Annonce
Esbjerg

Ribes ældre slog et effektivt slag for et nyt aktivitetshus

Der var masser af aktivitet, da langt over 100 ældre borgere fra Ribe tirsdag formiddag mødte op i seminariehuset for at støtte op om et nyt, samlende aktivitetshus i Ribe. Foto: Kåre Welinder
Tirsdag formiddag var langt over 100 borgere samlet i seminariehuset i Ribe for at vise, hvor meget man mangler et samlende aktivitetshus for byens ældre, aktive borgere. Udvalgsformand May-Britt Andrea Andersen var imponeret over initiativet og det store fremmøde, men forklarer, at dette rette sted endnu ikke er fundet trods flere muligheder.

Ribe: Tirsdag formiddag var der arrangeret workshop i Seminariehuset for at vise, hvor mange aktiviteter og hvor mange forskellige typer af håndarbejde, det ældre segment i Ribe spænder over.

Målet var blandt andet at vise politikerne, hvor mange borgere, der vil benytte sig af et aktivitetshus i Ribe, og det lykkedes til fulde.

- Jeg er imponeret over, at der er mødt så mange folk op, og over den stemning, der er her. Det siger nok lidt om behovet, og vi kan forhåbentlig snart kan finde et sted, de kan være, sagde formand for Esbjerg Kommunes Kultur & Fritidsudvalg, May-Britt Andrea Andersen (K), der var mødt op sammen med byrådskollega Nini Oken.

De to politikere gav sig god tid til at se på de mange håndarbejder og tale med de fremmødte borgere, og den ene initiativtager til dagen, Herdis Skjødt, var glad for at se, at langt over 100 mennesker mødte frem for at støtte den gode sag.

- Hvis politikerne også synes, det er en god idé kan det jo ikke være rigtigt, at vi skal køre til Skærbæk, Esbjerg eller Bramming for at samles om vores aktiviteter, sagde Herdis Skjødt, der blandt andet havde hængt en billedserie op fra Mødestedet i Bramming som en inspiration til, hvordan det kan gøres i Ribe.

Annonce

Bente og Herdis

Initiativtagerne til et aktivitetshus i Ribe er Bente G. Jensen og Herdis Skjødt, der i lang tid har haft et ønske om et samlende hus i Ribe med et aktivt seniorliv, der kan være med til at få folk ud deres ensomhed for istedet at være med i socialt samvær. Ønsket bakkes op af Lokalråd Ribe Midt.

På workshoppen slog de to kvinder fast, at de ikke kan gøre arbejdet alene, og de opfordrede andre til at melde sig og bakke op. Både i forhold til at arbejdet med at finde et mødested i Ribe, men også hvis man havde nogle aktiviteter, man kunne stå for.

Gule sedler

- Politikerne burde alle køres til Mødestedet for at opleve, hvordan det bliver brugt, og hvordan tingene foregår der, sagde Herdis Skjødt og forklarede, at både Seminariehuset, Lær Dansks lokaler på Tangevej og Ribes gamle rådhus har været på tale som nyt aktivitetshus i Ribe.

Inden for døren i seminariehusets tidligere kantine havde medarbejdere fra Esbjerg Kommune hængt en tegning op af et hus, hvor de fremmødte kunne hænge gule sedler op med forslag til, hvad de mente et aktivitetshus kunne indeholde. Det blev blandt meget andet til sedler med canasta, repair-café, glaskunst, fællesspisning og strik, og ved bordene blev der på dagen arbejdet i træ, beton, patchwork, foto, knipling og skåret gnomer i træ.

Selv om May-Britt Andrea Andersen sagtens kan se, at der mangles et mødested, så forklarer hun, at der har været nogle knaster, der skulle høvles af vejen.

- Der har manglet lidt afklaring om, hvor meget kapacitet, der skulle bruges. Vi forsøgte at ville starte det op i mindre lokaler for at se, hvor det bar hen, men det ønskede man ikke, og det gjorde processen lidt vanskeligere, sagde May-Britt Andrea Andersen, der ikke kunne give en lovning på, hvor og hvornår der blev stillet lokaler til rådighed i Ribe.

- Det er svært at sige lige nu, men der er masser af muligheder. Vi har ikke fundet det rette sted endnu, fordi vi skal have afklaret interessen og fundet ud af, hvordan det hele skal styres, men på en dag som i dag kan vi i hvert fald se, at behovet er der. Det er jeg imponeret over, sagde udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Esbjerg

Kommune vil anmelde 48 ulovlige vintercampister til politiet: Enlig mor med børn smides på gaden

Annonce