Annonce
Indland

Rotterne er over os - sådan sikrer du dig

Antallet af rotteanmeldelser er steget med 80 pct. i perioden 2013-2016, viser tal fra DR-programmet Kontant. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Antallet er rotteanmeldelser er på himmelflugt, fremgår det af DR-programmet Kontakt - her en række gode råd til at holde rotteplagen på afstand

Ca. fire ud af fem danske kommuner har haft stigende rotteanmeldelser i perioden 2013-2016.

Det viser en rundringning til alle kommuner, foretager af DR-programmet Kontant, der sendes torsdag kl. 21 på DR1.

Et skrækeksempel er Aarhus Kommune, der har oplevet en stigning på 80 procent i den pågældende periode - fra 4416 anmeldelser i 2013 til 8011 i 2016.

Charlotte Mortensen fra Viby måtte flyttet, mens huset blev ryddet for rotter, fortæller hun til Kontant.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at bruge det køkken igen, for jeg er ikke tryg ved, om de er væk endnu. Jeg tror ikke helt på det, siger hun, da hun sammen med Kontant vender tilbage til huset.

Det skal du vide om rotter (kilder: Bl.a. Samvirke):

Annonce

1. Giften virker, men først efter et par dage

Ja, gift slår rotter ihjel, men giften kan være i kroppen i flere dage, inden rotterne bukker under, og inden da kan de nå at anrette betragtelig skade: Trænge ind i bygninger, ødelægge inventar osv.

Rotter er gode klatrere, så det er bl.a. vigtigt, at der er tæt under taget. Undgå buske op ad dit hus - især de høje. Buske og espalier ved husmuren må som tommelfingerregel ikke være højere end 70 cm.

Mere gift er ifølge eksperter ikke vejen frem. Øget forebyggelse og flere fælder er at foretrække.

2. Et hul på størrelse med en to-krone rækker

En rotte bare skal bruge et hul på størrelse med en to-krone for at kunne komme ind.Det eneste 100 pct. rottesikrede hus er et hus, der er bygget op i rustfrit stål.

Rotter elsker gemmesteder, så ryd op i haven eller hvor du bor.

Vinduer og døre i udhuse, staldbygninger og garager skal være lukkede i efteråret og vinterhalvåret.

3. De formerer sig som... ja, rotter

Ét rottepar bliver til 862 rotter - på et år.

Rotter kommer nemt ind i huset gennem kloaksystemet, hvis risten ikke slutter tæt eller sidder fast, hvor regnvandet løber ned.

Tjek at riste over afløb og nedløbsbrønde er tætte.

4. Rotterne er altædende

Fuglefoder, affald, you name it. Rotterne er altædende.

Pas på med f.eks. fuglefoder, der falder ned på jorden.

Hold affaldsbeholderen helt tæt - og brug altid låg.

Har du rotter i huset, bør maden opbevares i lufttæt emballage - inkl. mel, gryn og lignende.

5. Anmeld rotterne til kommunen

Ring til kommunens skadedyrsbekæmper, hvis du har set eller har mistanke om rotter i dit hus eller på din ejendom. Kommunen kan oftest hjælpe dig gratis med bekæmpelse.

Husk: Du har anmeldepligt, hvis du opdager rotter!

6. Fra kammerjæger til rottefænger

En rottefænger blev i gamle dage kaldt "kammerjæger". I ordbog over det danske sprog kan man læse, at kammerjæger er: "en person, hvis bestilling er at fordrive væggetøj og (især) mus og rotter."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce