Annonce
Esbjerg

Rutineret byrådsmedlem sat i spidsen for kamp for 'Havets Giganter': Millionprojekt for stort museum nærmer sig skæbnetimen

"Havets Giganter" vil blive et af de største byggeprojekter i Esbjergområdet, hvis det gennemføres. Illustration: Tegnestuen Norrøn
Jakob Lose (V) skal som museets formand være med til at bane vejen for millionudbygning og sikre den tætte kontakt til byråd og eksperter på Esbjerg Rådhus.
Annonce

Esbjerg: Jakob Lose (V) med 18-års politisk erfaring i byråd og succesrig erhvervskarriere er valgt til at stå i spidsen for kampen for at skabe et monumentalt museum på kanten af Vadehavet nord for Esbjerg.

Den 40-årige esbjergenser er valgt som formand for bestyrelsen for Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, der i løbet af det næste års tid går ind i slutspurten for at skaffe de 250 millioner kroner, der skal til for at transformere det stagnerende Fiskeri- og Søfartsmuseum til et oplevelses- og attraktionscenter med flere museumstårne placeret i et vadehavsmiljø med offentlig strandpark og direkte adgang til nationalpark Vadehavet med den ikoniske skulpturgruppe Mennesket ved Havet og det maritime miljø kaldet Esbjerg Strand nord for Esbjerg Havn.

Der venter formanden og bestyrelsen en stor opgave de kommende år med at få forløst denne vision om en stor udbygning og transformering af museet til "Havets Giganter".

- Det er en kæmpestor opgave, som bestyrelse og museets direktion allerede har arbejdet med i et godt stykke tid. Der bliver brugt mange ekstra kræfter på projektet hos alle museets medarbejdere, siger Jakob Lose, der blev valgt på et bestyrelsesmøde fredag.

Han har siddet i bestyrelsen i to år, udpeget af Esbjerg Byråd sammen med socialdemokraten Jørgen Ahlquist.

Afgående formand, Knud Jager Andersen, forlader museets bestyrelse efter seks år som formand, fordi han mener, at arbejdet med "Havets Giganter" kræver nye kræfter.

- Det har været seks spændende år, hvor der er sket meget. David Dupont-Mouritzen overtog som museumsdirektør, da Morten Hahn-Pedersen valgte at stoppe, og der blev lagt op til en kursændring på museet, da vi konstaterede, at der havde været et kraftigt vigende publikum i mange år. Det var ikke holdbart, og det vil vi have vendt med det nye store projekt, "Havets Giganter", og der skal arbejdes hårdt for at gøre fiskerimuseet til "stedet" i fremtiden, siger Knud Jager Andersen, der nærmer sig de 70 år og med seks års afstand til byrådsarbejdet ikke havde de samme gode kontakter til det politiske og administrative system i kommunen.

- Det var været en barsk omgang for de ansatte på museet, der er sket mange nye ting, men man er kommet godt igennem det, fortsætter Knud Jager Andersen, der synes, at valget af Jakob Lose er det helt rigtige.

Det var været en barsk omgang for de ansatte på museet, der er sket mange nye ting, men man er kommet godt igennem det.

Knud Jager Andersen, forhenværende formand for Fiskeri- og Søfartsmuseet

Annonce

Lidt flere besøgende i fjor

Den nye formands ambition er, at projektet vil blive realiseret i en nær fremtiden, uden at han kan sætte årstal på.

- Sammen med arbejdet med den store udvidelse af museet skal vi også arbejde med indholdet på museet. Vi har nogle stærke naboer, Vadehavscentret og Tirpitz-museet, som vi ser som en styrke. Stærke naboer er med til at trække folk, og vi er en af attraktionerne her, siger Jakob Lose.

Sidste år havde museet en stigning i antal besøgende, og det er en tendens, den nye formand vil fastholde.

Jakob Lose vil som formand også være med til at holde fokus på, at fiskerimuseet er esbjergensernes museum.

- Vi skal fortælle esbjergenserne, at der er grund til, at de genbesøger museet - at vi har nogle rigtig spændende udstillinger og masser af arrangementer på museet.

I øjeblikket er forundersøgelser til projektet "Havets Giganter" til 300 millioner kroner i gang. Efter sommeren skal fonde og andre investorer bearbejdes og informeres, og her tænker Jakob Lose, at han som formand også får en rolle i det arbejde, som skal ende med, at man får donationer på 250 millioner kroner sammen med de 50 millioner kroner, som Esbjerg Kommune allerede har reserveret til byggeriet.

Jakob Lose (V) er ny formand for Fiskeri- og Søfartsmuseet, mens Knud Jager Andersen stopper på formandsposten og træder ud af bestyrelsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE går fri af nedrykning: Nu kan festen begynde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Antons hus kan du få for 100.000 kroner

Annonce