Annonce
Danmark

Ridesporten skifter kurs: Klar til at lukke ridehaller

Landets ridehaller er sammen med al anden indendørs sport lukket ned på grund af fare for corona-smitte, men Dansk Rideforbund og rideklubberne fortsætter med ridning i hallerne. Billedet er et arkivfoto fra et tidligere ridestævne, hvorfor rytterne er anonymiserede. Arkivfoto: Lars Stokbro

Opdateret: Først trodsede tusindvis af ryttere forbuddet og red videre, selvom regeringen har lukket ned for al indendørs sport. Nu har Dansk Rideforbund besluttet at lukke alle haller.

Annonce

OBS: Denne artikel var tidligere publiceret med et andet arkivbillede med en konkret rytter, der ikke har noget med historien at gøre.

Opdateret klokken 19.20: Dansk Rideforbund har nu besluttet, at alle ridehaller skal lukkes for al aktivitet. Klubber kan kun i helt ekstraordinære tilfælde dispensere på grund af hestevelfærd.

Hestesport: Dansk ridesport trodser igen regeringens love og anbefalinger i kampen mod Corona-smitten. Trods forbud mod sport i indendørs haller rider tusindvis af ryttere landet videre i de lukkede haller.

Dansk Rideforbund fastslog tirsdag aften, at rideklubbernes ridehaller skal lukkes, fordi ridning i hallerne ikke er lovligt længere. Lukningen gjaldt alle rideklubber under forbundet.

Men efter voldsomme protester fra mange rideklubber lempede forbundet onsdag deres egen holdning til om, at ridehallerne skulle lukke ned. Af hensyn til dyrevelfærden for hestene mente rideforbundet få timer senere efter lukning af sportshaller landet over, at ridehaller ikke skal lukke, men må bruges til heste, der skal motioneres indendørs af få ryttere ad gangen.

Rideforbundet var ifølge direktør Morten Rodtwitt i kontakt med Sundhedsstyrelsen og mente derefter, at man kan bruge hallerne gennem "lokale løsninger".

Forbundet har ikke fået en dispensation fra loven, så ryttere og hallernes ejere risikerer bøder på 1.500 og 5.000 kroner.

Rytterne i to af Vestjyllands allerstørste rideklubber i Esbjerg rider foreløbig videre og trodser forbuddet.

Mange ryttere har samtidig ekstra tid til at ride under corona-krisen, fordi skoler er lukkede, og folk er sendt hjem fra arbejde. Det er lovligt at ride udendørs på baner og i naturen.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen siger, at man skal lukke alt ned, som er ulovligt og lytte til anbefalinger.

- Vi kan ikke diktere noget fra kommunens side. Det må politiet holde øje med, fortsætter han.

Lovbruddene kom mindre end 12 timer efter forbuddet trådte i kraft, og mindre end 24 timer efter, at Dansk Rideforbund vurderede, at det "desværre ikke længere er forsvarligt at lade vores klubber afholde aktiviteter som ridning i ridehus".

Dansk hesteavl og hestesport blev ved corona-krisens start kritiseret for at gennemføre den store hingstemesse med 65.000 tilskuere, hvoraf mindst en er blandt de hårdt ramte af corona-smitten.

Dansk Rideforbunds direktør Morten Rodtwitt regner med, at der vil blive sendt en revideret instruks ud om rytternes brug af ridehaller.

BØDER FOR AT BRYDE LOVEN

Overtræder en erhvervsdrivende (privat ridehals-ejer) forbuddet ved ikke at lukke sin ridehal, risikerer vedkommende en bøde på 5000 kroner.

En rytter i en lukket hal vil risikere en bøde på 1500 kroner.

Er der mere en 10 forsamlet i f.eks. en rytterstue eller i en staldbygning, kan bøden blive 1500 kroner pr. person.

I lovgivningen er der ingen krav til, at heste skal rides.

Ifølge rideforbundet er det muligt at gennemføre ride-motionering og undervisning til hest udendørs på bane eller i naturen, hvis man er højst ti personer og holder afstand.

Enkelte heste kan ikke rides udendørs, men kan håndteres og motioneres fra jorden.

Heste skal i motioneres eller gives fri bevægelse på mark fem dage om ugen.

Dansk Rideforbund mener, at der er heste, der kun kan rides indendørs i en ridehal.

Annonce

Lukket, så åben og hvad nu?

Hans Grønbjerg, leder Esbjerg Sportsridecenter siger, at rytterne onsdag eftermiddag red i ridehallerne igen, selv om det ifølge loven er forbudt.

- Dansk Rideforbund har lempet reglerne, så medlemmerne nu må ride igen indendørs af hensyn til dyrevelfærden, siger han.

Efter forbuddet lukkede han hallerne ned onsdag morgen, men genåbnede dem for fem ryttere ad gangen efter rideforbundets lempelse.

Hos Esbjerg og Omegns Rideklub tillader rideklubben fire ryttere i hallerne ad gangen.

- Med opblødningen fra rideforbundet regner vi med, at ryttere med opstaldede heste må ride i hallen, siger klubbens formand Jette Slinkert.

Rideforbundets formand siger, at man efter et stort pres fra medlemsklubberne appellerede for en "lokal løsning" i hestevelfærdens tegn.

_Hvordan kan man lave lokale løsninger på noget som er ulovligt?

Vi opfordrer klubberne til at lukke hallerne for offentligheden, så medlemmerne må ride dér i særlige tilfælde. Vi mener ikke, at det er at bryde loven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

Annonce