x
Annonce
Tønder

Royalt besøg kaster glans over skolejubilæum

Prinsesse Benedikte har takket ja til at være med til at fejre Agerskov Ungdomsskoles 100 års-dag den 3. november. Foto: Claus Thorsted
Prinsesse Benedikte er æresgæst, når Agerskov Ungdomsskole søndag den 3. november markerer sin 100 års fødselsdag. Skolens forstander glæder sig til en festdag med 600 indbudte gæster, deriblandt en af Danmarks for tiden mest succesrige musikere.

AGERSKOV: Dannebrog vil gå til tops, hele to røde løbere rulles ud, og ved indgangsdøren står en blomsterpige klar.

Søndag den 3. november er der stillet an til den helt store fest, når Agerskov Ungdomsskole fejrer 100 års fødselsdag. Festen fejres ikke mindst med royalt islæt, idet prinsesse Benedikte har takket ja til en invitation.

- Det er vi super, super glade for, siger skolens forstander Lars Kristensen.

Selve fødselsdagsfesten er forbeholdt 600 indbudte gæster og er altså et lukket arrangement. Agerskov Ungdomsskole har tidligere på året markeret jubilæet for blandt andet tidligere elever. Kommende søndag deltager der ud over prinsesse Benedikte blandt andet Tønders borgmester, nuværende forældre og elever, tidligere og nuværende medlemmer af skolekredsen, samt samarbejdspartnere og - som Lars Kristensen siger - "venner af huset".

Annonce

Skolestarten

Den 3. november 1919, det var en mandag, begyndte det første elevhold på Agerskov Ungdomsskole, dengang Agerskov Efterskole. Skolen havde til huse i byens gamle kirkekro. Det første hold bestod af 50 elever, drenge og unge mænd, hvoraf flere havde været med i krigen, mens andre kom fra dansksindede hjem i et hårdt prøvet område.

Agerskov Ungdomsskole var den første efterskole i Nordslesvig/Sønderjylland. Den blev åbnet som dansk skole under tysk herredømme.

Skolens åbning skabte håb om bedre tider, og var med til at live Agerskov og omegn lidt op i den for mange trælse ventetid mellem våbenhvilen og afstemningen i 1920.

Kilde: Agerskov Ungdomsskole

Jubilæumssang

Når Agerskov Ungdomsskole havde håbet på royal deltagelse til 100 års-festen, skyldtes det ikke mindst, at skolen en gang tidligere, tilbage i 70'erne, havde kongeligt besøg. Det var dronning Ingrid, der dengang lagde vejen forbi.

- Det nævnte jeg også i vores henvendelse til kongehuset, fortæller skolens forstander.

Ud over en fremvisning af skolens undervisningslokaler, svømmehallen og en række udstillinger, byder festprogrammet også på musikalske indslag fra blandt andet skolens band, og verdenspremiere af den til lejligheden komponerede jubilæumssang. Mere musik leveres senere på eftermiddagen af Tønder-drengen Jacob Dinesen, der netop nu er en af landets mest succesrige sangere og sangskrivere.

To programmer

Af praktiske årsager er fødselsdagsfesten opdelt i to programpunkter. De såkaldte VIP-gæster mødes til den mere officielle markering i spisesalen, hvor der vil være en række taler, samt lidt godt til ganen. De øvrige invitererede kan nyde et kaffebord i hallen, hvorefter Jacob Dinesen atter indtager scenen og spiller en 45 minutters koncert.

Blandt talerne under den mere officielle del af eftermiddagen vil være skolens nuværende formand, Jørn Ebbesen, borgmester Henrik Frandsen, formanden for efterskolernes Torben Vind Andersen, samt en af skolens tidligere elever, Mette Bossen Linnet, der er 2. viceborgmester i Tønder Kommune.

Tilbage i december 1973 besøgte dronning Ingrid efterskolen i Agerskov, der i dag hedder Agerskov Ungdomsskole. Hun fik en rundvisning og så eleverne arbejde. Forstander Inger Svenningsen viste rundt. I baggrunden ses daværende amtsborgmester Erik Jessen. Foto: Agerskov Ungomdsskole
Skolens første elevhold mødte ind til første skoledag mandag den 3. november 1919. Foto: Agerskov Ungdomsskole
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Daginstitutioner og mindre skoleklasser genåbner 15. april - sommerens festivaler aflyst

Annonce