Annonce
Haderslev

Romeo og Julie på sønderjysk: Dukkespil skildrer ung kærlighed i grænselandet

Dukkeførere og dukker modtager klapsalver efter premieren på på forestillingen, der er én af markeringerne af 100-året for Genforeningen. Foto: Dorthe Rasmussen
Sønderjysk Figurteater havde torsdag premiere på forestillingen Julia & Rasmus, der fortæller historien om Genforeningen.
Annonce

HADERSLEV: - Hvad laver du med den tyskertøs?

Øjnene lyner i hovedet på danske Jens.

Han har overrasket sin kammerat Rasmus i at sidde og kissemisse med Julia på kærestebænken tæt ved Sct. Severin Kirke.

Problemet er ifølge Jens, at Julia er tysk.

Det er i tiden omkring Genforeningen i 1920, og der er store  sociale og nationale spændinger i luften efter årtier med tysk overherredømme.

- Du forbryder dig mod danskheden, mener Jens.


Hvad laver du med den tyskertøs


For Julia og Rasmus er der kun en lov - kærlighedens lov -  men det er svært at være forelsket i "en af dem fra den anden side".

Vi spoler frem til vores tid.

Susanne Elisabeth Schoppmeier og Ove Schmidt, der fører Julia og Rasmus i  Sønderjysk Figurteaters forestilling af samme navn starter forestillingen med en fortælling i nutid.

De er Holger og Sabine, som tilfældigt mødtes igen cirka 40 år efter, at de gik ud af skolen i Haderslev.

Holger og Sabine var også forelskede i hinanden engang.

- Hvad laver du med den tyskertøs, spurgte Holgers far, da han opdagede forbindelsen, og  Holger opgav at gøre mere ved det.
Det gjorde Rasmus ikke for 100 år siden.

Han og Julia får hjælp af en  lokal præst til at flygte langt væk.

Om man er dansk eller tysk gør ikke en forskel.

Kærligheden er grænseløs.

Det er Mona Damkjær fra Haderslev, der har skabt de meget livagtige dukker, der indgår i forestillingen, mens hendes mand Niels Damkjær har skrevet manuskriptet der er inspireret billeder i Haderslev Byhistoriske Arkiv. 
Sabine og Holger, 11 dukker, to aviskoner, ni maskefigurer og to vildmænd beretter for fuld musik  af Jens Kaa om Genforeningen og begivenhederne op.

Forestillingen, der har modtaget støtte af en række fonde, er Sønderjysk Figurteaters bidrag i Genforeningsåret 2020.

Julia & Rasmus skal nu opføres for alle kommunens 6. klasser, og den spiller desuden ved tre offentlige forestillinger på Knøs Gård i Høruphave den 2. oktober 2020, På kulturhus Bispen i Haderslev den 20. februar 2021 og til Folkefesten i Skibelund Krat den 6. juni 2021.

Forbudt kærlighed i grænselandet. Rasmus og Julia hygger sig på kærlighedsbænken, da de bliver overrasket af Jens. Foto: Dorthe Rasmussen
Hop op og få en tur på min knallert. Holger (Ove Scmidt) og Sabine ( Susanne Elisabeth Schoppmeier) er fortællere i stykket, og de spilelr også Julia og Rasmus. Foto: Dorthe Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce