Annonce
Kolding

Rift om marker ved Viuf til solceller

Interessen for at opføre solcelleparker omkring Viuf er stor - både BeGreen og Better Energy har kig på området. Her er det BeGreens store solcellepark på den gamle Vandel Flyvestation. PR-foto: BeGreen
Også solenergiselskabet Better Energy har kig på områder ved Viuf til solcelleanlæg.

Kolding: Det er ikke kun solenergiselskabet BeGreen, der har fået øje på arealer ved Viuf som velegnede til solcelleanlæg.

Også det konkurrerende selskab Better Energy, som bygger solparker til kunder som Google og Bestseller, er i gang med at sondere mulighederne for at opføre anlæg til produktion af solbåren grøn energi på den østlige side af Viuf.

Det oplyser investeringsdirektør Anders Nielsen.

- Men vi sender ikke en konkret ansøgning ind, før vi ved, at der er en kommune, som er villig til at behandle den, siger Anders Nielsen, som henviser til, at Kolding Kommune ikke har nogen politisk vedtaget strategi for vedvarende energi. Derfor afviser kommunens planafdeling indtil videre at behandle konkrete ansøgninger om opsætning af store solcelleanlæg.

- Vi har fået at vide, at de først er klar med en strategi efter sommerferien. Det er lidt sent i forhold til masser af andre kommuner, men jeg peger ikke fingre af nogen. Vi venter bare, til Kolding er klar, siger Anders Nielsen.

Better Energy er for længst i kontakt med lodsejere og naboer i Viuf, "for vi vil være sikre på, at vi kan lande det uden overvejende bekymringer. Der skal være et lokalsamfund, der i overvejerende grad bakker op. Ellers går vi ikke videre", siger Anders Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce