Annonce
Sydjylland

Rotteplagede danskere risikerer selv at hænge på regningen

Flere forsikringer dækker kun skader forvoldt af rotter, hvis kunden har købt en tillægsforsikring. Det kan dog være svært for kunderne at vide, om de har den rette forsikring. Arkivfoto: Søren Olsen
Ved en rundringning foretaget af JydskeVestkysten viser det sig, at de fleste danske forsikringer kun dækker skader forvoldt af rotter, hvis kunden har købt en tillægsforsikring. Derved risikerer danskerne at stå uden økonomisk hjælp, når de får ubudne gæster, hvis de ikke har været helt opmærksomme på, hvad deres husforsikring dækker.
Annonce

Sag: "Beklager, men din forsikring dækker ikke de anmeldte skader". Det er svaret man kan risikere at høre fra sit forsikringsselskab, hvis man anmelder skader relateret til rotter.

Det oplevede Betina Nættermann og hendes mand fra Sønderborg, da de i april sidste år opdagede, at de havde rotter. Parret kontaktede nemlig deres forsikring i den tro, at forsikringsselskabet ville dække omkostningerne forbundet med reparationer og forebyggelse. Men der tog parret fejl. I stedet fik de at vide, at de skulle have købt en tillægsforsikring, der dækkede skader forvoldt af rotter.

Netop den forsikringspolitik gør sig gældende hos de fleste af Danmarks største forsikringsselskaber.

Annonce

Rotteskader

Topdanmark er en af de forsikringer, hvor man ikke er dækket mod rotter, før man har købt en tillægsforsikring. Typen af tillægsforsikring afhænger af, hvornår du har tegnet din forsikring. Nogle skal nemlig have tilkøbt forsikringen "skadedyr", mens andre skal have tilkøbt "udvidet hus og have". Men forsikringsselskabet oplever da også henvendelser fra frustrerede kunder.

- Vi oplever i nogle tilfælde kunder, der bliver frustrerede, hvis de har skader, hvor vi ikke kan hjælpe, fordi de ikke har tegnet de nødvendige forsikringer, fortæller Martin Olsen, der er presseansvarlig hos Topdanmark.

Hos Alm. Brand er kunderne også kun dækket, hvis de har købt en tillægsforsikring. Som udgangspunkt er det kun selve skaden forårsaget af rotten, der bliver dækket og eventuelt halvdelen af udgiften til en rottespærre.

- Vores forsikringer er generelt bygget sådan op, at kunderne selv vælger de dækninger, der passer til deres behov, siger presserådgiver hos Alm. Brand, Christian Stokholm.

Han påpeger dog, at 64% af deres eksisterende kunder har købt tillægsforsikringen. Samtidig valgte 76% af deres nye kunder i 2019 at tilkøbe forsikringen, der dækker mod rotter.

Annonce

Husforsikring

Hos nogle forsikringsselskaber gør det sig derimod gældende, at kunden er dækket mod rotter gennem husforsikringen. Et af de forsikringsselskaber er Codan Forsikring, men det gør sig kun gældende under visse betingelser.

- Kunder, der har foretaget den fornødne forebyggelse, som vi naturligvis rådgiver om, er gennem husforsikringen dækket af skader forvoldt af gnavere. Præcis hvordan den enkelte kunde er dækket, fremgår altid af betingelserne, siger privatdirektør hos Codan Forsikring Mads Foged.

Forsikringen oplyser dog samtidig, at de ikke dækker udgifter til forebyggelse, som ellers er en essentiel grund til, at kunden er dækket i forhold til rotter.

Også hos Gjensidige Forsikring er kunderne dækket gennem husforsikringen, men kun i forhold til skader på bygninger forårsaget af rotter. Det kan eksempelvis være skader på rør, elinstallationer og isolering.

Annonce

Den milde vinter

Særligt i år er kan det være vigtigt at undersøge, hvorvidt man er dækket ind, hvis rotter indtager hjemmet. På grund af den milde vinter, har rotterne nemlig særligt gode vilkår for at formere sig og dermed vokse i antal. Det fortæller Jens Lodal, som er skadedyrsekspert.

- Meget tyder på, at der er flere rotter i år end tidligere, og det er på grund af den meget milde vinter. Rotter er utrolig gode til at udnytte en gunstig situation, som den milde vinter er, siger han og tilføjer:

- Når der er en mild vinter, yngler rotterne mere. De tager alle muligheder for at formere sig. Normalt starter de først med at yngle i marts/april, men vi ser, at de allerede er i gang i år. Det betyder, at de unger som bliver født nu, selv kan nå at blive kønsmodne, og så kommer der flere rotter. Og med de høje temperaturer har flere unger chancen for at overleve.

Det er derfor vigtigt, at man er sikker på, hvad ens forsikring dækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Søren Brostrøm øjner smittens skyer over efteråret - og en fremtid med mere hygiejne

Annonce