Annonce
Sydjylland

Rigsrevisionen fandt fejl og mangler i 90 procent af VUC Syds bilag

Blandt de mange fejlbehæftede og mangelfulde bilag fremgår det f.eks., at den tidligere direktør, Hans Jørgen Hansen, i december 2014 brugte institutionens brobizz til et privat formål, og det kom først frem ved Rigsrevisionens gennemgang. Arkivfoto: Søren Gylling

I 44 ud af 49 gennemgåede bilag hos VUC Syd fandt Rigsrevisionen fejl, og den slags systematik er mistænkelig, siger formand for statsrevisorene.

Et usædvanligt bilagsrod mødte Rigsrevisionen, da man i 2015 gennemgik en række bilag hos VUC Syd i Haderslev, for i 44 ud af 49 gennemgåede bilag fandt man fejl og mangler.

Det fremgår af en korrespondance, som Radio24syv har fået aktindsigt i hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og det er meget sjældent, at Rigsrevisionen finder fejl i, hvad der svarer til næsten 90 procent af de gennemgåede bilag.

Det siger formand for statsrevisorene, Peder Larsen (SF), der mener, at ledelsen på VUC Syd har svigtet sit ansvar.

- Det er måske ikke en stor sag, men det er en unik sag, fordi det er en usædvanlig høj fejlrate. Det tyder på, at der har været et ledelsessvigt - måske endda på flere niveauer, siger Peder Larsen til Radio24syv.

Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, bider mærke i de mange fejl.

- Der er ingen tvivl om, at det er usædvanligt mange, og på det tidspunkt, hvor Rigsrevisionen laver sin undersøgelse, har det været en general problemstilling på tværs af alle VUC'er, men VUC Syd har en særlig høj fejlprocent, siger han.

Annonce

Blandt de mange fejlbehæftede og mangelfulde bilag fremgår det f.eks., at den tidligere direktør, Hans Jørgen Hansen, i december 2014 brugte institutionens brobizz til et privat formål, og det kom først frem ved Rigsrevisionens gennemgang.

- Direktøren har anvendt skolens brobizz til privat formål. VUC Syd har først opdaget dette i forbindelse med vores udvælgelse. Bilaget var ikke behørigt godkendt, skriver Rigsrevisionen.

På et andet bilag fremgår det, at vicedirektøren har hævet 150 Euro i en automat under et lederseminar i Tyskland og brugt de 97 Euro på drikkevarer på en pub og sidenhen selv godkendt regningen.

- Rigsrevisionen finder fortsat, at vicedirektøren ikke bør godkende egne regninger, lyder det fra Rigsrevisionen, der tilføjer:

- Det fremgår imidlertid ikke af bilaget, hvad de resterende 53 Euro er anvendt til.

Derudover mangler der gentagende gange formålsbeskrivelse og angivelse af deltagere på en lang række af de 49 bilag - herunder middage i London og "julefrokost direktionen", og ved et specifikt indkøb af vin for 6.486 kroner, som angiveligt er indkøbt som gave, fremgår det ikke, hvem modtagerne er.

I gennemgangen af repræsentationsbilag er 19 bilag undersøgt, og i alle 19 tilfælde er bilagene bogført på en forkert konto, og det er ikke en ubetydelig fejl, siger statsrevisor, Peder Larsen, der kalder det "mistænkeligt", at VUC Syd så systematisk har bogført forkert og på andre konti, end den konto, som offentlige institutioner normalt bogfører repræsenation på.

- Det tyder på, at det ikke bare er almindelige sjuskefejl, men måske fejl begået med overlæg, for det er altid mistænkeligt, når der er noget, der ligner systematisk fejlkontering, siger han og uddyber:

- Når man ikke konterer repræsentationsudgifter på sin repræsentationskonto, kan det ligne, at der ikke er noget at komme efter. Men i virkeligheden er der særdeles meget at komme efter, men det er bare placeret et andet sted, hvor man måske mener, at der er mindre risiko for at bive opdaget, siger Peder Larsen.

Og selv om VUC Syd måske betragter fejlkonteringerne som småfejl, er det vigtigt at have styr på, siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring.

- Hvis Undervisningsministeriet og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet ikke kan se konteringerne på bilagene og hvilke udgifter, man afholder, kan det være svært at føre tilsyn, så det er vigtigt, fastslår han.

Efter Rigsrevisionens undersøgelse af VUC Syd og 15 andre VUC-institutioner, der blev offentliggjort i februar 2016, bad Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i december 2016 VUC Syd om at redegøre for, hvad man havde gjort for at udbedre forholdene.

Bestyrelsen på VUC Syd oplyste herefter til Styrelsen, at man fra 1. august 2016 havde oprettet en stilling som bogholder i administrationen til at sikre, at retningslinjerne for repræsentation og kontering overholdes.VUC Syd er ikke vendt tilbage på Radio24syvs henvendelser i sagen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce