Annonce
Nordtyskland

Revolution lige syd for grænsen. Nu bliver der officielt sagt du til gæsterne

Ferie er en personlig oplevelse. Så kan man også bruge en personlig tiltaleform over for gæsterne, mener turistsammenslutningen. Foto: Colourbox.

SCHARBEUTZ: Det formelle De har vist sig sejlivet syd for grænsen. Men ligeså stille falder de sidste bastioner – i hvert fald i det nordligste Tyskland, hvor påvirkningen fra Danmark er markant. Således oplever seerne ofte gæster blive tiltalt med du i udsendelser på det nordtyske NDR.

Fremover benytter turistsamarbejdet Ostsee Holstein Tourismus også denne personlige tiltaleform i sine brochurer, mails og øvrige kommunikation. Det skriver mediehuset SHZ.

Sammenslutningen strækker sig fra Glücksburg i nord til bugten ved Lübeck og det holstenske Schweiz i syd.

Inden turistorganisationen traf den beslutning, måtte der dog to afstemninger til. Og i telefonen bliver der foreløbig stadig sagt De.

- Først kom der en opringning fra erhvervsministeriet. Så ringede hotel- og restaurationsbranchens sammenslutning. Ved sådan nogle professionelle henvendelser føles det på en eller anden måde forkert, at spørge: Hvad kan jeg gøre for dig, siger vicedirektør i turistsammenslutningen Claudia Drögsler til mediehuset.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce