Annonce
Tarm

Svensk musikstjerne med bånd til vestjysk familie er død: Roxette-forsanger fik debut i Danmark foran Skjern Bank

Når Marie Fredriksson besøgte familien i Skjern, kunne hun gå frit rundt. Hun lod sig på ingen måde mærke af sin stjernestatus. Foto: Frank Leonhardt/AFP/Ritzau Scanpix
Verdensstjernen Marie Fredriksson fra Roxette er død. Hendes søster bor i Skjern, og her kom Marie Fredriksson på ferie og til familiefester. Selvom hun havde masser af succes, var hun lige så jordnær og favnende.

SKJERN: Sverige er i landesorg efter at verdensstjernen Marie Fredriksson er død, 61 år gammel. Sangerinden, der var frontfigur i Roxette, sov stille ind efter længere tids sygdom. Roxette vurderes at have solgt i alt 75 millioner albums gennem tiden. Halvt så mange som Abba, men stadig en af svensk musiklivs allerstørste navne nogensinde.

Og nyheden om Marie Fredrikssons bortgang modtages også med sorg hos en familie i Skjern. For Marie Fredriksson havde et særligt familiebånd til Skjern og kom i byen gennem mange år. Hendes søster Ulla-Britt Fredriksson bor i Skjern, og faktisk var Marie Fredriksson første optræden i Danmark netop i Skjern.

Det fortæller hendes tidligere svoger, Jesper Graakjær, på vegne af familien.

- Vi flyttede til Skjern i 1972, og da kom jeg med i handelsstandsforeningen. Så skulle der nogle aktiviteter til byen, og ved midsommertid lavede vi en majstang, satte en gummivogn og et par mikrofoner op, og annoncerede at nu kom en svensk studerende fra Musikhögskolan i Malmø og sang svenske sange. Det var Marie, og hun sang sammen med sin søster Tina på pladsen foran Skjern Bank, fortæller Jesper Graakjær.

Annonce
- Hun var meget favnende og meget følsom. Jeg tror, at det var derfor hendes musik ramte så mange, og derfor at hun var så stor en kunstner, siger Jesper Graakjær. Arkivfoto: Tommy Kofoed

Hørte råbånd til verdenshit

Roxette blev dannet i 1986 med Per Gessle og Marie Fredriksson i front, og omkring 1988 er Jesper Graakjær på besøg hos Marie Fredriksson i Sverige. Her hører han et råbånd til en ny plade, der er på vej.

- Det rendte mig koldt ned af ryggen, og jeg tænkte: Her har de fat i noget, fortæller Jesper Graakjær, der bestemt ikke var alene om den fornemmelse.

Nummeret var The Look, der blev et hit i Sverige. En udvekslingsstudent fra USA, der var på ophold i Sverige, tog båndet med sig hjem til USA, som så blev det spillet på radiostationer der. Så kom et internationalt gennembrud for Roxette, der pludselig blev et verdensnavn. Billboard udnævnte det som et af de 20 største hit i 1989. Resten er historie, som man siger, men karrieren tog for alvor fart. Roxette skrev musikken til storfilmen Pretty Woman i 1990, og soundtracket It Must have Been Love blev en klassiker.

For familien i Skjern var det helt uvirkeligt at opleve så massiv en succes på tæt hold. Ulla-Britt og Jespers datter Nina var dengang barnepige for Marie Fredriksson to børn, og var med på verdensturneer for at passe dem.

- Men for os var hun jo bare Marie. Det skete da, at når de spillede en af Roxettes sange i radioen, så tænkte jeg, at "hende kender jeg", forklarer Jesper Graakjær.

Meget jordnær

Men selvom Marie Fredriksson havde masser af succes, så var hun lige så jordnær. Hun besøgte familien i Skjern, var med til familiefester og der var ikke det, der lignede stjernenykker, når hun kom til Vestjylland. Hun gled ind i bybilledet som alle andre.

- Hun gik helt frit rundt i Skjern, og der var jo heller ikke nogen, der tænkte på, at der lige gik en verdensstjerne rundt i byen, konstaterer Jesper Graakjær.

Dengang drev han Laksestuen i Skjern Centret, og Marie Fredriksson kunne sagtens komme forbi, når hun var på besøg i byen og drikke en øl sammen med de lokale gæster i værtshuset.

Jesper Graakjær vil mindes hende som et rigtig godt menneske.

- Hun var meget favnende og meget følsom. Jeg tror, at det var derfor hendes musik ramte så mange, og derfor at hun var så stor en kunstner, siger Jesper Graakjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Garden på den kommunale finanslov

Der er jo ikke ligefrem, fordi pengene hænger på træerne, når det gælder økonomien i Vejen Kommune. I torsdagsavisen bragte vi her i avisen historien om, at Vejen Garden kan se frem til et tilskud på 75.000 kroner. Det blev politisk bestemt på det seneste møde i Udvalget for sundhed, kultur og fritid. Næppe var avisen på gaden denne grå og triste torsdagsmorgen, før en læser var i røret for at gøre opmærksom, at vi ikke skal længere tilbage end ved budgetvedtagelsen i november, da Vejen Byråd godkendte et budget med nedskæringer på ældreområdet. Hvordan kunne det så være rimeligt at bevilge penge til noget, der ikke ligefrem er velfærd? Holdningen fra vedkommende læser er taget til efterretning, og den pågældende blev også opfordret til et debatindlæg. Men der blev takket nej. Det var alene holdningen, der skulle afleveres. Der kan sagtens være dem, som ser en sådan bevilling i et kritisk lys, når politikerne i forbindelse med budgettet vedtager nedskæringer på eksempelvis ældreområdet. Ikke desto mindre så er holdningen herfra entydig; Det er altså at blande æbler og pærer. Det ville være alt for let – og også forkert – at sige nej til et kulturelt fyrtårn, som Vejen Garden vitterlig er, fordi der nu engang er foretaget nedskæringer på andre områder. Gardens præstationer i ind- og udland er indiskutable – og har været det i en endog ganske lang årrække. Vejen Gardens talentfulde unge og erfarne kræfter har adskillige gange været på podiet rundt omkring, og alene de mange danske mesterskaber, som er hentet hjem, vækker begejstring. Der skal for mange såmænd ikke mere til, end at garden trækker op ved et arrangement, før stoltheden melder sig. Det er ikke kun herhjemme, at Vejen Garden nyder respekt. Det gør garden også i udlandet, og forude venter eksempelvis deltagelse ved Berlin Tattoo senere i år samt EM i Rastede i 2021 og medvirken i Bremen Tattoo ligeledes i 2021. Garden er med til at sætte Vejen på kortet – også internationalt. Det hører ligeledes med, at Vejen Garden langt fra kun er de talentfulde drenge og mænd, som udgør fællesskabet. Bag garden er der et effektivt og travlt bagland, som med en stor frivillig indsats arbejder på at skabe de bedst mulige betingelser og rammer for, at garderne kan udfolde deres talenter. At der skal bruges penge på professionelle instruktører viser blot, at Vejen Garden er kommet op i en liga, hvor det koster at være med. Derfor er der ikke noget at indvende imod, at garden er kommet på den kommunale finanslov. GOD SØNDAG

Team Esbjerg For abonnenter

Sådan skal det gøres: Vigtig Champions League-sejr for Team Esbjerg, der spillede modent, modigt og mesterligt

Annonce