Annonce
Esbjerg

Ribe har fået verdens mest effektive brandbil

Ribe Brandvæsens nye topmoderne brandbil, som nu afløser den gamle brandbil fra 2002. Med den nye bil får brandmændene de mest opdaterede slutningsmetoder til rådighed, ligesom den nye teknik også sikrer brandmændene større sikkerhed og et bedre arbejdsmiljø. Foto: Ole Maass.
Torsdag morgen var Ribes gamle brandbil fra 2002 på sin sidste opgave - en brand i Gredstedbro. Nu har Sydvestjysk Brandvæsen investeret i en spritny topmoderne brandbil, som både er mere effektiv, når det gælder brandslukning, udstyret med bedre frigørelsesmateriel og bedre, når det gælder brandmændenes sikkerhed og arbejdsmiljø.

RIBE: Det er en investering til flere millioner kroner. Men så har Sydvestjyske Brandvæsen, Station Ribe, også fået det, der uden overdrivelse kan betegnes som verdens mest effektive brandbil. Den blev torsdag middag vist frem ved brandstationen på Odins Plads af beredskabsinspektør og indsatsleder Thomas Laugesen. Og når han er så glad for den nye brandbil er det både, fordi den er endnu mere effektiv som slukningskøretøj end den gamle brandbil fra 2002, men også fordi den både sikkerhedsmæssigt og i forhold til tunge løft og andre arbejdsmiljømæssige forhold giver brandmændene et klart bedre arbejdsmiljø.

- Den er udstyret med en Cobra-skæreslukker, som kan skære igennem panserglas eller en tyk betonvæg og med metalgranulat dæmpe en bygningsbrand. Dermed kan røgdykkerne kan gå ind i et lukket rum uden at risikere liv og helbred, fordi Cobra-slukkeren er ekstremt effektiv til at dæmpe en brand, fortæller Thomas Laugesen.

Den nye brandbil, som har en motor på 410 hestekræfter, er af mærket Scania. Den er bygget i Polen og har endnu bedre plads i kabinen end den gamle brandbil. I kabinen er der plads til fire brandmænd plus chauffør og holdleder, og med den nye brandbil skal brandmændene ikke længere kravle op på taget for at hente stiger og andet udstyr ned. Nu trykker de på en knap på en fjernbetjening. Så hejses udstyret ned.

- Både i forhold til arbejdsmiljø og sikkerhed betyder det meget. Brandmændene skal ikke længere kravle op på taget, som er 3,10 meter højt - med den risiko det indebærer. Tidligere skulle de kravle op for at hente de håndstiger vi bruger, fortæller Thomas Laugesen.

Skal til Fanø

Den gamle brandbil fra station Ribe skal i fremtiden stationeres på Fanø Brandstation. Den gamle brandbil er fra 2002, og den har i alle årene været sendt på udrykninger cirka 120 gange årligt - altså i snit hver tredje dag. Det er alt fra udrykninger til små og store brande og udrykninger til automatiske brandalarmer ved firmaer og institutioner. På Fanø kan brandbilen påregne at få en rolig "tilværelse", da der her er et meget begrænset antal brande og udrykninger.

Klasse for sig

I forhold til slukningsarbejdet er den nye brandbil også i en klasse for sig. Den er udstyret med to højtryksslanger på hver 120 meters længde. Det dobbelte af slangerne på den gamle brandbil. Kapaciteten på brandbilens vandtanke er også næsten fordoblet, så den nu har en kapacitet på 3900 liter vand. I den nye brandbil er alt frigørelsesudstyr, som bruges til at frigøre fastklemte ofre ved alvorlige trafikulykker, nu også batteridrevet. Tidligere skulle der pumper og el-ledninger sættes til.

- Med det batteridrevne udstyr sparer vi kostbare sekunder. Ved en alvorlig trafikulykke med fastklemte handler det om liv og død, og så er det ofte et spørgsmål om sekunder, understreger indsatslederen.

Alle medarbejdere på stationen i Ribe har været på kursus, hvor de er blevet instrueret i alle tekniske detaljer om den nye brandbil.

- Vi har uddannet otte superbrugere på stationerne i Ribe og Esbjerg, hvor vi har en tilsvarende brandbil, og de superbrugere har så uddannet alle de øvrige brandmænd. Så vi nu er på sikker grund, når vi rykker ud, konstaterer Thomas Laugesen.

Indsatsleder Thomas Laugesen her ved "indmaden" i den nye brandbil, som er indrettet, så den tungeste del af materiellet er på de nederste hylder - af hensyn til både hurtigheden i forbindelse med brandslukningen og til mandskabets arbejdsmiljø. Foto: Ole Maass.
Thomas Laugesen her med det batteridrevne frigøringsudstyr, som sikrer at mandskabet kan spare vigtige sekunder, når mennesker, som er fastklemt og kommet alvorligt til skade ved færdselsulykker skal frigøres. Foto: Ole Maass.
Der er brandslanger af enhver beskaffenhed, tykkelse og længde i den nye topmoderne brandbil. Foto: Ole Maass.
Brandvæsenet i Ribe rykker i snit ud cirka hver tredje dag, og med en motor på 410 hestekræfter kan den nye brandbil også køre stærkt - og det er der som oftest brug for, når der rykkes ud til brand. Foto: Ole Maass.
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Arkæologer har gjort fund i superliga-klassen: Stormandshus fra bronzealderen er dukket op på Als

Sønderborg For abonnenter

Politibetjent tiltalt for at misbruge sin stilling: - Han ville ikke lade mig slippe, før jeg ændrede min forklaring

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Esbjerg

Mand slog 18-årig i hovedet med baseballbat midt på gågaden: Politiet indledte intensiv jagt

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Sønderborg

Stort drama ved gylletank: Mand var kortvarigt bevidstløs

Kolding For abonnenter

Dagen efter at udviklingshæmmet dreng blev glemt og efterladt alene i SFO: Ni-årig infantil autist løb væk, uden at personalet opdagede det

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Erhverv

Stor virksomhed med 130 medarbejdere i Kolding er solgt til rival for milliarder

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

EfB

EfB siger farvel til otte spillere

Navne For abonnenter

I mange år mærkede tidligere folketingsmedlem ikke efter, når kroppen sagde fra: Nu har Marlene og familien sat forbruget kraftigt ned og taget en stor beslutning

Esbjerg

Alt var tilladt - se vild billedserie og video fra folkeskolernes sidste skoledag: De unge gav den gas i Gryden

Annonce