RIBE: Det er en investering til flere millioner kroner. Men så har Sydvestjyske Brandvæsen, Station Ribe, også fået det, der uden overdrivelse kan betegnes som verdens mest effektive brandbil. Den blev torsdag middag vist frem ved brandstationen på Odins Plads af beredskabsinspektør og indsatsleder Thomas Laugesen. Og når han er så glad for den nye brandbil er det både, fordi den er endnu mere effektiv som slukningskøretøj end den gamle brandbil fra 2002, men også fordi den både sikkerhedsmæssigt og i forhold til tunge løft og andre arbejdsmiljømæssige forhold giver brandmændene et klart bedre arbejdsmiljø.
- Den er udstyret med en Cobra-skæreslukker, som kan skære igennem panserglas eller en tyk betonvæg og med metalgranulat dæmpe en bygningsbrand. Dermed kan røgdykkerne kan gå ind i et lukket rum uden at risikere liv og helbred, fordi Cobra-slukkeren er ekstremt effektiv til at dæmpe en brand, fortæller Thomas Laugesen.
Den nye brandbil, som har en motor på 410 hestekræfter, er af mærket Scania. Den er bygget i Polen og har endnu bedre plads i kabinen end den gamle brandbil. I kabinen er der plads til fire brandmænd plus chauffør og holdleder, og med den nye brandbil skal brandmændene ikke længere kravle op på taget for at hente stiger og andet udstyr ned. Nu trykker de på en knap på en fjernbetjening. Så hejses udstyret ned.
- Både i forhold til arbejdsmiljø og sikkerhed betyder det meget. Brandmændene skal ikke længere kravle op på taget, som er 3,10 meter højt - med den risiko det indebærer. Tidligere skulle de kravle op for at hente de håndstiger vi bruger, fortæller Thomas Laugesen.
Skal til Fanø
Klasse for sig
I forhold til slukningsarbejdet er den nye brandbil også i en klasse for sig. Den er udstyret med to højtryksslanger på hver 120 meters længde. Det dobbelte af slangerne på den gamle brandbil. Kapaciteten på brandbilens vandtanke er også næsten fordoblet, så den nu har en kapacitet på 3900 liter vand. I den nye brandbil er alt frigørelsesudstyr, som bruges til at frigøre fastklemte ofre ved alvorlige trafikulykker, nu også batteridrevet. Tidligere skulle der pumper og el-ledninger sættes til.
- Med det batteridrevne udstyr sparer vi kostbare sekunder. Ved en alvorlig trafikulykke med fastklemte handler det om liv og død, og så er det ofte et spørgsmål om sekunder, understreger indsatslederen.
Alle medarbejdere på stationen i Ribe har været på kursus, hvor de er blevet instrueret i alle tekniske detaljer om den nye brandbil.
- Vi har uddannet otte superbrugere på stationerne i Ribe og Esbjerg, hvor vi har en tilsvarende brandbil, og de superbrugere har så uddannet alle de øvrige brandmænd. Så vi nu er på sikker grund, når vi rykker ud, konstaterer Thomas Laugesen.