Annonce
SønderjyskE Fodbold

Rust, kondi og skadesrisiko: Sådan påvirker den ufrivillige pause superligaspillerne

Banerne er lukket, og spillerne er sendt hjem. Superligaspillerne i SønderjyskE og EfB skal sørge for at selvtræne ud fra individuelle træningsprogrammer. Arkivfoto: Jacob Schultz
Ingen af cheftrænerne i SønderjyskE eller EfB forventer, at den ufrivillige coronapause kommer til at gå ud over spillernes kondition. Men når spillerne vender tilbage til fodboldbanerne, er der formentlig rust, der skal bankes af, og risikoen for skader er sandsynligvis øget.

Mon ikke de trods alt knokler hjemme i superligaspillernes stuer. Armbøjninger på gulvtæppet, øvelser med elastikker, løbeture i parker og på fortove.

Mon ikke spillerne følger de individuelt tilrettelagte træningsprogrammer fra klubbens trænerstab, selvom de officielt er fritaget for alle arbejdsopgaver.

I løbet af den seneste uge er spillerne i SønderjyskE, EfB og Kolding IF ligesom i andre danske fodboldklubber sendt hjem. Arbejdet er indstillet.

Derfor har spillerne fået at vide, at de for eksempel ikke må tale med journalister - det er en del af jobbet.

Derfor kan klubberne ikke længere kræve af spillerne, at de sveder tran på stuegulvet - det er en del af jobbet.

Superligaspillerne kan slænge sig på sofaen og spille Fortnite døgnet rundt uden en påtale.

Men mon ikke de alligevel følger programmerne? Ellers må man formode, at det kommer til at gå ud over spilletiden, når - eller et mere pessimistisk hvis - superligaen genoptages i løbet af foråret.

Annonce

Løb i gaderne

I SønderjyskE forsøgte superligatruppen sig i første omgang med træning i mindre grupper. Maksimalt tre personer ad gangen mødtes på en bane et sted i landet og trænede. Men efter at nye anbefalinger, restriktioner og sanktioner trådte i kraft i onsdags klokken ti, har spillerne udelukkende trænet individuelt på gader, i parker og i hjemmet.

- Det er ikke optimale rammer. Skal vi i gang på en koldstart, så kan jeg godt grue lidt for konsekvenserne for spillerne, siger cheftræner Glen Riddersholm.

Med koldstart mener Riddersholm en situation, hvor spillerne skal spille kamp efter kun to-tre dage på træningsbanen. Det kan blive aktuelt, for hvis sæsonen kan færdigspilles, bliver det formentlig med et presset kampprogram.

I EfB har cheftræner Lars Olsen ikke set spillerne i ti dage. De selvtræner derhjemme.

- Jeg har skrevet til dem, at jeg håber, de holder modet oppe og humøret højt, siger han.

Øget skadesrisiko

Ingen af de to trænere er bekymrede for, at deres spillere vender tilbage i dårlig form.

- Spillerne er så professionelle, at de holder sig i gang konditionelt og styrkemæssigt. Jeg håber og tror, at alt er, som det skal være, når de vender tilbage, siger Lars Olsen.

- Jeg har tillid til, at de ligesom efter vinter- og sommerpauserne kommer tilbage i god forfatning, siger Glen Riddersholm.

Men der er nogle ting, spillerne ikke kan træne hjemme i stuerne. Og risikoen for skader vil være øget, når spillerne kommer tilbage, frygter Glen Riddersholm.

- Når vi får "go", får vi ikke fire-fem uger til at komme i gang. Det er med til at øge skadesrisikoen, fordi den intensitet, spillerne træner med, kan du ikke opretholde ved at træne individuelt. De kan træne højintense løb, men det er langt fra fodboldspillet, mener han.

Av mit baglår

Skal spillerne undgå skader, kræver det meget specifik træning, forklarer Thue Kvorning, sportsfysiolog i Team Danmark. Det er svært at efterligne de hurtige retningsskift, man laver på træningsbanen og i kamp.

- De basale fysiske egenskaber vil jeg vove at påstå, at de kan opretholde med god moral ved selvtræning, siger Thue Kvorning.

- Træner de ikke sprint og retningsskift, så er der ingen tvivl om, at fiberskader i baglår kan blive en udfordring.

Skaderne kan opstå, når spillerne skal reagere eksplosivt på modstandernes bevægelser.

- Det er det der skifte fra at lave noget kontrolleret til at lave noget, der til dels er ukontrolleret, fordi man skal reagere på en modstander. Man reagerer lidt på rygraden, forklarer Thue Kvorning.

- Løsningen på det er, at de sørger for at lave højintense sprint med opbremsninger og retningsskift. Det skal ske på 100 procent af ydeevnen. Den skal man holde ved lige, ellers bliver man overrasket i kamp, og så kan skaden opstå.

Rust

På spørgsmålet om hvorvidt det som fan bliver en anderledes oplevelse at se de første kampe efter pausen, slår EfB-træner Lars Olsen en lille latter op.

- Det bliver nok ikke toptrimmede hold, vi kommer til at se. Det er uanset, om det er Esbjerg, Ringkøbing eller Vendsyssel. Det kan det umuligt blive, hvis der kun er to-tre dages varsel med forudgående træning, siger han.

Ikke på grund af dårlig form, men på grund af manglende boldføling.

- Man kan være nervøs for, at der er rust, der ikke er blevet banket af.

- Det er lidt som de første træningskampe, man spiller. Det handler om at få tingene til at fungere igen.

Selvom superligaspillerne forsøger at holde spillet med bolden ved lige, er det også vanskeligt at efterligne den del af træningen.

- Godt nok kan man jonglere i haven, men det er jo helt klart, at de tekniske og taktiske elementer ikke kan vedligeholdes på samme niveau, siger sportsfysiolog Thue Kvorning.

- Fodboldspillere kan finde et stykke græs og arbejde med den her form for "fodbold-agility". Men kvaliteten afhænger meget af, at der er en bold og en modstander, man kan lave småspil med.

Og så gælder det i øvrigt, at jo kortere pausen bliver, jo bedre er det.

- Jo længere tid der går, jo sværere bliver det at opretholde det fodboldspecifikke - retningsskift, sprint, fodbold-agility. Det er dét, spillerne skal være mest fokuserede på at opretholde, mener Thue Kvorning.

Den svære selvdisciplin

Fodboldspillere er vant til holdtræning, og deri kan der desuden ligge en mental udfordring, mener SønderjyskE-træner Glen Riddersholm.

- Vi har med nogle atleter at gøre, som normalt træner som et hold. De er ikke ligesom golfspillere eller cykelryttere, der er vant til at træne alene. De er vant til at presse hinanden, og den synergi er helt væk. Det er et element, du ikke bare kan erstatte. Jo længere pausen er, jo større er den udfordring, mener han.

Han formoder, at de fleste passer træningen, men han forventer også, at nogle har svært ved det.

- Jeg forventer ikke, at det rammer mange, men det ville være underligt, hvis det ikke rammer nogle enkelte.

Måske er det alligevel ikke alle superligaspillerne, der knokler derhjemme i stuen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Studerende føler sig tvunget i praktik på trods af coronafrygt: Takker man nej, må man tage orlov

Danmark

Live: Svenske coronadødstal kan være dobbelt så høje som hidtil antaget

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce