Annonce
Kolding

Rumskib, tipi og snor-telefon skal give børn lyst til at læse mere

Rune (t.v.), David og Frederik fra Brændkjærskolen udforsker rumskibet fra Garmanns Hemmlighed. Foto: Søren Gylling

Den nye udstilling på Kolding Bibliotek, Garmanns Hemmelighed, giver børnene mulighed for at gå ind i et rumskib fra bogens univers og udforske scener, de ellers kun har læst. Målet er at give børnene lyst til at læse mere.

En tipi står for tiden mellem ti træer på Kolding Bibliotek. Inde i tipien gemmer der sig et panel med to knapper samt nogle små lamper, derudover gemmer tipien også på en lommelygte og en snor-telefon.

Mandag d. 4. februar var første dag for den nye udstilling på Kolding Bibliotek, Garmanns Hemmelighed. Udstillingen bygger på en bog af den norske børnebogsforfatter, Stian Hole. Bogen er en del af serien om drengen Garmann. I udstillingen kan børnene kravle ind i historien, og det rumskib som Garmann og veninden Johanne finder i historien.

Udstillingen er tiltænkt børn mellem 5-10 år, men kan bruges af alle og er desuden ganske gratis.

Annonce

Man går nærmest ind i bogen

Bente Bruun, bibliotekar Kolding Bibliotek

Om udstillingen

Garmanns Hemmlighed er lavet af Aalborg Bibliotek i samarbejde med Stian Hole, samt en scenograf og en arkitekt.Det er den anden udstilling, Kolding Bibliotek har i forbindelse med projektet Fang Fortællingen.

Den seneste udstilling på biblioteket hed Mørkebarnet og satte gang i stort udlån af den bog, hvilket man håber også gør sig gældende for Garmanns Hemmelighed.

Drengene udforsker tipien blandt de falske birketræer. Foto: Søren Gylling

Sjovere på den her måde

Frederik Hvidberg fra 7.b på Brændkjærskolen ville gerne have haft den slags udstillinger i de yngre klasser.

- Så kunne man ligesom se og mærke det, i stedet for at det hele kun var inde i ens hoved, fortæller Frederik.

Hans klassekammerater Rune Hansen og David Brødsgaard nikker anerkendende med. Drengenes besøg i tipien og udstillingen gav dem desuden associationer til de yngre klasser.

- Kan I huske i første klasse, da vi lavede sådan nogle telefoner her?, siger Rune med et stort smil.

- Jeg gad godt vide, hvem der har lavet et rumskib, der ser sådan her ud, tilføjer David.

Udstillingen lader altså til også at kunne komme ud over målgruppen og sætte fantasien i gang.

Bibliotekar Bente Bruun ser frem til at lære flere børn om Garmanns Hemmelighed. Foto: Søren Gylling

Det breder bogen ud

- Man går nærmest ind i bogen, fortæller bibliotekar Bente Bruun.

Hvilket også er idéen bag udstillingen. Det handler om at bruge bøger på en anden måde, end bare at læse dem, så at sige.

- Grundlæggende handler det om at give børnene lyst til at læse, og ved at lave udstillinger som Garmanns Hemmelighed, bliver bøgerne mere håndgribelige og sjovere for børnene, hvilket gerne skulle danne grobund for, at børnene får lyst til at læse mere. Det er altså en måde at brede bogen ud, fortsætter Bente Bruun.

Udstillingen er en del af det landsdækkende projekt, Fang Fortællingen, og med den følger også undervisningsmateriale til børnene.

Garmanns Hemmlighed handler om hemmeligheder og slutter med et kys,fortæller bibliotekar Bente Bruun til drengene. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Annonce