Annonce
Tarm

Ringkøbing-Skjern er blå som en kedeldragt: Hvert fjerde af de lokale job er i industrien

Der er masser af blå kedeldragter i vores kommune. Og der bliver stadig flere af dem. Arkivfoto.
Ringkøbing-Skjern Kommune ligger helt i top, både når det drejer sig om antal nye job i industrien og andelen af industribeskæftigede.

RINGKØBING-SKJERN: Når borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune går på arbejde, er der meget større sandsynlighed for, at de er klædt i en blå kedeldragt, end der er i resten af Danmark.

De nyeste tal, som stammer fra 2017, viser, at mere end en fjerdedel af borgere i beskæftigelse er ansat i industrien; 26,74 procent for at være helt nøjagtig.

Til sammenligning er det kun godt en tiendedel af danskerne på landsplan, der har et industrijob, nemlig 10,61 procent.

Ringkøbing-Skjern Kommune er en af de allermest industrialiserede i Danmark, og de seneste år er vi faktisk blevet mere industrialiserede.

Det gælder også Danmark som helhed. I 2013 var der 285.404 industrijob i Danmark; i 2017 var antallet steget til 302.346 - 16,942 flere eller 5,94 procent.

I Ringkøbing-Skjern er det gået endnu stærkere. I 2013 havde vi 6831 industrijob; i 2017 var det tal steget til 8033. Det er et plus på 1202 personer svarende til 17,60 procent.

Med andre ord; Ringkøbing-Skjern bliver stadigt mere "blå" som i "blå kedeldragt".

Annonce

Giver BNP-vækst

Det er tal, der glæder Søren Elbæk (S), formand for byrådets erhvervs- og vækstudvalg.

Han ser udviklingen i sammenhæng med en anden nylig undersøgelse, der viste, at Ringkøbing-Skjern Kommune er regionens rigeste, målt på bruttonationalprodukt.

BNP opgøres som summen af kommunens produktion af varer og tjenester, og netop industriproduktionen har meget høj værdi, påpeger Søren Elbæk.

Så når industrien vejer så tungt i Ringkøbing-Skjern, er det en meget væsentlig forklaring på, at vi har et BNP på 472.000, langt det højeste i Region Midtjylland, og det næsthøjeste i Jylland.

- Tallene overrasker mig ikke, siger Søren Elbæk.

- De bekræfter de gode mavefornemmelser, vi længe har haft - nemlig at det går godt for vores industri, og at vi har haft en kolossal vækst de senere år. Vi har altid haft et stort antal industriarbejdspladser, og det er dejligt at få bekræftet, hvor stor fremgangen er.

- Den passer fint ind i den fortælling om vor kommune, vi gerne vil ud med: At Ringkøbing-Skjern er en god forretning for Danmark, at vi er et af de steder, hvor der er flest, der trækker i en blå kedeldragt, når de går på arbejde; og at vi har noget af den mest stabile arbejdskraft i Danmark, fastslår han.

Vendepunkt for industrien

At der nu bliver flere industriarbejdspladser i både Ringkøbing-Skjern og Danmark, glæder direktør Claus Arberg, formand for Dansk Industri i Vestjylland.

Der er tale om et historisk vendepunkt. Gennem mange år er titusindvis af industriarbejdspladser forsvundet; men nu stiger antallet altså igen.

- Især her i Vestjylland, hvor vi har en hel underskov af små og mellemstore industrivirksomheder, der blandt virker som underleverandører til vindmølleindustrien, siger han.

At det går godt for Ringkøbing-Skjern, undrer ikke Claus Arberg.

- Kommunen har traditionelt haft megen industri. Men Ringkøbing-Skjern har også taget et langt sejt træk for at forbedre erhvervsklimaet, og sidste år var kommunen femtebedst i Danmark i DI's erhvervsklimaundersøgelse, siger han.

- Tallene siger noget om, at virksomhederne befinder sig godt i Ringkøbing-Skjern Kommune, og at de har en god dialog med kommunen, understreger DI-formanden.

Virksomhedernes guld

Succesen skyldes ifølge Claus Arberg også, at virksomhederne har dygtige medarbejdere, som de gør meget for at holde på.

- Vi ser, at mange på plus 60 eller endda plus 65 tager et ekstra tag på deres arbejdsplads, og det er guld værd, for de har en uvurderlig erfaring. Samtidig er også vore udenlandske medarbejdere en vigtig del af det hele.

Claus Arberg peger også på, at virksomhederne og deres medarbejdere er gode til at inddrage kolleger, der måske har hørt til på kanten af arbejdsmarkedet.

Alligevel er han ikke i tvivl om, hvad der er største udfordring for de vestjyske virksomheder:

- Det er arbejdskraften; der er mangel på både faglært og ufaglært arbejdskraft. Og så er det vigtigt, at vi har en ordentlig infrastruktur.

Helt samme toner lyder fra Søren Elbæk:

- Rekruttering af arbejdskraft er vores største udfordring. Heldigvis ser vi, at flere og flere af vore unge vælger en erhvervsuddannelse; de kan se, at de lokalt kan få en uddannelse, en fast arbejdsplads og en karriere.

- Som politikere må vi så blive ved med at presse på over for Christiansborg for at sikre, at både vores digitale og fysiske infrastruktur er i orden. Det er godt for vort område - og ikke mindst for Danmark.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce