Annonce
Erhverv

Revisorer indbringes for nævn i Danske Banks hvidvasksag

Revisornævnet skal nu afgøre, om Ernst & Young har overtrådt revisorloven i forbindelse med stor hvidvasksag.

To revisorer fra revisionsfirmaet Ernst & Young indbringes nu for Revisornævnet i Danske Banks estiske hvidvasksag.

Det bekræfter Erhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse, efter at Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, forud for havde erfaret historien.

I forvejen har Erhvervsstyrelsen anmeldt revisionsfirmaet til Bagmandspolitiet.

Men nu skal Revisornævnet også afgøre, om Ernst & Young har overtrådt revisorloven.

Ifølge Erhvervsstyrelsen har to revisorer fra revisionsfirmaet, der reviderede Danske Banks regnskab for 2014, ikke overholdt god revisorskik.

Erhvervsstyrelsen startede en undersøgelse af Ernst & Youngs revisionsarbejde med to spor. Det var, efter at advokatfirmaet Bruun & Hjejle offentliggjorde en rapport om hvidvasksagen i 2018.

Det ene spor blev udført af Erhvervsstyrelsens Hvidvasktilsyn og førte til, at Ernst & Young 11. april sidste år blev anmeldt til Bagmandspolitiet.

Det andet spor om tilsynet med revisorerne fører nu til en indbringelse for Revisornævnet.

- Erhvervsstyrelsen har konstateret, at revisorerne ikke har dokumenteret, at der på baggrund af konklusionerne i to rapporter vedrørende bankens estiske filial blev udført tilstrækkelige revisionshandlinger med henblik på at vurdere rapporternes betydning for revisionsopgaven og den afgivne revisionspåtegning.

- Erhvervsstyrelsen har desuden konstateret, at revisorerne ikke har dokumenteret at have opnået tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis vedrørende værdiansættelse af goodwill tilknyttet den estiske filial af Danske Bank, skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Erhvervsstyrelsen er tilsynsmyndighed over for revisorer og revisionsfirmaer og kan iværksætte undersøgelser, hvis der vurderes at være risiko for, at en revisor har overtrådt reglerne.

Hvis en revisor overtræder reglerne, kan det føre til, at Erhvervsstyrelsen indbringer vedkommende for Revisornævnet, som det er sket i denne sag. Nævnet har mulighed for at udstikke bøder.

Danske Banks hvidvasksag handler om, at bankens estiske filial mistænkes for at være blevet brugt til hvidvask for milliarder i en årrække.

I øjeblikket undersøger flere lande sagen. Ud over de danske myndigheder undersøger blandt andet også de amerikanske myndigheder sagen.

/ritzau/

Annonce
Link til artikel hos Finans
Link til Erhvervsstyrelsens pressemeddelelse
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce