Annonce
Rejser

Horsens: Rusk tremmer i Fængslet

Den 18 meter lange tunnel, som gentlemantyven, storforbryderen og udbryderkongen Carl August Lorentzen gravede og brugte som flugtrute fra Horsens Statsfængsel 23. december 1949 er bare en af de mange forskellige udstillinger, man kan se i fængselsmuseet. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet i det gamle Horsens Statsfængsel blander ny teknologi med traditionelle museumsgenstande, så museumsoplevelsen kommer helt ind under huden.

- Svusj, svusj, siger kosten, som den krumryggede fange skubber foran sig.

Fangen er ikke ægte, men en projektion på væggen og et eksempel på et af de mange formidlingsredskaber, som fængselsmuseet i det gamle Horsens Statsfængsel bruger for at få museumsoplevelsen helt ind under huden på gæsterne.

Noget tyder da også på, at museumsmedarbejderne gør noget rigtigt, for alene i 2020 lagde 64.952 gæster vejen forbi fængselsmuseet, og i 2015 og 2016 vandt museet priserne ”Oplevelsesprisen 2015”, ”In Avation Award 2016” og Museums & Heritages store internationale pris i London ”Bedste udenlandske museum 2016”.

Annonce

Justitsministerens bukser

Interessant er det da også, når man i en af cellerne møder den tidligere justitsminister og bedrageridømte Peter Adler Alberti i form af et legemsstort 3D-hologram af Kim Bodnia. Peter Adler Alberti måtte i 1910 otte år bag tremmer for storsvindel, og i form af Kim Bodnia fortæller han sin historie.

På en af væggene i hans tidligere celle hænger også et par bukser med en imponerende livvidde. Det er bukserne, som Peter Adler Alberti havde på, da han gjorde sin entré i fængslet. Da han kom ud otte år senere, var livvidden reduceret væsentligt, kan man se på et billede, som også hænger i cellen.

Et andet sted i fængselsmuseet finder man det, som Maria Levy, kommunikations- og marketingmedarbejder i Fængslet, kalder ”kronen på museums-værket”. Det er den nøjagtige rekonstruktion af den 18 meter lange tunnel, som gentlemantyven, storforbryderen og udbryderkongen Carl August Lorentzen gravede og brugte som flugtrute 23. december 1949.

Hans kone var ved at være træt af hans hyppige besøg i landets fængsler, og derfor følte Carl August Lorentzen det tvingende nødvendigt at komme ud til hende, hvilket han også gjorde. Dog ikke uden at efterlade en lille hilsen til fængselspersonalet:

”Hvor der er en vilje, er der også en vej,” står der på et gulnet lap papir over indgangen til den snævre tunnel, hvor man med minutters mellemrum kan se Carl August Lorentzens silhuet grave sig ud i friheden.

Overalt i fængselsmuseet møder man skæbnerne, som i kortere eller længere tid opholdt sig i fængslet, mens det var i brug. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet har vundet flere priser for sin evne til at fortælle fangernes og bygningens historie på en spændende og ny måde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I museets forhal står en 3D-model af fængslet, hvor gæsterne kan gå på virtuel opdagelse i Fængslets bygninger med 50 års intervaller siden åbningen i 1853. llustration: Fængselsmuseet
Det tidligere Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift og åbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden Fængslet, hvor museumsdelen udgør en signifikant del. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fængselsmuseet tilbyder rundvisning for både grupper og enkeltpersoner. Rundviserne fortæller om livet som fængselsbetjent eller indsat gennem fængslets aktive periode fra 1853 til 2006. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Også i det gamle statsfængsels rockerafdeling har museet brugt moderne teknologi til at formidle fangernes historie. Således kan man i en af cellerne se et 3D-hologram af en tidligere indsat, som fortæller om, hvordan det var at være i fængslet.

Det var ikke nødvendigvis altid en god oplevelse, forstår man.

Annonce

Torturredskaber til skue

Værre var det dog nok, hvis man var indsat for over 100 år siden, hvor kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne. Det bliver tydeligt, når man besøger fængselskælderen, hvor udstillingen Underverdenen, har hjemme.

De nøgne vægge, den dunkle belysning og kighullerne giver et realistisk billede af, hvordan det var at sidde i Horsens Statsfængsel, og tortur- og strafredskaberne løveburet, den kolde jomfru, den nihalede kat og spændetrøjen virker nok lige så afskrækkende at se i dag som for 100 år siden.

Som en del af Underverdenen er der også blevet indrettet et helt rum til ære for fængselsbetjenten Aage Egholm. Gennem mange årtier samlede han tusindvis af genstande, der dannede grundlaget for det fængselsmuseum, der er i dag.

Fængslet

Det tidligere Horsens Statsfængsel lukkede i 2006 efter mere end 150 år med fængselsdrift.

Fængslet genåbnede i 2012 som oplevelsesvirksomheden Fængslet.

I dag lægger Fængslet hus til både et prisbelønnet fængselsmuseum, overnatning, store koncerter, kunst- og kulturfestivaler, iværksætteri, erhvervskonferencer og et spisehus.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Marskstien har fået stjernestatus: Tag med på den 54 kilometer lange vandrerute gennem særpræget landskab

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Slut med at rense alger af tagene i landsby: Det løber direkte ud i ny regnvandssø

Haderslev For abonnenter

Kandis-Johnny overvældes stadig af bandets trofaste fans: Efter koncerterne går vi frem til vores fans - andre bands går backstage

Billund

Brand blev opdaget, da videoovervågningen forsvandt: Der var kun røg, da brandvæsnet nåede frem

Kultur

Hanson gav Vejen fest i midtbyen: Diskoteksejer håber, musikevent kan blive en tradition

Haderslev

Sårbare og udsatte unge sikres hjælp: Unge på Sporet er tilbage på sporet

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg-profil melder sig klar til CL-braget i Frankrig: - Jeg synes, at vi har rigtig fine muligheder

Rejser For abonnenter

Paris: Bistroernes usikre fremtid

Kolding

Velhavere viser stribevis af sportsvogne frem i Kolding

Sport

Danmark er finaleklar i Speedway of Nations efter drama

Varde For abonnenter

Kampen om Andelskassen bliver langvarig: Spar Nord Bank er tålmodige og opgiver ikke overtagelse

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Kultur

Koncert-abstinenser i Vejen: Amtoft åbnede festen og savner et spillested i Vejen

Annonce