Annonce
Esbjerg

Ribe Jernindustri går konkurs

Ribe Jernstøberi, én af byens ældste produktionsvirksomheder, blev fredag formiddag erklæret konkurs ved Skifteretten i Esbjerg. Arkivfoto: John Randeris.

Heftig konkurrence på radiatormarkedet fra producenter i Østeuropa og Tyrkiet er hovedårsagen til, at Ribe Jernindustri fredag blev erklæret konkurs. Kuratoren i konkursboet skal nu bruge de kommende uger til at undersøge mulighederne for salg af dele af virksomheden.

RIBE: De 65 medarbejdere på Ribe Jernindustri er lige nu ved at blive orienteret om konsekvenserne af, at deres virksomhed fredag formiddag ved Skifteretten i Esbjerg blev erklæret konkurs.

- Nu er det op til kurator i boet at afsøge mulighederne for at sælge dele af virksomheden, fortæller Ribe Jernindustris direktør, Michael Boel Olesen.

I følge direktøren er flere af produktsegmenterne i Ribe Jernindustri lønsomme, og de kommende uger skal så bruges til at finde mulige købere, så dele af produktionen måske kan videreføres.

Betyder det, at medarbejderne fortsat skal møde på arbejde på virksomheden på mandag?

- Det kan vi ikke sige endnu. Lige nu er medarbejderne sammen med repræsentanter for deres fagforeninger ved at blive informeret af kurator. Men det er muligt, at flere af medarbejderne skal møde på mandag. Men lige nu er medarbejderne suspenderet, oplyser Michael Boel Olesen.

Annonce

Endnu for tidligt

I en pressemeddelelse om konkursen fortæller ledelsen af Ribe Jernindustri, at de senere år har budt på en stigende konkurrence på radiatormarkedet, især på standardprodukter. Konkurrencen kommer især fra Østeuropa og Tyrkiet, og priserne på en del produkter er blevet presset ned under kostprisniveau, hedder det.

Virksomhedens ledelse har i løbet af de seneste måneder forsøgt at sælge virksomheden til nogle af de store aktører på det europæiske radiatormarked, men det er ikke lykkedes at sælge hele selskabet og dets aktiviteter.

Michael Boel Olesen understreger, at det endnu er for tidligt at sige noget om, hvad konkursen får af betydning for det stort anlagte udflytningsprojekt til Ribe Nord.

- Det er et projekt, som kører i vores ejendomsselskab, mens driften af virksomheden kører i vores driftsselskab. Nu afhænger det af de forhandlinger kurator skal køre i de kommende uger. Inden vi kender resultatet af dem kan vi ikke sige, hvilke konsekvenser det får for vores udflytningsprojekt, siger Michael Boel Olesen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce