Annonce
Vejen

Royalt besøg i Vejen: Voksen spejderånd hædres med manér

H.K.H. Prinsesse Benedikte var i godt og muntert selskab, da hun lørdag deltog ved åbningen af landsgildetinget i Vejen Idrætscenter. Her er hun fotograferet i samtale med Vejens borgmester Egon Fræhr (V). Foto: Ludvig Dittmann
Sct. Georgs Gilderne i Danmark holder denne weekend landsgildeting i Vejen Idrætscenter. Gildet blev lørdag åbnet af H.K.H. Prinsesse Bededikte, som er æresmedlem.

VEJEN: - Hold da op, gør I så meget ud af, at jeg skal træne i dag? Sådan lød det muntert fra flere sportsudøvere, da de lørdag formiddag blev modtaget af faner og festivitas ved indgangen til Vejen Idrætscenter. Også de mange deltagere i den årlige Trolde Cup undrede sig over, at de blev så vel modtaget.

Men nej. Den festlige modtagelse var ikke møntet på hverken centrets brugere eller fodboldspillerne i Trolde Cup.

Den gjaldt Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, som lørdag deltog i åbningen af Sct. Georgs Gildernes generalforsamling, landsgildetinget, der denne weekend afvikles i Vejen Idrætscenter. Hun er æresmedlem af sammenslutningen, udnævnt i forbindelse med gildernes 60 års jubilæum i 1993.

Til ære for prinsessen spillede Vejen Garden Kong Frederik IXs honnørmarch, og det højtidelige islæt fortsatte, da faner fra lokale gilder i det vestjyske distrikt blev båret ind i en fyldt Folkesal.

Her stod cirka 240 repræsentanter for Sct. Georgs gilder i hele kongeriget og var tydeligt begejstrede for det royale besøg.

Annonce
En spejder giver aldrig op, og spejderbevægelsen for voksne, som gilderne repræsenterer, må og skal overleve.

Helmut Werth, landsgildemester

Spejderkamp til det sidste

Landsgildemester Helmut Werth takkede ærbødigt for prinsessens deltagelse og slog i sin åbningstale fast, at spejderbevægelsen er kommet for at blive.

- Vi kæmper for fornyelse og imod medlems-frafald, og kampen er ikke forgæves. En spejder giver aldrig op, og spejderbevægelsen for voksne, som gilderne repræsenterer, må og skal overleve, lød det i talen.

Vejens borgmester Egon Fræhr (V) talte også ved åbningen og sagde:

- Det er et centralt sted, I har valgt at afvikle Jeres landsgildeting, og jeres værdier passer godt til de værdier, vi har her i kommunen.

Egon Fræhr benyttede sin taletid til at remse kommunens mange fortræffeligheder op, og det gjorde han så godt, at man på landsgildetinget straks opfordrede ham til at blive gilde-broder - altså medlem af sammenslutningen.

Ny fane til Belgien

Ved åbningen blev en ny fane overrakt af Danmarks-Samfundet. Fane var til et nystartet gilde i Bruxelles, men da ingen personer fra dette gilde var mødt op, blev fanen officielt modtaget af en repræsentant for Sct. Georgs Gildet i Flensborg.

Landsgildetinget bød ikke kun på en generalforsamling.

Fredag aften var der kammeratskabsaften på Vejen Sportshotel, og lørdag aften fester gildebrødrene i Troldesalen.

Landsgildetinget fortsætter i morgen, søndag.

Spejder-ånd for voksne

Sct. Georgs Gilderne er en slags spejderbevægelse for voksne.

De bygger på personlig udvikling, humanitært arbejde og støtte til spejderbevægelsen.

Gildebevægelsen begyndte i Danmark i 1933 og har bredt sig ud over hele verden.

Sct. Georg - bevægelsens forbillede - er en ridder, som u-egennyttigt redder en landsby ved at kæmpe mod en ond drage.

Betegnelsen gilde stammer fra middelalderen og blev brugt om sammenslutninger til gensidig hjælp og beskyttelse - dannet af mennesker med fælles interesse.

Der findes lokale gilder i hele Danmark, og landsgildetinget, der afholdes hvert andet år, var i år arrangeret af gilderne i det vestjyske distrikt.

Ved ankomsten var der blomster til prinsessen. De blev overrakt af landsgildemester Helmut Werth. Foto: Ludvig Dittmann
Faner fra lokale gilder - samt landstings-fanen - var naturligvis repræsenteret i Folkesalen. Foto: Ludvig Dittmann
"Hokus-pokus-mig selv i fokus"... En flok glade fodbolddrenge fra Vejens Trolde Cup stillede op til foto lige midt i prinsessens ankomst til Vejen Idrætscenter. Foto: Ludvig Dittmann
H.K.H. Prinsesse Benedikte blev æresmedlem af Sct. Georgs Gilderne i 1993, da bevægelsen fyldte 60 år. Hun bar ved åbningen af landstinget et smukt tørklæde fra bevægelsen. Foto: Ludvig Dittmann
Septemersolen skinnede, da man ventede på prinsessen foran idrætscentret. Her ses borgmester Egon Fræhr (V) og landsgildemester Helmut Werth. Foto: Ludvig Dittmann
Vejen Garden spillede på opfordring fra prinsessen Kong Frederik IXs honnørmarch. Foto: Ludvig Dittmann
H. K. H. Prinsesse Benedikte var smagfuldt klædt i efterårets farver, da hun gæstede Vejen Idrætscenter. Her blev hun budt velkommen af landsgildemester Helmut Werth og borgmester Egon Fræhr. Foto: Ludvig Dittmann
Gildebrødrene, som både tæller mænd og kvinder, havde i dagens anledning taget bevægelsens tørklæder på. Foto: Ludvig Dittmann
- Goddag og hjertelig velkommen til Vejen. Borgmester Egon Fræhr og landsgildemester Helmut Werth tog imod H.K.H. Prinsesse Benedikte. Foto: Ludvig Dittmann
Man venter på prinsessen... Foto: Ludvig Dittmann
Cirka 240 repræsentanter fra Sct. Georgs Gilder i hele landet deltager i landsgildetinget. Foto: Ludvig Dittmann
Mange nød det smukke sensommervejr. Foto: Ludvig Dittmann
Fanerne bæres ind. Foto: Ludvig Dittmann
Alle stod op, da prinsessen kom ind. Foto: Ludvig Dittmann
Småsnak i sensommersolen. Foto: Ludvig Dittmann
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce