Annonce
Sønderborg

Risiko for villaindbrud er helt i bund

Der er langt færre indbrud end tidligere. Modelfoto: Bolius
På landsplan var 2019 året med færrest indbrud i 35 år. Tendensen er den samme i Sønderborg Kommune, hvor der var 317 indbrud i private hjem i 2019.

Sønderborg: Med undtagelse af 2018 har tendensen været klar: Antallet af indbrud i private hjem i Sønderborg Kommune er faldet markant igennem de seneste år. Faktisk var de 317 anmeldte indbrud i 2019 langt under halvdelen af antal indbrud i 2018 - og det laveste antal i fem år. På landsplan er det 35 år siden der var færre indbrud end i dag. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

- Det er glædeligt, at den form for kriminalitet bliver ved med at falde. For det er noget af det, borgerne er mest utrygge ved kan ske. Det er et område, vi har prioriteret højt og stadig gør. Der var mange indbrud i 2018, men vi har været rigtig dygtige til at få fat i en stor del af de meget aktive indbrudstyve, der nu har fået dom og er fængslet, siger vicepolitiinspektør Preben Westh, der er leder af Områdecenter Syd ved Sønderjyllands Politi.

For nylig kunne JydskeVestkysten fortælle, at der i julen 2019 kun havde været fire indbrud. En tid der ellers nærmest per tradition er højtid også for indbrud. Nu viser det sig da også, at der i fjerde kvartal i 2019 også var få indbrud. 58 indbrud i beboelser blev anmeldt, og det er et fald i forhold til resten af året.

- Vi har gjort en stor forebyggende indsats sammen med kommunen og borgerne. Vi prøver hele tiden at skrue på den knap, der hedder forebyggelse, siger Preben Westh.

Annonce

Det er et område, vi har prioriteret højt og stadig gør. Der var mange indbrud i 2018, men vi har været rigtig dygtige til at få fat i en stor del af de meget aktive indbrudstyve, der nu har fået dom og er fængslet.

Preben Westh, vicepolitiinspektør

Folk frygter indbrud

Sønderborg Kommune er med 2311 nabohjælpere blandt de kommuner med flest nabohjælpere. På landsplan var der 24.553 indbrud, og man skel helt tilbage til begyndelsen af 1980'erne for at finde et laver antal indbrud.

Britt Wendelboe er programleder i Bo Trygt-samarbejdet, og hun er overbevist om, at nabohjælp hjælper.

- Det er en rigtig god nyhed, at vi har så relativt få indbrud i Danmark sidste år, når vi sammenligner med tidligere år. Det er et resultat af mange menneskers, nabolags og organisationers indsats for at gøre livet surt for indbrudstyvene, og det er noget, vi alle bør glæde os over, siger hun.

- Frygten for indbrud er noget af det, der påvirker danskernes tryghed allermest i negativ retning, og derfor er der fortsat brug for, at vi allesammen gør en indsats for at holde tyvene ud. Ikke bare af vores eget hjem, men af hele nabolaget, siger Britt Wendelboe. Bag Bo Trygt står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Indbrud

Antallet af indbrud i private hjem i Sønderborg Kommune:

2019: 317

2018: 669

2017: 376

2016: 484

2015: 500

Kilde: Danmarks Statistik

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce