Annonce
Esbjerg

Ribe prøver igen at blive del af berømt UNESCO-liste

Det er en ny viden fra udgravningen ved Ribe Kunstmuseum, der ligger til grund for, at Søren Sindbæk mener, at Ribe har gode muligheder for at komme på UNESCOs Verdensarvsliste. Arkivfoto

Professor Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet puster nyt liv i muligheden for at Ribe kan komme på UNESCOs Verdensarvsliste, efter at resultater fra stor udgravning ved Ribe Kunstmuseum har vist, at Ribe har fungeret som netværksby mellem Skandinavien og resten af verden.

Ribe: Hovedmanden bag den store udgravning Northern Emporium i Kunstmuseets have, professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet, Søren Sindbæk, har ved flere lejligheder gravet i Ribe, og med udgangspunkt i Northern Emporium tror han der vil være gode muligheder for at få Ribe med på UNESCOs liste over verdensarv.

- Hvis jeg vurderer Ribes vikingetid fagligt, er der slet ingen tvivl om, at Ribe har en status, som er helt unik. Vi har via udgravningen ved Ribe Domkirke og ved Ribe Kunstmuseum fået en mere kraftig viden om byens særlige historie omkring overgangen fra vikingetiden. Og vinklen skulle være den særlige historie, der er i, at Ribe har været en netværksby, der igennem 1300 år har været intenst forbundet med resten af verden. Ribe er simpelthen katalysator for forbindelsen mellem Ribe og Vesteuropa, siger professor Søren Sindbæk.

Han slår fast, at Ribe som middelalderby ikke har en chance, hvilket også blev vurderet sidste år, hvor Ribe også var på tale til UNESCO-by, men med det kendskab, der er kommet efter udgravninger ved domkirken og i kunstmuseet, så mener Søren Sindbæk der er kommet grobund for at revurdere Ribes chancer.

- Ribe er netværksbyen, der lever og skabes i kraft af at være bro mellem Skandinavien og resten af verdenen og når man ser på de emner, der bejler i Danmark, synes jeg bestemt, at Ribe skal give det en chance og fjerne den vestjyske beskedenhed. Det vigtigste er, at beboerne i Ribe er med på det, og at der er lokal opbakning, siger Søren Sindbæk.

Søren Sindbæk

Søren Sindbæk er uddannet forhistorisk arkæolog på Københavns Universitet og University of York. Han er ansat på Aarhus Universitet, hvor han beskæftiger sig med arkæologi, og han har status af professor. Han har udgivet artikler og bøger om vikingetiden og har modtaget 16 millioner kroner fra Carlsbergfondet til at undersøge arkæologien i Ribe og handelsnetværket. I 2017 medvirkede han i DR Histories dokumentarserie Historien om Danmark i tredje afsnit, der omhandlede vikingetiden.

Et bedre kendskab

Hos Esbjerg Kommune glæder man sig over Søren Sindbæks vurdering, og borgmester Jesper Frost Rasmussen(V) er ikke i tvivl om, at det skal undersøges nærmere, hvis der er en ny chance for, at Ribe kan komme på UNESCOs Verdensarvsliste.

- Det er klart, at det gør indtryk, når professor Søren Sindbæk udtaler, at Ribe har en chance, for det vil da være kæmpestort for både Ribe og Esbjerg Kommune, fastslår Jesper Frost Rasmussen, der er klar på at give det en ny chance, selvom det sidste år blev vurderet, at det ikke var nok, at Ribe var en gammel middelalderby.

- Jeg vil nu bede forvaltningen om at gå videre med at undersøge ideen, og hvis vi ser nye muligheder, skal vi sætte en proces i gang. Det vil være kæmpestort, hvis det lykkes at komme på verdensarvslisten, og jeg er sikker på, at der vil være opbakning i byrådet til at gøre forsøget, siger Jesper Frost Rasmussen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Østerby-barnet fik kommunal toppost: Jørn Henriksen stopper efter 15 år som direktør for Børn & Kultur

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

Sønderborg

Se video og billeder: Dronning Margrethe er ankommet til Sønderborg

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce