Annonce
Tarm

Ringkøbing-Skjern Museum får eftergivet milliongæld, men direktøren er skuffet

Museumsdirektør Mette Bjerrum Jensen er ikke tilfreds med, at museet nu skal betale 1,6 millioner tilbage. Arkivfoto: Henrik Breum
Ringkøbing-Skjern Museum skal betale 10 procent af et 25 år gammelt lån på 16,5 millioner kroner tilbage til feriefond. Det ærgrer museumsinspektør, fordi der i sin tid blev givet håndslag på, at lånet var en donation.

Ringkøbing-Skjern: Selv om Ringkøbing-Skjern Museum nu får eftergivet størstedelen af et lån på 16,5 millioner kroner fra Arbejdsmarkedets Feriefond, som kunne have gjort museet teknisk insolvent, så har museumsinspektør Mette Bjerrum ikke armene over hovedet.

- Jeg er tilfreds med, at vi har fået en afklaring. Men i Vestjylland er et håndslag lige så godt som en skriftlig aftale. Da de 30 kulturinstitutioner i sin tid fik penge fra feriefonden var aftalen, at der var tale om en donation. Nu bliver det opfattet som et lån, vi skal betale tilbage. Det synes jeg ikke er rimeligt. Derfor synes jeg ikke, det er en god nyhed, at vi nu skal ud og finde 1,6 millioner kroner, siger hun.

Meldingen kommer, efter at kulturinstitutionerne mandag blev informeret om en netop indgået politisk aftale i Købehavn, der betyder, at de skal betale mellem 10 og 20 procent af den gamle gæld tilbage. Kulturminister Joy Mogensen (S) glæder sig over, at der er sat punktum i den langvarige sag om museumspengene.

- Jeg er glad for, at der er fundet den bedst mulige løsning, så kulturinstitutionerne kan få den afklaring, de har ventet på, siger hun i en pressemeddelelse.

Mette Bjerrum Jensen ville gerne have spurgt ministeren om, hvordan hun kan være tilfreds med, at dét, kulturinstitutionerne har opfattet som en donation, pludselig kan blive til gæld. Men ministeren forlod mødet med museumsfolkene, inden de blev præsenteret for aftalens indhold.

- Aftalen betyder reelt, at man trækker rigtig mange milioner ud af kulturlivet, siger museumsdirektøren.

Sikkert er det, at Ringkøbing-Skjern Museum nu skal ud og finde 1,6 millioner kroner inden april - med mindre man vælger at omlægge beløbet til et nyt 25-årigt lån til to procent i rente.

Det sidste er Mette Bjerrum Jensen ikke så varm på. Museet er netop blevet færdig med at betale et større lån til Ringkøbing-Skjern Kommune ud. Den gamle gæld har været en stopklods for udviklingen af museets aktiviteter og vedligeholdelsen af de mange bygninger. Det samme vil den nye gæld komme til at gøre.

- Lige nu ved jeg ikke, hvordan vi vil betale pengene tilbage. Vi kommer til at tage en snak med Ringkøbing-Skjern Kommune, om den kan hjælpe os. Ellers skal vi ud og finde pengene ved at spare, og det bliver bestemt ikke let, siger Mette Bjerrum Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce