Annonce
Sport

Rusada-chef: Manipulerede data forværrer dopingkrise

Maxim Shemetov/Reuters
De data, som Wada fik udleveret fra laboratorie i Moskva, var manipulerede, siger chefen for Rusada.

Ruslands dopingkrise er kun blevet endnu større, efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har fået udleveret data om russiske atleters dopingprøver fra 2011 til 2015 fra et laboratorie i Moskva.

Det mener Det Russiske Antidopingagenturs (Rusada) direktør, Yuri Ganus, der i et interview med Ekstra Bladet, gentager sit udsagn om, at de omstridte data må være manipulerede.

- Rusland er i den største sportslige krise nogensinde, og krisen blev forværret, da materialet til Wada blev manipuleret for at skjule navnene på de involverede atleter.

- Da jeg åbnede dokumentet, som skulle sendes til Wada, blev jeg chokeret. Jeg troede ikke på det, jeg så, siger Ganus til avisen.

I et interview med det tyske magasin Der Spiegel fortalte Ganus i sidste uge, hvori manipulationen formodes at bestå.

- Der er ikke en bunke data, der er blevet slettet, men de er blevet ændret eller har fået tilføjet en tidligere dato på en måde. Nogen har i stor stil forsøgt at skjule oplysningerne. Det kan også dreje sig om udøveres navne, sagde Ganus ifølge AFP til magasinet.

Wada havde længe forsøgt at få udleveret data fra laboratoriet, og tidligere på året lykkedes det så med forsinkelse.

I september oplyste Wada imidlertid, at man havde indledt en undersøgelse af "uoverensstemmelser" i de udleverede data.

Ruslands sportsminister, Pavel Kolobkov, sagde ifølge det russiske nyhedsbureau Tass tidligere i oktober, at landet har "opfyldt alle krav" og samarbejdet med Wada.

Yuri Ganus har efter eget udsagn forsøgt at komme til bunds i, hvem der har manipuleret med de udleverede prøver. Han mener, at der er flere personer, der står bag det.

- Der er en gruppe, som har været imod, at vi skulle udlevere materialet til Wada. Det må være helt oppe på regeringsniveau, hævder han.

Rusada-chefen understreger i interviewet med Ekstra Bladet, at han ikke tror, at Kolobkov har manipuleret med prøverne.

Ganus fortæller også, at han har modtaget skriftlige trusler, efter at han bad Ruslands præsident, Vladimir Putin, om at rydde op i dopingsagen.

/ritzau/

Annonce
Ekstra Bladets interview med Yuri Ganus
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce