Annonce
Aabenraa

Rusten blev banket af: Præsten var to steder på én gang

Karin og Sejr Hansen - der er faste kirkegængere i Hjordkær Kirke - overværede gudstjenesten i missionshjemmet, hvor sognepræst Robert Strandgaard Andersen også kom til med nadveren. Foto: Jacob Schultz
Ingen skulle gå forgæves, da Hjordkær Kirke genåbnede med gudstjeneste kristi himmelfartsdag. Derfor kunne man følge gudstjenesten på livestream i missionshjemmet, hvor sognepræsten stod for nadveren.
Annonce

Hjordkær: Han var som et lille barn med hånden på den første gave juleaften. Sognepræst Robert Strandgaard Andersen i Hjordkær Kirke. Godt nok har man kunnet opleve hans prædikener på YouTube, men det var et længe ventet gensyn, da han tog imod sin menighed ansigt til ansigt for første gang i lang tid kristi himmelfartsdag.

- Det her er det, det handler om, smilede Robert Strandgaard Andersen, mens han strålede om kap med sommersolen udenfor.

Helt normal var gudstjenesten imidlertid ikke. Kirkegængerne var placeret med behørig afstand, og derfor var der kun plads til cirka 40 af dem i selve kirken. Resten kunne følge gudstjenesten på storskærm via streaming i missionshjemmet bag kirken. Det var der syv, der gjorde.

Og hvordan foregik det så lige? Akkurat som i kirken få meter væk. Skulle man rejse sig under bøn, salme eller velsignelse, så gjorde man det, og der blev naturligvis sunget med.

- Nu skal I sidde ned til næste salme. Hov, det er vist ikke rigtigt. Jeg er også kommet lidt rusten ud af det her, konstaterede Robert Strandgaard Andersen, som i stedet fortsatte med trosbekendelsen.

Jeg synes, jeg kunne mærke nærværet. Rigtig godt. Følelsen af at høre sammen. Det var totalt godt.

Karin Hansen, kirkegænger

Annonce

Spillede på alle strenge

Sognebørnene kunne ikke se deres præst på prædikestolen, fordi han var bange for at sende baciller ud mod kirkegængerne, men til gengæld kunne de opleve ham på guitar, da han akkompagnerede de tre vers i ”Ydmyg og kongelig”.

I sin prædiken lagde Robert Strandgaard Andersen vægt på, at ikke alt skulle gå op i corona. Det betød dog ikke, at kristi himmelfartsdag var coronafri. Kennet Rasmussen, som er fast kirkegænger, fortalte om sin flirt med døden, da han var indlagt på intensivafdelingen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa med covid-19 og mennesker flere steder Skandinavien bad for ham og hans hustru, Vibeke.

- Gud er mægtig, Gud er alle steder, Guds højre hånd kan nå os her og alle steder, sagde Robert Strandgaard Andersen efterfølgende.

Selvom kirken har været lukket, har den også kunnet nå ægteparret Karin og Sejr Hansen fra Kassø. De har fulgt gudstjenesterne via streaming og var kristi himmelfartsdag med i missionshjemmet.

- Det har været svært, men vi har fulgt med hjemme på skærmen, når der har været gudstjeneste, fortalte Karin Hansen.

- Og i påsken modtog vi nadveren hjemme i vores have, tilføjer hun.

Man kunne simpelthen skrive sig på en liste, og så kom sognepræst Robert Strandgaard Andersen på besøg under åben himmel. Naturligvis iført præstekjole. Brød og vin sørgede man selv for.

Annonce

Det var totalt godt

Ægteparret Hansen fra Kassø var enige om, at sognets kirke har løst opgaven flot i coronatiden.

- Det har fungeret godt. Det gælder for alle om at være kreativ i denne tid, og det her er en rigtig god løsning, mente Sejr Hansen.

Og samhørigheden? Den gik ikke tabt, selvom man fysisk befandt sig uden for kirken.

- Jeg synes, jeg kunne mærke nærværet. Rigtig godt. Følelsen af at høre sammen. Det var totalt godt, sagde Karin Hansen.

Robert Strandgaard Andersen var ikke mindre glad efter gudstjenesten.

- Det var fantastisk. Jeg var lidt spændt på, hvordan det ville være, når kirken ikke var fyldt, men fordi folk var fordelt i hele rummet, føltes det ikke så tomt, som hvis de havde siddet tæt sammen på de bagerste bænke, siger Robert Strandgaard Andersen.

Han var glad for, at atmosfæren, fordi man var sammen i kirke og missionshjem, var anderledes end under eget tag.

- Det er der nogen, der skal lære. Det var kun omkring halvdelen af dem, der plejer at være der, som var der i dag. Der er nogle, der stadig er i risikogruppen, og så er der andre, der lige skal høre, at det var okay at opleve gudstjenesten i missionshjemmet. Der er forskel på at se gudstjenesten derhjemme og i fællesskab, lød den indirekte opfordring fra Hjordkær-præsten.

Bare kom hid

  • De kommende gudstjenester vil også blive streamet til missionshjemmet - og til alle andre. Er der ikke plads i kirken, er der plads i missionshjemmet, fortæller sognepræst Robert Strandgaard Andersen. Næste gudstjeneste i Hjordkær Kirke er søndag den 24. maj klokken 10.30.
  • Man har i flere år haft udstyret til at kunne livestreame, men man har ikke kunnet få det til at virke. Det har professionel hjælp rådet bod på, og det kan blive kærkomment ved konfirmationer, hvor konfirmanderne på grund af manglende plads ikke altid kan få alle pårørende med, som de gerne vil.
  • - Nu kan vi bare sende et link ud og sige: ”Her, så kan I også følge med”, forklarer Robert Strandgaard Andersen.

Det har han savnet. Sognepræst Robert Strandgaard Andersen i Hjordkær Kirke. At kunne se sin menighed i øjnene. Kristi himmelfartsdag bød han ikke blot indenfor i selve kirken, men også i missionshjemmet få meter væk, hvortil gudstjenesten blev livestreamet og hvor han stod for nadveren. Foto: Jacob Schultz
Kirkegængerne i Hjordkær Kirke var glade for, at de kristi himmelfartsdag igen kunne opleve en gudstjeneste "live". Foto: Jacob Schultz
Hvide plastikhandsker og håndsprit. Alt gik ordentligt for sig, da gravermedhjælper Bente Haugaard tog imod Robert Strandgaard Andersen til nadveren i missionshjemmet. Foto: Jacob Schultz
Kristi himmelfartsdag åbnede kirken dørene i Hjordkær. I missionshjemmet blev der sendt live på storskærm for at alle kirkegængere kunne være med. Foto: Jacob Schultz
Sognepræst Robert Strandgaard Andersen glemte ikke kirkegængerne, som fulgte gudstjenesten pr. storskærm i missionshjemmet. Foto: Jacob Schultz
Der var naturligvis sørget for, at hygiejnen kunne være i orden. Foto: Jacob Schultz
Mens en kirketjener og et medlem af menighedsrådet klarede nadveren i kirken, begav sognepræst Robert Strandgaard Andersen sig til missionshjemmet få hundrede meter væk. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce