Kriminal: To ghanesiske mænd fik mandag dansk rets ord for, at de langt fra fik de penge, de skulle have haft for deres arbejde på en fiskekutter i Thyborøn havn. Det er 57-årige Reuben Kotei og 52-årige Justice Numo, som gennem næsten tre et halvt år er blevet snydt for 2,9 millioner kroner.
Det fremgår af en dom fra retten i Holstebro.
Her fik en 56-årig fiskeskipper og reder en betinget dom på halvandet års fængsel for at have haft de to ghanesere hyret under ulovlige forhold siden februar 2017. Desuden skal han udføre 250 timers samfundstjeneste.
Dommen handler dels om overtrædelse af udlændingelovens bestemmelser om udenlandsk arbejdskraft, dels om heftig underbetaling.
I rettens fremlæggelse af dommen hedder det således, at den danske reder "opnåede en berigelse på ikke under 2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."
I den forbindelse fik hans rederi en bøde på tre millioner kroner for ågervirksomhed af særlig grov karakter.
Til gengæld slap rederen af menneskehandlerkrogen. Den havde anklagemyndigheden viftet ham om snuden med i anklageskriftet. Her fremgik det, at de to ghanesere "på utilbørlig vis" blev holdt i "tvangsarbejde eller et slaverilignende forhold."
- Vi vurderede, at det var det, der var tale om, og at forholdene for særdeles grove. Retten vurderede anderledes, og det tager vi til efterretning, siger specialanklager Ulrik Panduro.
Ikke planlagt
De to søfolk kom i november 2016 lovligt her til landet, hvor de skulle sætte en af den danske fiskeskippers kuttere i stand for derefter at sejle den til Afrika og fiske sardiner her.
Fra artiklenI de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen.
Men i februar 2017 led den skibbrud, inden den var kommet af sted. Herefter blev de låst på stedet med andet forefaldende arbejde for den danske arbejdsgiver. Havde de vidst det, havde de ikke sagt ja til jobbet i Danmark.
- Jeg havde ikke planlagt at være væk i flere år, lød det således fra Reuben Kotei, da han blev afhørt i retten.
Misforhold
I de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen." I begyndelsen var lønnen på lidt over 5000 kroner om måneden stigende til knap 9000 kroner om måneden.
Retten "vurderede, at de minimum burde have haft løn som ufaglærte i industrien, og at den aftalte løn dermed højst har været en tredjedel af det i Danmark sædvanlige lønniveau for det udførte arbejde."
Dommen fastslår på den baggrund, at rederen har beriget sig med "2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."
- Slut med det der slaveejerværk
Rederens forsvarer Peter Secher var i sejrshumør efter dommen.
- Min klient blev frifundet for den alvorligste anklage, den om menneskehandel. Det er en enorm lettelse. Nu er det slut med det der slaveejerværk, og jeg ved ikke hvad, man har kunnet læse om i medierne, siger Peter Secher.
Morten Rosendahl var forsvarer for selve rederiet, der blev idømt en bøde på tre millioner kroner. Han ønsker ikke at kommentere dommen.
Drøm om egen båd
Reuben Kotei og Justice Numo rejste i torsdags hjem til Ghana. Her afventer de yderligere besked fra det danske retssystem:
- Der er et erstatningskrav på de 2,9 millioner kroner, de ifølge dommen har til gode, siger specialanklager Ulrik Panduro.
De penge vil i givet fald blive vel modtaget i Ghana.
- Hvis vi får pengene, vil min drøm om at kunne købe min egen båd måske gå i opfyldelse, sagde Reuben Kotei 8. jui sidste år til 3F's Fagbladet.
Det har ikke været muligt for Avisen Danmark at få en kommentar til mandagens dom fra de to ghanesere.