Annonce
Indland

Rotterne er over os - sådan sikrer du dig

Antallet af rotteanmeldelser er steget med 80 pct. i perioden 2013-2016, viser tal fra DR-programmet Kontant. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Antallet er rotteanmeldelser er på himmelflugt, fremgår det af DR-programmet Kontakt - her en række gode råd til at holde rotteplagen på afstand

Ca. fire ud af fem danske kommuner har haft stigende rotteanmeldelser i perioden 2013-2016.

Det viser en rundringning til alle kommuner, foretager af DR-programmet Kontant, der sendes torsdag kl. 21 på DR1.

Et skrækeksempel er Aarhus Kommune, der har oplevet en stigning på 80 procent i den pågældende periode - fra 4416 anmeldelser i 2013 til 8011 i 2016.

Charlotte Mortensen fra Viby måtte flyttet, mens huset blev ryddet for rotter, fortæller hun til Kontant.

- Jeg er ikke sikker på, at jeg kommer til at bruge det køkken igen, for jeg er ikke tryg ved, om de er væk endnu. Jeg tror ikke helt på det, siger hun, da hun sammen med Kontant vender tilbage til huset.

Det skal du vide om rotter (kilder: Bl.a. Samvirke):

Annonce

1. Giften virker, men først efter et par dage

Ja, gift slår rotter ihjel, men giften kan være i kroppen i flere dage, inden rotterne bukker under, og inden da kan de nå at anrette betragtelig skade: Trænge ind i bygninger, ødelægge inventar osv.

Rotter er gode klatrere, så det er bl.a. vigtigt, at der er tæt under taget. Undgå buske op ad dit hus - især de høje. Buske og espalier ved husmuren må som tommelfingerregel ikke være højere end 70 cm.

Mere gift er ifølge eksperter ikke vejen frem. Øget forebyggelse og flere fælder er at foretrække.

2. Et hul på størrelse med en to-krone rækker

En rotte bare skal bruge et hul på størrelse med en to-krone for at kunne komme ind.Det eneste 100 pct. rottesikrede hus er et hus, der er bygget op i rustfrit stål.

Rotter elsker gemmesteder, så ryd op i haven eller hvor du bor.

Vinduer og døre i udhuse, staldbygninger og garager skal være lukkede i efteråret og vinterhalvåret.

3. De formerer sig som... ja, rotter

Ét rottepar bliver til 862 rotter - på et år.

Rotter kommer nemt ind i huset gennem kloaksystemet, hvis risten ikke slutter tæt eller sidder fast, hvor regnvandet løber ned.

Tjek at riste over afløb og nedløbsbrønde er tætte.

4. Rotterne er altædende

Fuglefoder, affald, you name it. Rotterne er altædende.

Pas på med f.eks. fuglefoder, der falder ned på jorden.

Hold affaldsbeholderen helt tæt - og brug altid låg.

Har du rotter i huset, bør maden opbevares i lufttæt emballage - inkl. mel, gryn og lignende.

5. Anmeld rotterne til kommunen

Ring til kommunens skadedyrsbekæmper, hvis du har set eller har mistanke om rotter i dit hus eller på din ejendom. Kommunen kan oftest hjælpe dig gratis med bekæmpelse.

Husk: Du har anmeldepligt, hvis du opdager rotter!

6. Fra kammerjæger til rottefænger

En rottefænger blev i gamle dage kaldt "kammerjæger". I ordbog over det danske sprog kan man læse, at kammerjæger er: "en person, hvis bestilling er at fordrive væggetøj og (især) mus og rotter."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

112

Lastbil ramt af bom i overkørsel i Ribe

Annonce