Annonce
Genforeningen

Royalt besøg: Prinsesse kommer til premiere

Prinsesse Benedikte var med, da Sønderborg Slot i januar åbnede sin nye udstilling "100 år med Danmark – Sønderjylland siden Genforeningen". Nu deltager hun også i premieren på egnsspillet "Grænsedragning". Arkivfoto: Timo Battefeld
Når genforeningsspillet "Grænsedragning" har premiere 13. juni i Søgårdlejren, vil det være med prinsesse Benedikte som gæst.

Søgård: Søgård Sø danner en smuk kulisse, og nu kaster kongehuset også glans over det stort anlagte 2020-egnsspil "Grænsedragning".

Ved premieren 13. juni vil prinsesse Benedikte være blandt gæsterne, der kommer til at se omkring 85 amatørskuespillere, musikere, lyd- og scenefolk fra hele Sønderjylland opføre forfatteren Marie Markvard Andersens stykke om Ebbe og Lilly - de to hovedpersoner, der bliver den rammefortælling, der forklarer de store historiske begivenheder.

Det er de seks sønderjyske amatørteatre og Det Lille Teater i Flensborg, der tilsammen danner Sønderjydsk Forsøgsscene, der står bag genforeningsspillet i Søgårdlejren. Det spilles i alt seks gange: 13.-14. juni og 17.-20. juni. Der vil til hver forestilling være plads til 400 tilskuere, og billetsalget er begyndt.

Annonce
Formand for Sønderjydsk Forsøgsscene Ole Nilum holdt tilbage i februar sidste år orienteringsmøde for interessede, hvor også stykkets instruktør, Kristian Hald, og manuskriptforfatter Marie Markvard Andersen var til stede. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det bliver i parken bag Søgårdlejren, genforeningsspillet opføres. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce