Annonce
Sport

Rusland får lov til at afholde skak-VM trods dopingdom

Ben Stansall/Ritzau Scanpix
Det forestående VM i hurtigskak og lynskak skal afvikles i Moskva mellem jul og nytår.

Det får ingen betydning for afholdelsen af det kommende VM i hurtigskak og lynskak, at Rusland mandag blev udelukket af Det Internationale Antidopingagentur (Wada) og fik forbud mod at afholde store mesterskaber i de kommende fire år.

Mellem jul og nytår vil VM i hurtigskak og lynskak som planlagt blive afholdt i Moskva.

Det bekræfter David Llada, der er markeds- og kommunikationschef i Det Internationale Skakforbund (Fide), over for den norske avis Aftenposten.

Det er også planen, at Rusland fortsat skal afholde to andre internationale skakturneringer i 2020.

- Kontrakterne for alle turneringer er skrevet under. Men det er også umuligt at flytte dem andre steder hen med i så kort varsel, så turneringerne falder ind under de undtagelser, som Wada har tilladt, skriver han i en e-mail.

Skak er også underlagt Wadas antidopingreglement.

I mandagens Wada-dom fremgår det også, at russiske sportsudøvere vil være udelukket fra internationale mesterskaber, medmindre de beviseligt er rene atleter. Fide forventer, at alle russiske skakspillere fortsat vil kunne konkurrere.

- Ingen skakspillere er nogensinde - hverken russere eller andre - testet positiv for doping, så vi er sikre på, at der bliver taget hensyn til skaksportens særstatus og rene dopinghistorik.

- Wada har understreget, at agenturet vil beskytte de rene udøvere, så vi forventer heller ingen negative konsekvenser for russiske spillere, skriver David Llada.

VM i hurtigskak og lynskak skulle være afholdt i Saudi-Arabien, men blev flyttet til Rusland efter massive protester mod Saudi-Arabiens syn på kvinders rettigheder.

I marts skal Rusland være vært for den turnering, hvor der skal findes en udfordrer til Magnus Carlsen i kampen om at være verdensmester i skak. Derudover afholder Rusland skak-OL til sommer.

/ritzau/

Annonce
Aftenpostens historie om skakturneringer i Rusland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

3F Kolding er uforstående over for at Danfoss flytter fabrik til Polen

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce