Annonce
Rejser

Royal Run, folkefest og folkemøder: Fejringen af Genforeningen fortsætter i 2021

Dybbøl Mølle. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Sidste år var 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark, og der var lagt op til en stor fejring, men mange af arrangementerne måtte aflyses på grund af covid-19. Denne sommer bliver fejringen genstartet med festlige begivenheder helt frem til oktober.

Mange af de arrangementer, der blev aflyst sidste år på grund af nedlukningen i slipstrømmen af covid-19, har i løbet af sommeren og frem til oktober fundet en ny plads i kalenderen. Det gælder både lokale arrangementer og de store begivenheder, som alle er blevet tilpasset den gradvise genåbning af landet.

Dronningen i sine farfars fodspor

Som et af de højtidelige højdepunkter besøger H.M. Dronningen Sønderjylland i dag - 13. juni.

- Mange sønderjyder havde set frem til Dronningens besøg sidste sommer, og det glæder mig utroligt meget, at Dronningen som noget af det første efter genåbningen besøger os i Sønderjylland. Vi har i den grad en fest til gode, og jeg er taknemmelig for, at både store fyrtårne og lokale arrangementer har holdt ved og fundet ny plads i kalenderen, så vi kan fejre Genforeningen både i Sønderjylland, København og andre steder i landet, udtaler Thomas Andresen, der er præsidieformand for Genforeningen 2020, i en pressemeddelelse.

Dronningen vil 13. juni følge i fodsporene på sin farfar Kong Christian 10., og den rejse han foretog til Sønderjylland i juli 1920 efter Genforeningen. Han red over den gamle grænse ved Frederikshøj syd for Kolding. Det markeres nu 101 år senere med de mest kendte højdepunkter fra kongens rute. Ved Frederikshøj passeres den gamle grænse gennem en ny portal, og i Haderslev inviterer Domkirken til festgudstjeneste. Videre mod syd lægges vejen forbi den nye genforeningspark ved Folkehjem i Aabenraa.

Fejring af Genforeningen i 2021

Fejringen af 100-året for Genforeningen tog sin officielle begyndelse 10. januar 2020 på 100-årsdagen for Versailles-fredes trådte i kraft (Versailles-freden var afslutningen på 1. verdenskrig, red.)

300 events nåede at blive afholdt frem til nedlukningen i marts 2020. Siden blev markeringen genoptaget og 400 arrangementer fandt sted i efterårsprogrammet, der sluttede 30. november 2020.

Fra 6. maj til oktober 2021 genoptages endnu en portion arrangementer.

Programmet kan ses på www.genforeningen.dk

Dybbøl dannede i 1920 rammen om den største og mest centrale markering under Christian 10.’s rundtur i Sønderjylland. Sønderborg bliver derfor omdrejningspunkt for Genforeningsfesten, der er turens højdepunkt. Det vil blive holdt som en kort ceremoni på Dybbøl Banke og et show på Hotel Alsion med taler og underholdning. Showet bliver sendt på DR 15. juni.


Vi har i den grad en fest til gode, og jeg er taknemmelig for, at både store fyrtårne og lokale arrangementer har holdt ved og fundet ny plads i kalenderen, så vi kan fejre Genforeningen både i Sønderjylland, København og andre steder i landet

Thomas Andersen, præsidieformand for Genforeningen


Annonce

Festligheder og folkemøder

Men Dronningens besøg er ikke det eneste højdepunkt. For sommeren og efteråret kommer til at byde på alt fra folkemøder, løb, kulturelle oplevelser og folkemøder. Få for eksempel stillet din trang til teaterdrama med Teatret Møllens forestilling “Romeo og Julie” i Haderslev. Man kan også se frem til sangerfest på Skamlingsbanken 14. august, folkefest i Jelling 17.-18. september og folkemødet i Ribe 14.-17. oktober samt Royal Run 12. september med startskud i Sønderborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce