Annonce
Erhverv

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Virksomheden RoboTool med base i Vejen har udviklet robotter, der i 15 meters høj søgang kan komme rejer og fisk på paller. Her losser trawleren Ocean Prawns i det barske klima. Foto: Ocean Prawns
Trods høje bølger og barske omgivelser i Ishavet mellem Canada og Grønland kan robotter udviklet af Vejen-virksomheden RoboTool stabilt og effektivt komme i tonsvis af rejer på paller på et gyngende skibsdæk.

Erhverv:  Vejen-virksomheden RoboTool har udviklet robotter, der har  revolutioneret pakkeriet til søs  hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, bornholmske Ocean Prawns.

- Da vi begyndte at udvikle en robotdrevet palletering ombord på et skib sammen med RoboTool, var det, så vidt jeg ved, aldrig set før. Og slet ikke på skibe, som sejler i så ekstreme omgivelser, som vores med bølger på op til 15 meter, saltfyldt luft og ned til minus 30 grader udenfor.  De specialdesignede palleterings-robotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk, siger en tilfreds teknisk chef fra Ocean Prawns, Per Svenningsen, i en pressemeddelelse.

Han fortsætter:

Annonce

- Med den nye løsning ombord slipper vi for det virkeligt tunge arbejde i pakkeriet langt nede i trawlerens skrog. Det forbedrer vores arbejdsmiljø kraftigt. Samtidig sparer vi to mand om bord og hæver kvaliteten af palleteringen. Robotten klarer hele processen fra pakkesortering over stabling og wrapping til levering til fryselageret i bunden af skibet. Det hele klares elegant og effektivt på trods af de meget små indbygningsmål. Robotten kan køre 24/7 og behøver ikke engang kaffepauser.

De specialdesignede palleterings-robotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk.

Per Svenningsen, Ocean Prawns

Det har taget fem- seks måneder at udvikle det første anlæg, der er en millioninvestering.

- I RoboTool har vi stor erfaring med at finde løsninger på komplekse udfordringer. Det kan være trange og udfordrende omgivelser på skibe. Men det kan også være produktioner med mange størrelser æsker og paller. Eller håndtering af poser med flydende suppe, som vi har løst for Danish Crown. Vi brænder for svære produktionsudfordringer. Dem er vi gode til at løse udtaler Leif Thomsen, der er administrerende direktør i RoboTool, i pressemeddelelsen.

Bagagebånd og melklister

RoboTool har udviklet en særlig teknik for at undgå, at æskerne med rejer eller fisk bliver stoppet, mens der skiftes palle i pakkeriet. Løsningen er en mindre udgave af de bagagebånd, der står i lufthavne. Her kan æskerne køre rundt, indtil robotten automatisk får besked om, at pallen er skiftet og der igen er plads til formatet.

Palleteringsanlægget fra RoboTool over to skibsdæk, specialbygget til en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

Et andet eksempel på RoboTools evne til at tænke ud af boksen er udfordringen med at undgå at stabler af æsker på pallerne vælter i høj søgang. Små bitte klatter af melklister holder stablerne på plads, indtil de bliver wrappet. Samtidig er æskerne lette at skille ad igen, og melklisteret skader ikke emballagen.

Alle rejer sorteres og koges med det samme, så de allerede efter 20 minutter ligger pakket i æsker, klar til at blive sat på paller og frosset ned. I sæsonen fanger Ocean Prawns desuden hellefisk, som har eget æskeformat. Palleterings-robotten læser æskernes stregkode og stabler på de rette paller.

RoboTool og Ocean Prawns

  • RoboTool med hovedkontor i Vejen  fremstiller, tester og opstiller effektive og velfungerende robotceller i alle former for produktionsmiljø. Virksomheden har siden 1997 udviklet og fremstillet innovative robotbaserede løsninger på udfordringer fra områder som metal og industri, træ og plast samt food og pharma.
  • RoboTool har leveret flere end 200 turnkey-anlæg til både små og mellemstore virksomheder samt til Danmarks største koncerner som Arla, Orkla, Chr. Hansen, GKN, Danfoss, Danish Crown, Kelsen, Royal Unibrew, Danæg og Ocean Prawn.
  • Bornholmske Ocean Prawns er en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk.
  • Ocean Prawns fisker rejer og hellefisk i Nordatlanten og i Barentshavet mellem Canada og Grønland. Den årlige fangst udgør omkring 20.000 ton koldtvandsrejer og hellefisk.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Erhverv

34-årig fra talentprogram skal være erhvervsdirektør for Sydbank Kolding

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce