Annonce
Tønder

Retten har talt: Halvandet års fængsel for 32 kroner

Den 26-årige tysker blev dømt ved byretten i Sønderborg. Arkivfoto: Claus Thorsted
26-årig tysker idømt fængsel for røveri af 32 kroner. I september sidste år overfaldt han en ældre herre på dennes ejendom for at få fat hans bilnøgler.
Annonce

RØMØ: Et røveri med et udbytte på 32 kroner og to papirservietter har fået voldsomme følger for en ung tysk statsborger.


Det er kategorien af mere eller mindre håbløse forsøg på røveri. Det er en lidt usædvanlig sag, der har fået uventede og abnorme konsekvenser.

Marcus Milther Rev, forsvarsadvokat


Retten i Sønderborg idømte mandag den 26-årige Mike Dobielinski fra Dorsten i delstaten Nordrhein Westfalen et år og seks måneders fængsel for røveri, begået mod en 73-årig mand på  Rømø.

Han blev den 8. september sidste år overfaldet og væltet omkuld i sin lade på Elmegårdsvej på Rømø lige over for kirken. Gerningsmanden satte sig på ham og tømte hans lommer, og da den den ældre herre forsøgte at komme væk, blev han sparket i siden.

- Jeg blev skide bange for ham. Han var højere end mig, og det er der ikke mange, der er, forklarede den 73-årige i retten.

Hans meget detaljerede og troværdige vidneforklaring var afgørende for, at den 26-årige blev dømt. Vidneforklaringen gik blandt andet ud på, at røverens samlede udbytte var 32 kroner og to papirservietter til næsen.

- Den ene var godt brugt, konstaterede ofret i vidneskranken.

Sagen

Den 8. september klokken 8.45 sidste år opdagede den 73-årige beboer i et hus på Elmegårdsvej på Rømø, at der var en ukendt person i hans lade ved huset. Da han gik ind, kom det til et håndgemæng. Den 73-årige blev væltet omkuld og fastholdt. Overfaldsmanden gennemrodede hans lommer. Han stjal 32 kroner og to lommetørklæder.

Gerningsmanden viste sig at være en 26-årig tysker. Han havde inden episoden i laden væltet en gravsten på den nærliggende kirkegård. Efter overfaldet i laden begik han indbrud i et sommerhus, hvorfra han stjal nogle småting. Kort tid efter overgav han sig til en civilklædt betjent, der var blevet tilkaldt.

Den 26-årige blev dagen efter anholdelsen fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. Dermed havde han siddet fængslet i mere end fem måneder forud for mandagens domsforhandling.

Når tyskeren under et ferieophold var trængt ind i laden, var det ifølge ham selv fordi, han ville stjæle nøglen til bilen, der stod udenfor. Han var netop blevet smidt ud af et sommerhus, og stod i Danmark på gaden uden hverken penge eller billet hjem. Her ventede kæresten og deres søn. Men de var 700 kilometer væk. Derfor var han gået i panik, mente den dømte.

Mens han ledte efter bilnøglen, så han pludselig, at der stod en mand i rummet.

-  Jeg blev chokeret og bange, jeg ville bare ud, forklarede den dømte om optakten til episoden, der udspillede sig på mindre end et minut, men altså nu koster ham halvandet år i fængsel.

Hans offer kom efter den indledende tumult på benene, og var indstillet på at udlevere sin bilnøgle, der dog befandt i huset. Da han gik derover, opdagede han pludselig, at overfaldsmanden var forsvundet. Han havde fået øje på hunden, en schæfertæve ved navn Coco.

- Jeg overvejede at sende hunden efter ham, men gjorde det ikke. Til gengæld råbte jeg til min kone: Ring til politiet, der er en bandit herude, forklarede den 73-årige.

"Banditten" nåede efterfølgende at begå et indbrud i et sommerhus, inden han overgav sig til politiet.

Den dømte afviste at skulle have slået og sparket sit offer.

- Jeg husker kun, at vi skubbede til hinanden. Jeg mener ikke, at jeg har slået ham. Jeg bestrider det ikke, men jeg husker det ikke, sagde Mike Dobielinki.

Annonce

Empati

Hans offer blev efter overfaldet tilset af en læge, der konstaterede flere større blå mærker på både armene og på kroppen. Selv om han havde været ude for en voldsom behandling, var han også taknemlig for, at det ikke var gået værre.

- Da jeg lå ned, og han sad på mig, truede han med at slå mig i ansigtet med en knyttet næve. Men han stoppede op. Så lidt empati må han da have haft, sagde vidnet.

I sin procedure lagde forsvareren, advokat Marcus Milther Rey, op til en frifindelse for røveri. Hans klient burde dømmes for forsøg på biltyveri. Men hvis der skulle dømmes røveri, skulle retten tage hensyn til, at det hverken var planlagt, organiseret eller særlig veludført.

- Det er kategorien af mere eller mindre håbløse forsøg på røveri. Det er en lidt usædvanlig sag, der har fået uventede og abnorme konsekvenser, lød det fra forsvareren, der fremhævede, at hans klient med baggrund i for meget narko og alkohol samt for lidt søvn havde befundet sig i en abnorm, uligevægtig sindstilstand.

- Der er noget, der er gået helt balalajska oppe i hans hovedet, lød det fra forsvareren.

Annonce

Groft overfald

Anklageren, Pernille Laursen, nedlagde påstand om en straf på 1 år og ni måneders fængsel for alle tre anklagepunkter. Det ringe udbytte kunne ikke bruges som argument for en mildere straf.

- Det er skærpende, at det er gået ud over en ældre mand på hans private ejendom, og det er også skærpende, at han kun stopper, fordi han ser hunden. Ud fra retspraksis er det her grovere end et almindeligt røveri begået mod en tankstation, lød det fra anklageren.

Annonce

Udvisning

Ud over fængselsstraffen blev den 26-årige efter afsoning også dømt til udvisning med indrejseforbund til Danmark i 12 år. Efter kort rådslagning med sin forsvarer valgte den dømte at acceptere dommen, som en enig domsmandsret stod bag.

- Retten har lagt vægt på, at det er et røveri med begrænset udbytte og begrænset mængde anvendt vold. Men det er skærpende, at det er foregået på ofrets ejendom. Der er tale om en ældre herre og sårbar person, det er gået ud over, lød det fra dommer Kristin Bergh.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce