Annonce
Esbjerg

Ribe-borger: Stop fodring af vilde katte!

Henrik Lykke, beboer på vejen Havedal, færdes dagligt med gang eller løb på stien nede ved Ribe Østerå og i nabolaget til Ribelund, og han opfordrer til, at de mennesker, som sikkert af et godt hjerte fodrer de mange vilde katte - at de holder op med det. Det betyder nemlig, at de vilde fugle, som yngler i træer og siv bliver spist af kattene. Foto: Ole Maass.
Henrik Lykke går dagligt ture på stien nede ved Ribe Østerå, og han ærgrer sig over, at en del mennesker fodrer de mange vildkatte, som strejfer rundt i området. Det er til stor skade for vildtfuglebestanden i området, mener han.

RIBE: Henrik Lykke så forleden et indslag i TV Syd om de kattevenner, der lige nu er i gang med at lave arkitekttegnede huse til de vilde katte, der færdes på området nede bag Ribelund. De katte er Henrik Lykke ikke begejstret for. Han bor selv på vejen Havedal i nabolaget, og han går eller løber dagligt ture på Åstien ved Ribe Østerå, som fører om til området bag Ribelund. Han har her bemærket, at nogle mennesker ofte sætter bakker ud med foder til kattene.

- Og det er en rigtig skidt idé at gøre det. Bestanden af vilde katte er eksploderet, og det har voldsomme konsekvenser for bestanden af vilde fugle. De fugle, som ruger nede ved jorden eller i lav højde inde i sivene er lette ofre for kattene. Det er dybest set et tag selv bord for kattene, siger Henrik Lykke, som kraftigt opfordrer mennesker, som sikkert af et godt hjerte fodrer de vilde katte til at stoppe med det.

Annonce

- Bestanden af vilde katte er eksploderet, og det har voldsomme konsekvenser for bestanden af vilde fugle.

Henrik Lykke, beboer på vejen Havedal

Nattergalen væk

- I de seneste tyve år, hvor jeg har boet her i kvarteret har vi haft mindst to par nattergale i området. Sidste år forsvandt nattergalen, og når vi når hen omkring den 1. april, hvor vandstanden synker plejer vi at have fugle som rørsanger og rørspurve. Men når de mange vilde katte kommer og plyndrer fuglenes reder for æg siger det sig selv, at bestanden af vilde fugle bliver mindre, konstaterer han.

- De mange vilde katte er dybest set en invasiv art på linje med mårhunden. Vilde katte hører ikke hjemme i naturen. Alle katte skal jo ligesom hunde mærkes, og de huskatte folk har hjemme hos sig selv, skal ikke strejfe rundt i naturen, siger Henrik Lykke, som fortæller at han langt fra er den eneste i kvarteret omkring Ribe Østerå, som har bemærket de mange vilde katte.

- Jeg har da overvejet at henvende mig til den lokale jagtforening. Det har jeg dog ikke gjort endnu. I første omgang opfordrer jeg til, at man stopper med at fodre de vilde katte, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce