Annonce
Nordtyskland

Rigsrevision sætter spørgsmålstegn ved fast forbindelse

Tyskland skal udelukkende finansiere anlægsarbejderne på tunnellens sydlige side. Grafik: Femern A/S

FEMERN: Anlægsarbejderne på den tyske side i forbindelse med byggeriet af den faste forbindelse under Femern Bælt kommer til at koste cirka 3,5 milliarder euro. Det viser et skøn fra den tyske rigsrevision, Bundesrechnungshof.

Omkostningerne bliver dermed mere end fire gange så høje som oprindelig antaget. Det får rigsrevisionen til at stille spørgsmålstegn ved projektet, skriver nyhedsbureauet DPA.

- I lyset af de aktuelle trafikprognoser er det tvivlsomt, om projektets nytteværdi stiger så meget, at det retfærdiggør de forventede omkostninger ud fra økonomisk betragtning, hedder det i revisionsrapporten.

Slesvig-Holstens ministerpræsident er af den stik modsatte opfattelse.

- Projektet er og bliver en af de vigtigste investeringer i indfrastrukturen i norden, siger Daniel Günther til nyhedsbureauet.

Tyskland skal kun betale udbygning af infrastrukturen syd for grænsen. Investeringerne omfatter veje og skinner samt formentlig en ny bro mellem Femern og det tyske fastland. Hertil kommer diverse udgifter til for eksempel støjdæmpning.

Danmark står derimod for finansieringen af selve tunnellen. Hermed betaler den danske side omkring 7,4 milliarder euro for den 18 kilometer lange forbindelse under Femern Bælt.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

JV mener: Det har været et vildt og voldsomt regnvejr

Sigurd Barretts nyfortolkning af den sønderjyske kampsang "Det haver så nyligen regnet" har vakt en masse debat de seneste uger. I et velment, men forfejlet forsøg på at gøre den nutidig, kan den desværre læses som en historieløs hån mod de modige sønderjyder, der under svære betingelser kæmpede for danskheden i perioden 1864-1920. Værst er de forvrøvlede linjer om, at "frygt for andre har hersket på vor egn her, fremmedhad sprængte tillids bånd itu". Der har været en skarp kamp mellem dansk og tysk, men den har på begge sider været båret af fædrelandskærlighed, og alle implicerede har haft samme hjemegn, så hvor kommer fremmehadet ind i billedet? Men titlen på Sigurd Barretts version har dog vist sig at have en helt aktuel relevans: "Det har været et vildt og voldsomt regnvejr". For det har det helt bogstaveligt været i den seneste uges tid. Og det i en grad, så det vækker til eftertanke. Hvad kan vi som borgere gøre? Det voldsomme vejr er formentlig kommet for at blive. Nogle danske politikere prøver at bilde vælgerne ind, at vi kan afbøde konsekvenserne ved at gennemføre klimalovens mål om, at Danmark i 2030 udleder halvdelen af den CO2, der blev udledt i 1990. Men hverken klimaet i Danmark eller resten af verden vil blive påvirket af, om vi når målet eller ej. Dertil er vi en for lille plet på verdenskortet. Der skal flere årtiers global indsats til for, at vi kan gøre os håb om, at det gør noget mærkbart ved klimaforandringerne. Hvad vi som samfund skal gøre nu og i de kommende år, er at fortsætte med at investere i klimasikring. Det kan den enkelte borger også være nødt til at gøre. For vi må se i øjnene, at det kommer til at koste penge at forebygge skader forårsaget af regn og vind. Og så må vi bygge og bosætte os med sund fornuft. Der vil være steder, hvor det i fremtiden ikke er klogt at bo eller bygge, fordi risikoen for oversvømmelser bliver for stor, når det har været et vildt og voldsomt regnvejr.

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce