Annonce
Kolding

Rotteproblemet fortsætter: Kommunen fik rekordmange tip om rotter i december

Rottebestanden i Kolding har nået nye højder. I december modtog kommunen rekordmange henvendelser om rotter. Foto: Jørgen Kirk/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kolding Kommune modtog 649 henvendelser om rotter i december, næsten tre gange så mange som samme periode sidste år. De mange henvendelser skyldes ikke mindst det forholdsvist varme og våde vejr.

Kolding: Rotteproblemet i Kolding Kommune fortsætter.

I december modtog kommunen hele 649 henvendelser om rotter - næsten tre gange så mange som sidste år i samme periode, da man modtog 242 henvendelser.

De mange henvendelser skyldes, at de sygdomsspredende gnavere har haft rigtig gode forhold for at yngle under den tørre sommer. Udover de gode yngleforhold har den store mængde regn i efteråret fyldt kloakkerne med vand, så rotterne er trukket op til overfladen, ind i haver, op på tage og langs veje.

- Det er stadigvæk vådt og varmt, så rotterne bliver ved med at trække op på land. De har de bedst tænkelige betingelser for at sprede sig lige nu, siger Karen Petersen, miljømedarbejder i Kolding Kommune.

- Jeg tror ikke, vi nogensinde har haft så mange henvendelser i december, uddyber hun.

Annonce

Frosten mangler

Ovenpå et vådt og varmt efterår, havde man i forhold til rottebekæmpelsen håbet på en kold vinter, da rotter kan ikke tåle frostvejr og typisk søger ned under jorden, når kulden rammer.

Men frosten kom ikke i december, og forholdene for rotterne har fortsat været optimale.

- Vi havde håbet på, at rotterne ville søge ned i kloakkerne igen i takt med at vejret skiftede, men det har ikke ændret sig, siger Karen Petersen.

Da Kolding Kommune i november modtog ualmindeligt mange henvendelser om rotter - hele 665 - påbegyndte kommunen og Koldinghus ellers en række forskellige initiativer omkring Slotssøen, hvor en stor del af byens rotteproblem kommer fra.

Der blev blandt andet sat ekstra fælder op, fjernet rotteredder, beskåret i buskadser, som rotterne befandt sig i, og der blev opsat skilte, der opfordrer folk til at lade være med at fodre ænder og dermed også rotter ved søen. Man havde en forventning om, at den øgede indsats samt decemberfrost ville sende rotterne tilbage ned i kloakkerne, så antallet af henvendelser ville falde.

Men ifølge Karen Petersen er der ikke gået en eneste rotte i de nye fælder langs hegnet mod Markdanersgade og Jernbanegade. Der står lignende fælder rundt om Slotssøen, der kun fanger få, da rotterne her har adgang til anden føde.

Fortsætter indsatsen

Hun ser til gengæld optimistisk på, at situationen nok skal løse sig med tiden. Hun fortæller, at kommunen fortsat holder øje med problemet og gør alt for at holde rottebestanden nede.

- Vi fortsætter med at bekæmpe rotterne med fælder, som vi har gjort. Vi kan ikke gøre så meget andet, siger hun og fortæller, at hun håber på, at bekæmperne får bugt med en masse rotter, samt at rotterne forsvinder ned under jorden igen, når temperaturene eller mængden af nedbør falder.

Hun påpeger også, at indsatsen kræver et samarbejde med byens borgere.

- Det er vigtigt, at borgerne ikke smider madaffald ud på gaden eller fodre ænder langs søen. Rotterne skal vænne sig til, at de ikke kan finde mad, før de går i fælderne, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi gør det fortsat ikke godt nok

Møgsagerne i det offentlige Danmark har stået i kø med milliardsvindel med udbytteskat, misbrug af Socialstyrelsens midler og tilsyneladende meget grove forhold hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Lokalt har vi såmænd også haft et tilfælde, hvor fire personer er blevet sigtet for bedrageri mod Sygehus Lillebælt. Alt dette til trods: Vi er fortsat verdens mindst korrupte land sammen med New Zealand. Det viser anti-korruptionsbevægelsen Transparency Internationals årlige undersøgelse af forholdene i 180 lande. Egentlig er det ikke så overraskende. Inderst inde ved de fleste danskere jo godt, at bestikkelse hører til sjældenhederne. Få borgere kunne finde på at tilbyde myndighedspersoner erkendtligheder i forventning om modydelser. Og endnu færre offentligt ansatte kunne formentlig drømme om at tage mod penge eller tvivlsomme vennetjenester. Vi har grund til at glæde os over dette forhold. Korruption er en kræftsvulst på samfundet. Den gør alt dyrere og langsommere, fordi udgifterne til korruption skal lægges oven i prisen på alle projekter, hvor man tilmed langtfra kan være sikker på, at de bedste og billigste får overdraget en given opgave. Derfor er det heller ikke noget tilfælde, at de mest korrupte lande som regel også er de fattigste med for eksempel Sydsudan, Somalia og Syrien som nationer, der både er bundkorrupte og aldeles rædselsfulde at bo i. Korruption er imidlertid langtfra kun et økonomisk problem. Endnu værre er det, at bestikkelse tærer på ethvert samfunds vigtigste kapital, nemlig tilliden mellem borgerne indbyrdes og i forhold til myndighederne. Danmark er fortsat et samfund bygget på gensidig tillid. Men ligesom vi trods førstepladsen mister point på opgørelsen over korruptionens omfang, er der også en blevet plads til en lille tvivl i mange danskeres forhold til myndighederne. Den situation er netop opstået på grund af den senere tids mange skandaler. Så jo, vi gør det godt. Men vi gør det fortsat ikke helt godt nok.

112

30-årig indbrudstyv hærgede Kolding i måneder, inden han meldte sig selv: - Jeg gjorde det af grådighed

Danmark For abonnenter

43 kommuner driver ulovlige solcelleanlæg: Nu risikerer investeringer for millioner at ryge i skraldespanden

Annonce