Annonce
Esbjerg

Roager - Gaza - Roager: Thomas med det positive sind fylder 80 år

Thomas Ebsen fra Roager fylder 80 år fredag 11. juni. Privatfoto
Ildsjælen og en lokal samlingsfigur i Roager, Thomas Ebsen, fylder 80 år. Hele livet er foregået i landsbyen syd for Ribe, og selv mener han, statsministeren har sørget for, at han kan holde en stor fest, hvor han har et hemmeligt, spiseligt fødselsdagsønske.

Roager: For Thomas Ebsen har hele livet drejet sig om hverdagen i Roager.

På nær en afstikker med militæret er han født, opvokset og gift i Roager, og han fandt endda kærligheden i landsbyen syd for Ribe. Doris serverede ved forældrenes sølvbryllup, han fulgte hende hjem og siden parrets bryllup i 1965 er det blevet til flere lokale adresser, ligesom tre børn, ni børnebørn og to oldebørn er blevet en del af familien.

- Der var engang, hvor jeg kendte alle i byen. Det gør jeg ikke mere, fordi det halve af byen er tilflyttere. Men det er jo kun godt, siger Thomas Ebsen, der igennem hele sit voksenliv har gjort en dyd ud af involvere sig i jobs i Roager med stor social kontakt.

Annonce

Han har været pedel på skolen og siddet 12 år i menighedsrådet. Han har sammen med Doris været vært i Roager Forsamlingshus, passet vandværket, gravet telefonkabler ned, været hjemmeslagter, aktiv i ringriderforeningen og deltaget i det store arbejde med tilblivelsen af byens medborgerhus.

Løbeklub i 45 år

- Hver aften, når håndværkerne var gået hjem, var jeg på byggepladsen for at rydde op efter dem. Det var det, jeg kunne hjælpe med, siger Thomas Ebsen, der altid har kunnet drøfte stort og småt fra hverdagen med den gruppe af mennesker, han nu har fulgt igennem 45 år. Løbeklubben.

- Vi begyndte, da vores yngste barn var fire år. Hun var med i en vogn, og løbeklubben startede vi med naboerne og andre ægtepar fra Roager. Vi var vel 12-13 stykker med børn, og efter lidt tid flyttede vi ruten til Stensbæk Plantage, og der mødes vi stadig en gang om ugen, siger Thomas Ebsen, der elsker tiden med løbeklubben, og både holder generalforsamling, Sankt Hans, weekendophold, spilleaftner og lader formandsposten gå på skift

- Det er det sociale, der gør vi holder sammen. Vi er to eller tre, der har været med helt fra starten, og vi plejer at være omkring otte, når vi mødes. De gamle går og de nye løber, og vi skal i hvert fald helst være fem. Så må vi få en øl. Ellers ikke, griner Thomas Ebsen, der aldrig har haft et behov for at komme væk fra Roager.

Annonce

Søgaard og Gaza

Det kom han alligevel i begyndelsen af 1960. Først som soldat på Søgaard Kaserne ved Aabenraa og siden som udsendt til Gaza og Palæstina, hvor han var kok og stod vagt, inden han i efteråret 1962 igen vendte hjem til Roager, hvor Thomas Ebsen har boet lige siden.

Sammen med Doris restaurerede han en gammel ejendom. Her boede de i syv år, inden de byggede hus på Lundgårdsvej, hvor de blev i 41 år. Da hustruen blev syg med kræft, rykkede de til Solvænget, men da Doris tabte kampen for et år siden, flyttede Thomas Ebsen til en mindre lejlighed ved siden af Brugsen på Lundsmarksvej. Trods en hård tid efter hustruens død, har Thomas Ebsen bevaret sit gode humør og lyse sind. Egenskaber, parrets tre piger forklarer, at begge forældre altid har været kendt for, og selv om kroppen er ved at være slidt efter at være startet med fysisk hårdt arbejde på byens gårde som 13-årig, er han ikke mere medtaget end at han stadig cykler en lang tur næsten hver dag. Og selv slår græsset, laver mad og gør rent, selv om han af og til undgår at lytte til kroppens signaler.

- Motion og et positivt sind er godt for kroppen, men jeg tænkte, at det ikke kan passe, at man i min alder ikke kan cykle uden elmotor. Så jeg prøvede 23 km i går uden el, det kan jeg godt mærke idag, siger Thomas Ebsen, der i dag også er en del af en gruppe på 10-12 pensionister i Roager, der hjælper med forefaldent arbejde ved Brugsen og byens foreninger.

Annonce

Sortsuppe

Selv om Thomas Ebsen intet ønsker sig i fødselsdagsgave, er der alligevel noget, han rigtigt godt kunne tænke sig. Noget, han savner, men som han ikke vil skrive på ønskesedlen, fordi han ved, han ikke får det. I sin tid som hjemmeslagter elskede han at spise rugbrød med svinehjerner stegt på panden, og gamle egnsretter som sortsuppe, tunge og lever savner han, for som han siger, så er der ikke rigtigt nogen, der kan lave det mere.

De 65 gæster til familiefesten kan dog tage det helt roligt, for menuen står på smørrebrød, en kold bajer og noget for alle, helt renset for de rester fra dyrene, ingen spiser mere.

80 år

Thomas Ebsen fylder 80 år fredag 11. juni.

Lørdag 19. juni fejres han med en fest i Roager Medborgerhus, hvor blandt andet familie og medlemmer af løbeklubben deltager. Selv mener han, at det er Mette Frederiksens skyld, at festen kan holdes, fordi det indendørs forsamlingsforbud hæves til 100 personer på hans fødselsdag. 

Annonce
Erhverv For abonnenter

Konkurrencen vokser dag for dag: Firmaerne på Esbjerg Havn tror på vækst

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Efter halvandet års forsinkelse: Nu fortsætter sag mod bisidder, der kaldte jobcenter-ansatte åndsboller og løgnere på YouTube

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Vejen For abonnenter

Emma fra 9. klasse holdt årets tale: - Skolen har lært mig, at jeg hverken vil være prinsesse eller astronaut

Speedway For abonnenter

Ingen tvivl overhovedet: Ét finalehold var bare meget bedre end alle de andre

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Esbjerg

Efter kommunalt administrativt bøvl: Endelig kunne Endrup indvie ny storkerede med både storke, bål og babyer

Haderslev

Landsby skaber sin egen verdenspremiere: - Vi er blevet blæst bagover af opbakningen

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Aabenraa

Bar hud på vej: Nu kommer høring om byggeri på stranden

Billund For abonnenter

Lise siger nej tak til misbrugere på plejehjemmet: Er det ikke billigere at leje værelser i Grindsted?

Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Annonce