Annonce
Danmark

Så er Danmarks nye taleradio i luften: Goddag til Radio4

Yes, vi er i luften! Radio4's direktør, Anne-Marie Dohm (med ryggen til) falder om halsen på nyhedschef Tina Kragelund sekunder efter den nye taleradios start. Foto: Ernst van Norde/Scanpix

Aarhus: Stilhed. Tilbageholdt åndedræt og flakkende øjne.

En direktør og en nyhedschef, som krammer hinanden. Tavst og med hvide knoer.

Man kunne næsten høre pulsslag i Radio4's kommandocentral på Banegårdspladsen i Aarhus sent torsdag aften.

Ville skidtet virke?

Ville det hele klappe?

Så blev der talt ned. 10-9-7-6-5-4-3-2-1.

Og så kom svaret - netop da rådhusuret i Aarhus slog midnat natten til fredag: Ja - det virkede: Danmark har fået en ny, landsdækkende taleradio på FM4-båndet - som afløser for den københavnske kanal Radio24syv.

Journalist og radiovært Dan Grønbech styrede Radio4 gennem de første minutter, og - pyha - det lød da vist, som det skulle.

Den erfarne radiomand, som tidligere blandt andet har været vært på P1's videnskabsmagasin, "Så vidt vi ved", guidede sikkert lytterne gennem første programblok, som var en form for talkshow. Blandt andet præsenterede Dan Grønbech nogle af de øvrige værter, så lytterne kunne lære dem at kende.

Så snart debuten er overstået, kommer næste udfordring: For hvordan fylder man de store fodspor ud efter frække Radio24syv, som nogle nærmest forgudede?

Annonce
Studievært Dan Grønbech lignede verdens ensomste mand torsdag aften. Det var ham, der skulle sørge for, at den nye taleradio fik en god start. Det gjorde den. Scanpix/Foto : Ernst van Norde

Råt og upoleret

Hvordan vil folk - lytterne - tage imod den nye radio? Vil en hel masse mennesker, som er vant til at høre Radio24syv, de kommende uger ønske den nye radio hen, hvor peberet gror?

Vil lytterne vrænge provinsradio? Jyderadio? Og gør det i øvrigt så meget, hvis de gør det?

Kan Jyderadio måske ligefrem ende med at blive et slags kvalitetsstempel?

Det er den slags spørgsmål og mange flere, der de næste uger vil blive besvaret.

Direktør og ansvarshavende chefredaktør for Radio24syv, Jørgen Ramskov, råder den nye radiokanal Radio4 til at have is i maven og stole på den plan, som de har lagt for deres kanal.

Radio4's direktør, Anne-Marie Dohm, lover på forhånd anderledes radio. Noget råt og upoleret og direkte.

Noget, vi ikke har hørt før.

Får hun ret?

Det vil vise sig. Fra og med i dag - fredag 1. november - kan man selv tjekke.

Der kommer blandt andet programmer om klima, religion og sport, samt faste timenyheder og dagsaktuelle indslag og meget mere.

Radio4 vil hver dag sende 18 timer nyproduceret taleradio.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce