Annonce
Kolding

Rikke er sygeplejerske på corona-afdeling: Den første vagt var med sommerfugle i maven

Rikke Sommer er desuden arbejdsmiljørepresentant, og hun er ganske tilfreds med det miljø, der har været under coronakrisen. Der har langt fra været tilstande, som man blandt andet har set fra Italien. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Sygeplejerske Rikke Sommer arbejder på Kolding Sygehus' coronaafsnit og er generelt imponeret over, hvor hurtigt sundhedsvæsenet har tilpasset sig under coronakrisen.
Annonce

Kolding: Da sygeplejerske Rikke Sommer første gang skulle på arbejde på coronaafsnittet på Kolding Sygehus, var det med sommerfugle i maven. Det er ellers ikke noget, hun plejer at have. Det er trods alt seks år siden, hun blev uddannet.

- Der var jo lidt usikkerhed omkring de nye arbejdsopgaver, og hvorvidt vi kunne magte dem. Den første vagt var lidt med sommerfugle i maven, men det, jeg hurtigt fandt ud af, var, at coronapatienter er patienter lige som alle andre, vi ser i det daglige. Det betyder, at tilgangen til dem egentlig er den samme, men det har været en spændende og udfordrende opgave, siger Rikke Sommer.

Normalt er hun sygeplejerske på afdelingen Medicinske senge B, der blandt andet har patienter med svære eller komplicerede infektions- og lungesygdomme. Det er det afsnit på sygehuset, der er lavet om til coronaafsnit.

- Den største forandring har været, at vi nu fungerer som modtagesygeplejersker. Normalt kommer patienterne igennem akutafdelingen, men nu er det os, der ser dem først. Det er en helt ny arbejdsgang, og vi nu skal vi forholdsvis hurtigt vurdere, hvor dårlige patienterne er, og hvor hurtigt skal de se en læge. Det er ret nyt for vores vedkommende, forklarer Rikke Sommer.

Ifølge Rikker Sommer har de på afdelingen fundet ind i en rigtig god rytme, efter arbejdsgangene er ændret. Det har krævet noget god kommunikation mellem personalet. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Annonce

Ikke flere syge end normalt

Sygeplejerskens vurdering af de patienter, hun har set, ligger i hver sin ende af skalaen. Nogen har det rigtig skidt, andre sendes hjem relativt hurtigt.

- Det er både og. Man kan helt sikkert se en tendens med, at jo ældre og jo flere sygdomme patienterne har med sig, desto mere syge er de også, synes jeg. Vi har omvendt haft yngre patienter, som vi sagtens har kunnet sende hjem igen, efter de er blevet testet positive, siger Rikker Sommer.

- Så vi har helt sikkert set syge patienter, men det er ikke fordi, vi ser flere syge patienter, end vi gør normalt, tilføjer hun.

Alligevel har coronavirussen vendt op og ned på hverdagen med nye arbejdsgange, værnemidler og en anden måde at være sygeplejerske på.

- Men jeg er meget imponeret over, hvor hurtigt, man har fået et anderledes sundhedsvæsen op at stå. Alle er blevet hørt, jeg er er imponeret over den tilgang, alle har haft. Der været en fælles agenda om, at det her skal løses bedst muligt, siger Rikke Sommer.

Annonce

Kan følge med

I blandt andet Italien har man set, hvordan sygeplejerskerne har været presset til det yderste og nærmest brudt sammen. Sådanne tilstande har der langt fra været på Kolding Sygehus, fortæller Rikke Sommer.

- Selvfølgelig har det været med til at male et billede og fået en til at tænke "hvad er det nu, jeg skal møde ind til?". Selvom vi på nogle vagter har haft rigtig travlt og har haft dårlige patienter mellem hænderne, så har vi hele tiden følt, at vi har kunnet være med i det. Så snart, jeg mødte ind i afdelingen, fik hilst på den første patient og havde min første positive patient, fandt jeg jo ud af, at det her kunne jeg sagtens være med til, siger Rikke Sommer, der ikke har været decideret bange for selv at blive smittet med coronavirus.

- Jeg har selvfølgelig tænkt over det, men normalt behandler vi også andre patienter med smitsomme sygdomme. Det er jo ikke unormalt i et arbejde på en infektionsmedicinsk afdeling, og jeg har aldrig tidligere taget nogle sygdomme med hjem fra arbejde, siger sygeplejersken.

Alligevel har hun dog taget sine forholdsregler.

- Jeg har ikke set mine forældre i den her periode, fordi hvis jeg bare slæbte det mindste med hjem til det, ville jeg blive ked at det.

Normalt, når man tilser en patient, kan sygeplejersken frit være inde på stuen og gå ud på gangen og hente noget. Men med corona-retningslinjerne er det ikke muligt, og det er en stor forandring i forhold til normalt. Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Foto: Charlotte Dahl, Sygehus Lillebælt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce