Annonce
Haderslev

Risiko for at forurene drikkevandet: Kommune og Forsvaret skal undersøge kræftfremkaldende stof i jorden

Betydelige mængder af det giftige og kræftfremkaldende stof PFOS er fundet blandt flere borgere i Korsør Kommune, efter de har spist kød fra kalve, der har græsset på denne mark. Flourstoffet PFOS er udledt fra brandskum brugt på brandøvelsespladsen i Korsør. Også fire steder i Haderslev Kommune er det farlige stof fundet. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Indtil 2011 blev der slukket brande med skum, der indeholdt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende flour-stoffer. Haderslev Kommune mødes om 14 dage med Forsvarets Ejendomsstyrelse for at drøfte Skrydstrup-forurening.

Haderslev Kommune tager forureningen af fire lokale brandslukningssteder i Haderslev Kommune, som er forurenet med flourstoffet PFOS, der mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, dybt alvorligt.

En arbejdsgruppe i Haderslev Kommunes Teknik og Klima har siden de første meldinger om fundet af meget høje koncentrationer af PFOS i spildevand i Korsør kort før nytår haft ugentlige møder for at få et fuldt overblik over omfanget af forureningerne med det sundhedsskadelige og miljøfarlige stof, der er fundet på brandslukningspladserne ved flyvestation Skrydstrup, ved Vilstrupvej, Solsikkevej samt ved Louisevej i Haderslev.

Alle fire pladser optræder med undtagelse af Solsikkevej på den liste med 145 potentielt forurenede pladser, som Danske Regioner offentliggjorde fredag.

Annonce

- Det er særligt Skrydstrup, vi har fokus på, forklarer afdelingschef for miljø, Carsten Wandahl, fra Haderslev Kommunes Teknik og Klima.

Om 14 dage har Haderslev Kommune møde med Forsvarets Ejendomsstyrelse om netop Skrydstrup-forureningen, da der lige som ved forureningerne ved Vilstrupvej og Solsikkevej er en potentiel risiko for, at forureningen kan sive ned i grundvandet og dermed forurene drikkevandet.

Potentiel forurening

- Vi tror ikke, det er så alvorligt på hverken Louisevej eller ved Solsikkevej, hvor den sidste er en kommunal brandslukningsplads. Men i Skrydstrup kan drikkevandet potentielt blive forurenet, siger Carsten Wandahl, der håber, at Haderslev Kommune kan få en god dialog med Forsvaret om oprydning af de flour-forurenede pladser i Haderslev Kommune.

I Skrydstrup kan drikkevandet potentielt blive forurenet.

Carsten Wandahl, afdelingsleder i Haderslev Kommunes Teknik og Klima

Indtil nu har alle analyser af drikkevandet fra Skrydstrup Vandværk dog ikke vist tegn på at indeholde PFOS eller nogle af de andre flourholdige stoffe, oplyste vandværkets formand, Kent Jessen, fredag til JydskeVestkysten.

Sagen om de PFOS-forurenede brandslukningspladser blev aktuel igen, efter at Danske Regioner fredag offentliggjorde en liste med 145 danske brandslukningspladser, som potentielt kan være forurenede med det sundhedsskadelige stof.

Offentliggørelsen skete på baggrund af Korsør-sagen, hvor overfladevand fra en brandskole, der i årevis brugte brandhæmmende skum, som indeholdt flourstoffet, sivede fra brandskolen ud i en grøft, som blev brugt til vanding af kalve. Gennem 15 år spiste borgere i Korsør intetanende kød fra disse kalve, der havde opholdt sig på den forgiftede eng og drukket forgiftet vand fra grøften. 187 borgere i Korsør havde i slutningen af august fået målt for høje værdier af det kræftfremkaldende stof i blodet.

Annonce

Kendt forurening

Haderslev Kommune har i årevis haft kendskab til, at brandslukningspladserne i Skrydstrup samt ved Beredskabsstyrelsen på Vilstrupvej var forurende med det farlige flourstof.

Kort om PFOS

Flourstoffet PFOS mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Ganske lidt kan påvirke helbredet.

PFOS er brugt i brandslukningsskum gennem mange år, fordi flourstoffer danner en hinde over de brandbare væsker og dermed slukker brande.

I 2006 blev det forbudt at anvende flourstoffer i produktionen af brandskum. Helt indtil 2011 blev skum med det flourholdige stof dog anvendt.

Miljøstyrelsen gennemførte i 2014 en stor screeningsundersøgelse og fandt ved den lejlighed PFOS på fem ud af otte brandøvelsespladser i Danmark. De allerhøjeste værdier - op til ti gange højere end de tyske grænseværdier for drikkevand - blev fundet i grundvandet ved flyvestationen. Siden har Forsvarets Ejendomsstyrelse regelmæssigt gennemført analyser for at holde øje med forureningsgraden og spredningen.

- Så vi har faktisk et godt datagrundlag, siger Carsten Wandahl, der ikke umiddelbart tror, at forureningerne i Haderslev Kommune har fået eller får samme konsekvenser som i Korsør.

- Men vi skal nu have en dialog, og så skal vi snakke om, at der måske skal ryddes op. Men det er selvfølgelig et spørgsmål om penge, siger han.

Flourstoffet PFOS mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende, og ganske lidt kan påvirke helbredet.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Roadkill: Op mod 100 hjorte dræbes hvert år på den sønderjyske motorvej

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Sydjylland For abonnenter

Forening kalder muslimer undertrykkende og klager over, at imamer ikke vil snakke med dem - men de undlod at ringe til sønderjysk imam, fordi han 'ikke var toneangivende nok'

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce