Annonce
Indland

Rigsadvokat kalder it-fejl meget, meget beklagelig

En fejl i politiets it-system betyder, at domme i flere tusinde sager fra de sidste syv år skal gennemgås.

- Der er tale om en meget, meget beklagelig fejl.

Sådan siger rigsadvokat Jan Rechendorff, efter at det har vist sig, at de teleoplysninger, der siden 2012 har været fremlagt i retterne rundt om i landet, kan have været mangelfulde.

Rigspolitiet har opdaget en fejl i et program, der konverterer oplysningerne fra de forskellige teleselskaber, så de kan sammenlignes. Men fejlen betyder, at anklagere, forsvarere og retten ikke har fået alle de oplysninger, de burde i flere straffesager.

- Når vi bliver opmærksom på sager, hvor man ikke har fået alt materialet, må vi undersøge det nærmere. Nu vil vi gennemgå alle sager, der kan være berørt, og give forsvarerne i de sager, hvor der er sket fejl, besked, siger Jan Rechendorff.

Han kan ikke give noget bud på, hvor mange straffesager gennem de sidste syv år det drejer sig om.

- Men der er tale om et større antal sager, flere tusinde, siger rigsadvokaten.

- Derfor gør vi også det, at vi i første omgang koncentrerer os om sager, hvor personer på nuværende tidspunkt sidder frihedsberøvet. Det vigtigste er at sikre, at ingen sidder frihedsberøvet på grund af manglende teleoplysninger, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce