Annonce
Sport

Russisk antidopingchef forventer langvarig OL-udelukkelse

Maxim Shemetov/Reuters
Yuri Ganus tror ikke, at russere kan stille op ved sommer- og vinter-OL under russisk flag lige foreløbig.

De bedste russiske atleter kommer næppe til at kunne konkurrere frit under russisk flag ved OL i Tokyo næste år eller ved vinter-OL i Beijing i 2022, selv om de opfylder de sportslige krav for at deltage.

Det er i hvert fald den forventning, som chefen for Ruslands Antidopingagentur (Rusada), Yuri Ganus, har.

Det siger han i et interview med det franske nyhedsbureau AFP efter sag om manipulation af udleveret dopingdata.

- Ruslands olympiske hold kommer ikke til at kunne deltage fuldt ud i de olympiske lege i Tokyo (...) Jeg tror også, at det samme vil være tilfældet ved vinter-OL i Kina, siger Yuri Ganus.

I hans optik er det bedste scenarie for russerne, at enkelte atleter får lov til at deltage, hvis de bliver inviteret - underforstået undersøgt og godkendt - ligesom det var tilfældet ved vinter-OL i Pyeongchang sidste år.

Rusland har tidligere haft et statskontrolleret antidopingprogram. Det har medført, at russiske atleter ved flere internationale idrætsstævner helt har fået forbud mod at deltage, eller også har de ikke fået lov til at konkurrere under russisk flag.

Det er manipulation af udleveret dopingdata, der får Yuri Ganus til at frygte restriktioner for Ruslands OL-deltagelse i fremtiden.

Det Internationale Antidopingagentur (Wada) har efter lang tids venten rekvireret en masse dopingdata fra et laboratorium i Moskva, men i september meddelte agenturet, at der var "uoverensstemmelser" i de udleverede data.

Yuri Ganus har efter eget udsagn forsøgt at komme til bunds i, hvem der har manipuleret de udleverede prøver. Manipulationen fandt angiveligt sted på den aften, hvor data blev overleveret til Wada.

Antidopingbossen blev ansat i 2017 for at rydde op i det russiske dopingmorads, og han har flere gange ytret sig - efter russiske standarder - uvant kritisk om embedsfolk og det russiske system.

Det gør han igen.

- Alle mine udtalelser er rettet mod, at vi skal tage de rigtige beslutninger. Rusland kan ikke fortsætte med sine gamle metoder, for det gør dopingkrisen værre.

- Vi er nødt til at komme af med tanken om, at Vesten prøver at lægge pres på os. Det er Rusland, som skal få sine egne ting i orden, siger Yuri Ganus til AFP.

Han påpeger også, at Rusland bør ansætte nye folk i sportsorganisationernes ledelser samt en ny sportsminister. I kampen for en renere sport regner han med støtte fra præsident Vladimir Putin, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce