Annonce
Kolding

Så er der dom i sagen om utilfreds ægtefælles kontrol af hustruens kommunale hjemmehjælpere: Hjælperne skal finde sig i videoovervågning

Nu skal de kommunale hjemmehjælpere i Kolding igen til at gå ind ad denne dør, har Arbejdsretten besluttet. Foto: Søren Gylling
I Kolding er en gruppe kommunale hjemmehjælperes arbejdsvægring nu kendt overenskomststridig efter et langt slagsmål mellem kommunen og fagforbundet FOA. De pågældende medarbejdere skal straks genoptage arbejdet i fuldt omfang, fastslår Arbejdsretten - men kommunen skåner dem.

Dom: Kolding Kommunes hjemmehjælpere kan ikke nægte at arbejde i private hjem, hvor de videoovervåges - og gør de det alligevel, så er det fyringsgrund.

Det står klart, efter at Arbejdsretten i København tirsdag afsagde dom i et flere måneder langt og meget principielt slagsmål mellem fagforbundet FOA og Kolding Kommune om en utilfreds ægtemands videoovervågning af sin lamme og stærkt plejekrævende 71-årige hustrus hjemmehjælpere i parrets private hjem i det nordlige Kolding.

Her har kommunens hjemmehjælpere på grund af videoovervågningen nægtet at gøre tjeneste siden april, og mens slagsmålet har stået på, har Kolding Kommune ansat et privat firma til at passe den syge kvinde.

Annonce

Den meget svækkede kvindes 65-årige ægtefælle satte videoovervågningen op i hjemmet, fordi han var yderst utilfreds med flere af de kommunale hjemmehjælperes indsats og ikke følte, at hans gentagne kritik og klager til hjemmehjælpsdistriktet hjalp.

FOA har siden beskrevet arbejdsmiljøet i hjemmet som voldsomt psykisk belastende for hjemmehjælperne og bakket sine medlemmer op i at nægte at gå derind, mens Kolding Kommune på den anden side har stået fast på, at man ikke kan blande sig i, om folk sætter videoovervågning op i deres private hjem.

Smadderærgerlig

Formanden for FOA i Kolding, Jens Lund, bekræfter, at fagforbundet nu skal pålægge sine medlemmer at genoptage arbejdet.

- Det er jeg selvfølgelig smadderærgerlig over, for jeg synes jo ikke, at mine medlemmer skal arbejde under sådan nogle forhold.

Vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg.

Jens Lund, formand for FOA i Kolding

- Men vi må tage dommen til efterretning, og så må vi i dialog med Kolding Kommune om, hvad vi stiller op med de belastende arbejdsmiljøforhold, vi mener, der er i hjemmet, siger Jens Lund, der dog glæder sig over, at FOA ikke skal betale bod, sådan som det ellers er almindeligt i arbejdsretlige konflikter. Årsagen er, at Kolding Kommune også overfor Arbejdsretten har anerkendt, at det kunne være en udfordring at udføre arbejdet under forholdene i det pågældende hjem.

Annonce

Åbnet øjne

Jens Lund synes bestemt ikke, at sagen har været skønne spildte kræfter.

- Nej, vi har fået åbnet manges øjne for de forhold, som vores social- og sundhedshjælpere er udsatte for, og debatten om, hvad de skal tåle, er rigtig god, synes jeg, siger han.

I Kolding Kommunes senior- og sundhedsforvaltning siger sekretariatschef Brian Urban, at man er glad for, at der nu er truffet en afgørelse, "så vi kan komme videre med at finde en god løsning".  Kommunen agter ikke umiddelbart at beordre de medarbejdere, der er berørt af sagen, tilbage på arbejde i det pågældende hjem, oplyser han.

-  Vi er også glade for, at Arbejdsretten i sin dom anerkender, at Kolding Kommune har udfoldet betydelige bestræbelser på at værne om vores medarbejderes trivsel, siger han.

Annonce
Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Trist diskoteksejer om udsigt til lukning: - Vi havde ellers lige lagt åbningstiderne ud på Facebook for resten af måneden

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Erhverv

Lego bygger sin sjette fabrik: Vil skabe 4000 job på 44 hektar

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Varde For abonnenter

Firma med næsten 30 års erfaring er konkurs i tid med højkonjunktur: Ansatte afskediget og fritstillet

Kolding

Tyve tømte garage i Vamdrup for udstyr: Flere svejseapparater og havegrej er væk

Esbjerg

El-busser fra Kina kører ud i Esbjergs gader: Første køretur er gratis

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Vejen

127 søgte om julehjælp: 87 enlige forsørgere får en dejlig mail fra Dansk Folkehjælp

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Kultur

Centerchef følger spændt med på pressemødet i aften: Hvad med vores koncert med 700 gæster?

Annonce