Annonce
Kolding

Så er der dom i sagen om utilfreds ægtefælles kontrol af hustruens kommunale hjemmehjælpere: Hjælperne skal finde sig i videoovervågning

Nu skal de kommunale hjemmehjælpere i Kolding igen til at gå ind ad denne dør, har Arbejdsretten besluttet. Foto: Søren Gylling
I Kolding er en gruppe kommunale hjemmehjælperes arbejdsvægring nu kendt overenskomststridig efter et langt slagsmål mellem kommunen og fagforbundet FOA. De pågældende medarbejdere skal straks genoptage arbejdet i fuldt omfang, fastslår Arbejdsretten - men kommunen skåner dem.

Dom: Kolding Kommunes hjemmehjælpere kan ikke nægte at arbejde i private hjem, hvor de videoovervåges - og gør de det alligevel, så er det fyringsgrund.

Det står klart, efter at Arbejdsretten i København tirsdag afsagde dom i et flere måneder langt og meget principielt slagsmål mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune om en utilfreds ægtemands videoovervågning af sin lamme og stærkt plejekrævende 71-årige hustrus hjemmehjælpere i parrets private hjem i det nordlige Kolding.

Her har kommunens hjemmehjælpere på grund af videoovervågningen nægtet at gøre tjeneste siden april, og mens slagsmålet har stået på, har Kolding Kommune ansat et privat firma til at passe den syge kvinde.

Annonce

Den meget svækkede kvindes 65-årige ægtefælle satte videoovervågningen op i hjemmet, fordi han var yderst utilfreds med flere af de kommunale hjemmehjælperes indsats og ikke følte, at hans gentagne kritik og klager til hjemmehjælpsdistriktet hjalp.

FOA har siden beskrevet arbejdsmiljøet i hjemmet som voldsomt psykisk belastende for hjemmehjælperne og bakket sine medlemmer op i at nægte at gå derind, mens Kolding Kommune på den anden side har stået fast på, at man ikke kan blande sig i, om folk sætter videoovervågning op i deres private hjem.

Smadderærgerlig

Formanden for FOA i Kolding, Jens Lund, bekræfter, at fagforbundet nu skal pålægge sine medlemmer at genoptage arbejdet.

- Det er jeg selvfølgelig smadderærgerlig over, for jeg synes jo ikke, at mine medlemmer skal arbejde under sådan nogle forhold.

Vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg.

Jens Lund, formand for FOA i Kolding

- Men vi må tage dommen til efterretning, og så må vi i dialog med Kolding Kommune om, hvad vi stiller op med de belastende arbejdsmiljøforhold, vi mener, der er i hjemmet, siger Jens Lund, der dog glæder sig over, at FOA ikke skal betale bod, sådan som det ellers er almindeligt i arbejdsretlige konflikter. Årsagen er, at Kolding Kommune også overfor Arbejdsretten har anerkendt, at det kunne være en udfordring at udføre arbejdet under forholdene i det pågældende hjem.

Annonce

Åbnet øjne

Jens Lund synes bestemt ikke, at sagen har været skønne spildte kræfter.

- Nej, vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg, siger han.

I Kolding Kommunes senior- og sundhedsforvaltning siger sekretariatschef Brian Urban, at man er glad for, at der nu er truffet en afgørelse, "så vi kan komme videre med at finde en god løsning".  Kommunen agter ikke umiddelbart at beordre de medarbejdere, der er berørt af sagen, tilbage på arbejde i det pågældende hjem, oplyser han.

-  Vi er også glade for, at Arbejdsretten i sin dom anerkender, at Kolding Kommune har udfoldet betydelige bestræbelser på at værne om vores medarbejderes trivsel, siger han.

Annonce
Navne For abonnenter

Engang var hun millionøse med Strandvejsvilla og eget fly: Så døde ægtefællen, fabrikken gik konkurs og Lillian røg på bistand

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år: - Min verden gik fuldstændig i sort

Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Haderslev

Flere blev blitzet: Bilist kørte 150 km/t på hovedvej

Haderslev

Byråd skal beslutte sig for en naturnationalpark - og det er i sidste øjeblik

Haderslev

Stor udrykning: Brand i ældre kvindes bryggers fik beredskabet i aktion

Erhverv For abonnenter

Efter blodprop og rekrutterings-problemer: Kendt kædebutik lukker og slukker i butikscenter

Sydjylland For abonnenter

Forening kalder muslimer undertrykkende og klager over, at imamer ikke vil snakke med dem - men de undlod at ringe til sønderjysk imam, fordi han 'ikke var toneangivende nok'

Erhverv

Spisested er politianmeldt og har fået forbud mod at sælge mad

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Billund For abonnenter

Hvornår skal man kunne få hjælp af det offentlige? 36-årige Lisbeth har sklerose og må klare sig selv - og det slider

Esbjerg For abonnenter

Håbløst gravearbejde i gågade rykkes: Julehandel kan foregå i rolige rammer

Annonce