Annonce
Indland

Rikke Karlsson håber på afklaring: Mit navn blev misbrugt

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Eksparlamentariker anmeldte Morten Messerschmidt for identitetstyveri i 2016 og håber på snarlig afklaring.

Det er snart fire år siden, den daværende europaparlamentariker Rikke Karlsson anmeldte Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

Sagen ligger fortsat hos Bagmandspolitiet, og det frustrerer Karlsson.

- Jeg håber da, at vi nærmer os en afklaring. Det er svært for mig at forstå, at det har skullet tage så lang tid, siger hun.

Onsdag har Olaf (EU's antikorruptionsenhed, red.) konkluderet, at der blev begået ulovligheder i den EU-støttede politiske alliance Meld, som Morten Messerschmidt var formand for.

Meld og den tilhørende fond Feld har ulovligt kanaliseret EU-midler for 4,35 millioner kroner til aktiviteter "til skade for EU-Parlamentet", lyder det.

Sagen er nu overdraget til Bagmandspolitiet, der skal behandle den og undersøge, om et strafansvar kan gøres gældende for misbrug af EU-midler.

Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, begge tidligere medlemmer af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, blev ifølge egne forklaringer meldt ind i bestyrelsen for Meld uden at vide det.

- Jeg skal ikke kunne sige, om der er foregået svindel med midler.

- Det vigtigste for mig, er at man har misbrugt mit navn. Det har været voldsomt krænkende og uretfærdigt, siger Rikke Karlsson.

Siden hun indgav anmeldelsen i 2016, har hun været indkaldt til afhøringer hos både Olaf og Bagmandspolitiet.

Sagen førte til, at Karlsson blev løsgænger i parlamentet frem til valget tidligere på året, hvor hun helt forlod politik.

- Det har været så voldsomt, også på det personlige plan. Jeg har følt mig utroligt alene, fordi jeg stod frem med det her.

- Så på en måde føler jeg, at det er godt, at sagen nu er ved at nå sin afslutning.

- Men på den anden side kan jeg godt frygte, at det stadig kan trække i langdrag med afklaringen af min sag, siger Rikke Karlsson.

Den tidligere parlamentariker og tidligere byrådsmedlem i hjemkommunen Rebild er nu gået en helt anden vej karrieremæssigt og har stiftet et selskab, som laver dokumentarudsendelser.

- Men det er nok Meld og Feld, jeg altid vil blive husket for. Det ærgrer mig, for jeg synes, at jeg har lavet mange andre ting i politik og kæmpet for de svage. Men det er ikke det, der kommer til at stå tilbage, siger Rikke Karlsson.

Morten Messerschmidt har pure afvist beskyldningerne.

- Jeg kan slet ikke genkende den udmelding, og jeg er fuldstændig overbevist om, at vi ikke har overtrådt bestemmelser i hverken dansk eller europæisk straffelov, siger han om anklagen fra Karlsson.

Jørn Dohrmann har ingen kommentarer til sagen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce