A2B slog fredag dørene op til det nye sprogcenter i den gamle retsbygning i Tønder. De fremmødte blev budt på halal-mad og taler.
TØNDER: Der var fyldt med mennesker i den store, gamle retssal i Tønder fredag formiddag.
Det var dog ikke røvere og banditter, der stod tiltalt for diverse handlinger, men til gengæld en masse mennesker der er ved at lære dansk og om dansk kultur i sprogcentret A2B.
A2B har indrettet sig i den gamle retsbygning i Nørregade. Her har sprogcentret overtaget hele førstesalen med otte rum, hvor kursisterne - som A2B konsekvent kalder for kandidater - kan undervises af konsulenter.
Navngivningen skyldes, forklarer A2B-direktør Steen Jakobsen, A2Bs fokus på at få de fremmede i sving på arbejdsmarkedet.
- Det gennemsyrer hele A2Bs syn på undervisning, siger Steen Jakobsen og understreger, at A2B først og fremmest har fokus på selvforsørgelse for kandidaterne.
Jan Voss Hansen (DF), fmd. for arbejdsmarkedsudvalgetSuccessen med at få integrationsborgere i arbejde kommer ikke af sig selv. Der er rigtig mange ting, der skal spille sammen for at få det til at lykkes.
A2B
Sprogcenteret i Tønder er A2Bs 10. center i Jylland.Der er i alt 180 kandidater lige nu hos A2Bs afdelinger i Tønder Kommune.
Kandidaterne undervises foruden i Tønder også i Toftlund og Skærbæk.
AOF har de sidste mange år vundet licitationen over at drive sprogundervisning, men i år vandt A2B retten i Tønder Kommune.
Sprogundervisningen sendes i udbud hver 3. år.
Historisk bygning
I en kort tale, før det røde bånd blev klippet af en af kandidaterne med hjælp fra udvalgsformand Jan Voss Hansen, lod centeransvarlig Christina Ehrenreich Laursen, forstå, at bygningen, der kan dateres tilbage til 1916, er fuld af historie. Nu bliver historien skiftet ud med en anden.
- Her er lyst og venligt. Det er et rigtig rart sted, siger Christina Ehrenreich Laursen og tilføjede i sin tale:
- Vi er rigtig glade for at være i Tønder.
Også formanden for Tønder Kommunes arbejdsmarkedsudvalg, Jan Voss Hansen (DF), holdt et indlæg, før de fremmødte blev budt på den lækre halal-buffet.
Godt 4 af 10 i arbejde
I sin tale understregede Voss Hansen, at succesen for den enkelte ikke bare afhænger af A2B, men også af den enkeltes indsats.
- Succesen med at få integrationsborgere i arbejde kommer ikke af sig selv. Der er rigtig mange ting, der skal spille sammen for at få det til at lykkes, sagde Jan Voss Hansen og tilføjede, at succesen blandt andet afhænger et godt samarbejde mellem borgere, lokale virksomheder, Tønder Kommune - og ikke mindst den enkeltes indsats.
For at få integrationen til at lykkes er det essentielt af kandidaterne lærer dansk og sætter sig ind i dansk kultur, mener han.
Voss Hansen afslørede i øvrigt, at nye tal viser, at godt fire ud af ti af kommunens integrationsborgere er i arbejde tre år efter, at de er ankommet til Tønder Kommune.