Annonce
Sønderborg

Rotterne kommer: Stor stigning i antallet af anmeldelser

Niels Svendsen er en af kommunens fire fastansatte i rottebekæmpelsen. Her er han på besøg hos Erling Thomsen i Fynshav, der har observeret flere rotter i sin lade og selv fanget fem. Foto: Henrik Rath
Fra 2016-2019 blev der i Sønderborg Kommune i gennemsnit anmeldt 3300 rotter om året. I 2020 er man nu oppe på 3500 opgjort midt i oktober. Vi tog med en af rottefængerne for at se nærmere på problemet.
Annonce

Sønderborg: Det gyser i langt de fleste ved synet eller måske bare tanken om rotter i eller omkring boligen. Og det er da heller ikke uden grund. Ikke fordi de er farlige, men det er skadestyr som ødelægger bebyggelse og inventar samtidig med, at de er smittebærere af flere sygdomme.

Og rotteproblemet er ekstra tydeligt for tiden. Fra 2016-2019 blev der i Sønderborg Kommune i gennemsnit anmeldt 3300 rotter om året, men her i 2020 er man nu oppe på 3500 anmeldelser opgjort midt i oktober. Så det bliver et rekordår med anmeldelser.

Det giver ekstra arbejde til de fire fastansatte rottefængere, hvor Niels Svendsen er den ene. Avisen tog med et par timer af arbejdsdagen for at få et indtryk af jobbet. På en skærm i bilen kan Niels løbende følge med i, hvor der er anmeldelser.

- Der vil altid være rotter omkring os. Vores opgave er at bekæmpe dem omkring boliger, mens vi rådgiver om, hvordan folk selv kan forebygge rottebesøg, forklarer han, mens turen går til Fynshav.

Annonce

Fanget fem

Første stop her hos Erling Thomsen på en ejendom, hvor han har set og selv fanget fem rotter i den tilstødende lade. Han har ikke noget i mod at stå frem.

- Jeg synes, det er meget vigtigt, at man er åben om det, så de kan bekæmpes. Det er også vigtigt, at naboer får besked, så de også holder et vågent øje, siger Erling Thomsen, som har afskaffet sine høns i det forebyggende arbejde.

Anmeldes der rotter inde i en bolig kommer rottebekæmpelsen inden for et døgn. Udendørs kan det gå op til syv dage.

- Vi bekæmper med både smækfælder og gift i forskellig styrke. Det er foder, som indeholder blodfortyndende middel, så de forbløder, forklarer Niels Svendsen.

Det er forbudt selv at have og benytte rottegift. Og rotter, som ikke er døde i smækfælder eller i burfælder, skal aflives med et luftgevær eller så smertefrit, som muligt. Drukning er ikke tilladt, foreskriver Dyreværnsloven.

Annonce

Et klogt dyr

Rotten er et klogt dyr - og stædigt. Det finder vej næsten overalt og skal ofte kun have et par centimeter til at komme ind. Bare der er plads til kraniet.

Rotter yngler hele året. En udvokset rotte har typisk en kropslænge på 20 centimeter og vejer et par hundrede gram

- Når vi har sat fælder op, er der opfølgende besøg senest efter 14 dage og hver anden uge, indtil problemet er løst. Vi opfordrer folk til selv at holde øje og fjerne døde rotter. Ellers kan de godt finde på at æde hinanden - mad er mad. De døde rotter skal såmænd bare i skraldespanden, tilføjer Niels Svendsen.

Næste stop er et boligområde i nærheden. Her har stort set alle beboere observeret rotter, eller spor efter rotter i form af markeringer i støv og jord, huller i skure og opgravet sand.


Der vil altid være rotter omkring os. Vores opgave er at bekæmpe dem omkring boliger, mens vi rådgiver om, hvordan folk selv kan forebygge rottebesøg.

Niels Svendsen, rottebekæmper


Rotter er gode gravere og kan flytte mange kilo sand eller jord hen over et døgn. Den er også stærk i forhold til sin egen vægt og kan løfte over et kilo.

I boligområdet er fuglefodring en af årsagerne til rotteproblemet, så en af beboerne, Marianne Jensen, har været rundt fra dør til dør for at få naboerne til at stoppe med at lægge fuglefrø ud.

Niels Svendsen slutter opgaven med et par gode råd om at sikre skure og bygninger og stiller så en rottekasse med gift i hver have.

Turen går tilbage til Sønderborg, men selv om arbejdsdagen er ved at slutte, så stopper arbejdet med at bekæmpe rotter aldrig. De vil altid være vores ubudne gæster.

Niels Svendsen sætter fem rottekasser med gift op i Erling Thomsens lade. Foto: Henrik Rath

Rottebekæmpelse

Der er fire fastansatte rottefængere i Sønderborg Kommune. I vinterhalvåret får de hjælp af et par kolleger, som normalt tilser de grønne områder. Fra 2016-2019 blev der i Sønderborg Kommune i gennemsnit anmeldt 3300 rotter om året. I 2020 er man nu oppe på 3500 opgjort midt i oktober.

Det er lovpligtigt at anmelde rotter uanset, hvor man ser dem. Kommunen kan kun bekæmpe rotter, hvis observationer løbende bliver anmeldt. Det skal ske via kommunens hjemmeside. Rottebekæmpelsen finansieres over ejendomsskatten, så det koster altså ikke at få besøg af rottefængeren.

Man kan selv gøre en del for at forebygge rotter. Det handler blandt andet om at undgå fuglefodring – både på jorden og på foderbræt. Fuglefoder tiltrækker rotter, og de kravler og springer gerne for at få fat i det. Fuglene kan sagtens selv finde føde. specielt i de milde vintre vi har. Fjern nedfaldsfrugt – rotterne elsker frugt og får samtidig væske.

Høns tiltrækker rotter, eller rettere deres foder gør. Brug en rottesikret foderautomat. Luk for hønsene om natten. Kaniner og marsvin tiltrækker rotter – igen er det foderet, der er spændende for rotterne. Giv kun det foder, som dyrene kan spise i løbet af dagen og fjern madskålen om natten. Opbevar også foder til heste og kæledyr i tætte beholdere med låg.

Hold ejendommens sokkel frie og synlig, så kan du hurtigt se, om der er gravet huller. Brænde, sten og beplantning er gode gemmesteder for rotterne. Nedløbsrør skal sluttes til regnvandsledningen eller sikres med et sammenrullet trådnet. Rotterne kravler op i nedløbsrøret og videre op på taget.

Her er der blevet gnavet i et redskabsskur. Foto: Henrik Rath
Rottefængeren har gift med, som indeholder blodfortyndende middel, så rotterne forbløder, når de har spist bare omkring fem til ti gram af kornet. Det er forbudt selv at have og bruge rottegift. Foto: Henrik Rath
Her har en rotte gnavet sig gennem både mur og noget trådnet. Det er kun jern, de ikke kan komme i gennem. Foto: Henrik Rath
Rotter er gode gravere og kan flytte kilovis af sand og jord på kort tid. Rottefængeren anbefaler, at man har belægningen i skure helt ud til og gerne under væggen. Foto: Henrik Rath
Fanget og færdig. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce