Annonce
Tønder

Royalt besøg kaster glans over skolejubilæum

Prinsesse Benedikte har takket ja til at være med til at fejre Agerskov Ungdomsskoles 100 års-dag den 3. november. Foto: Claus Thorsted
Prinsesse Benedikte er æresgæst, når Agerskov Ungdomsskole søndag den 3. november markerer sin 100 års fødselsdag. Skolens forstander glæder sig til en festdag med 600 indbudte gæster, deriblandt en af Danmarks for tiden mest succesrige musikere.

AGERSKOV: Dannebrog vil gå til tops, hele to røde løbere rulles ud, og ved indgangsdøren står en blomsterpige klar.

Søndag den 3. november er der stillet an til den helt store fest, når Agerskov Ungdomsskole fejrer 100 års fødselsdag. Festen fejres ikke mindst med royalt islæt, idet prinsesse Benedikte har takket ja til en invitation.

- Det er vi super, super glade for, siger skolens forstander Lars Kristensen.

Selve fødselsdagsfesten er forbeholdt 600 indbudte gæster og er altså et lukket arrangement. Agerskov Ungdomsskole har tidligere på året markeret jubilæet for blandt andet tidligere elever. Kommende søndag deltager der ud over prinsesse Benedikte blandt andet Tønders borgmester, nuværende forældre og elever, tidligere og nuværende medlemmer af skolekredsen, samt samarbejdspartnere og - som Lars Kristensen siger - "venner af huset".

Annonce

Skolestarten

Den 3. november 1919, det var en mandag, begyndte det første elevhold på Agerskov Ungdomsskole, dengang Agerskov Efterskole. Skolen havde til huse i byens gamle kirkekro. Det første hold bestod af 50 elever, drenge og unge mænd, hvoraf flere havde været med i krigen, mens andre kom fra dansksindede hjem i et hårdt prøvet område.

Agerskov Ungdomsskole var den første efterskole i Nordslesvig/Sønderjylland. Den blev åbnet som dansk skole under tysk herredømme.

Skolens åbning skabte håb om bedre tider, og var med til at live Agerskov og omegn lidt op i den for mange trælse ventetid mellem våbenhvilen og afstemningen i 1920.

Kilde: Agerskov Ungdomsskole

Jubilæumssang

Når Agerskov Ungdomsskole havde håbet på royal deltagelse til 100 års-festen, skyldtes det ikke mindst, at skolen en gang tidligere, tilbage i 70'erne, havde kongeligt besøg. Det var dronning Ingrid, der dengang lagde vejen forbi.

- Det nævnte jeg også i vores henvendelse til kongehuset, fortæller skolens forstander.

Ud over en fremvisning af skolens undervisningslokaler, svømmehallen og en række udstillinger, byder festprogrammet også på musikalske indslag fra blandt andet skolens band, og verdenspremiere af den til lejligheden komponerede jubilæumssang. Mere musik leveres senere på eftermiddagen af Tønder-drengen Jacob Dinesen, der netop nu er en af landets mest succesrige sangere og sangskrivere.

To programmer

Af praktiske årsager er fødselsdagsfesten opdelt i to programpunkter. De såkaldte VIP-gæster mødes til den mere officielle markering i spisesalen, hvor der vil være en række taler, samt lidt godt til ganen. De øvrige invitererede kan nyde et kaffebord i hallen, hvorefter Jacob Dinesen atter indtager scenen og spiller en 45 minutters koncert.

Blandt talerne under den mere officielle del af eftermiddagen vil være skolens nuværende formand, Jørn Ebbesen, borgmester Henrik Frandsen, formanden for efterskolernes Torben Vind Andersen, samt en af skolens tidligere elever, Mette Bossen Linnet, der er 2. viceborgmester i Tønder Kommune.

Tilbage i december 1973 besøgte dronning Ingrid efterskolen i Agerskov, der i dag hedder Agerskov Ungdomsskole. Hun fik en rundvisning og så eleverne arbejde. Forstander Inger Svenningsen viste rundt. I baggrunden ses daværende amtsborgmester Erik Jessen. Foto: Agerskov Ungomdsskole
Skolens første elevhold mødte ind til første skoledag mandag den 3. november 1919. Foto: Agerskov Ungdomsskole
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Venstre i Kolding Byråd mister endnu et medlem: Due Paarup skifter til de radikale

Kolding

Forliget om at lukke Kolding havn er dødt: Nu skrider Socialdemokraterne også

Annonce