Annonce
Aabenraa

Så er der mad: Jebsen-millionær skyder penge i vandhuller til storkene

Markus Jebsens Naturpulje finansierer de nye småsøer, og Jesper Toffts Ravnhøj Consult leder projektet. Arkivfoto: Timo Battefeld
I løbet af et par uger begynder arbejdet med at anlægge mindst 16 småsøer i en radius på fem kilometer fra Smedager-storkenes rede. Arbejdet er finansieret af Markus Jebsens Naturpulje. Storkevennerne jubler.

Tinglev: Storkene er fløjet fra reden, men de kan allerede nu glæde sig til at komme tilbage til Smedager igen til marts.

Da vil nemlig stå mindst 16 småsøer klar inden for en radius af fem kilometer fra storkeparret Tommy og Annikas rede. Det kommer til at gøre en stor forskel, forklarer en begejstret storkeven, formand i storkene.dk Jess Frederiksen.

- Hvis man er stork, så er Smedager og omegn faktisk ikke verdens bedste område at slå sig ned, fordi der er mangel på føde. Derfor har vi også hjulpet dem lidt med fisk igennem tiden, men det vil vi jo helst væk fra. Det er grunden til, at vi har arbejdet på det her projekt med vandhuller, og nu er det endelig ved at lykkes, siger han.

Annonce

Eget paddevandhul

I begyndelsen af året samlede storkevenner fra hele landet ind til, at Smedager-storkene kunne få deres eget paddevandhul tæt ved reden. Dengang var der dog tale om en helt anden investering end med de nye småøer - nemlig omkring 100.000 kroner - fordi der ikke var vand i forvejen, og hullet skulle fores med ler.

Naturlig føde

Det seneste års tid er gået med at få aftaler i hus med lodsejere og landmænd, og snart skulle tilladelserne fra kommunen være på plads.

- Så nu får de endelig nogle vandhuller, så de kan få noget naturlig føde. Tidligere var det lidt tilfældighedernes spil, om de havde et godt eller et dårligt år. Nu bliver det mere stabilt, og det kan også være godt for andre storke, der kunne finde på at slå sig ned i området, siger Jess Frederiksen, som forudser, at vi i Danmark kommer til at se endnu flere storke de næste fem til seks år.

Vandhullerne kommer dog ikke til at vrimle med frøer og andet godt lige med det samme.

- Det kommer til at tage nogle år. Mange spørger, om vi så ikke bare kan sætte paddeyngel ud, men det må vi ikke bare. Det skal være en naturlig proces, siger Jess Frederiksen.

Mens de lokale lodsejere stiller jorden til rådighed, er det millionær Markus Jebsens Naturpulje, som finansierer projektet. Det er Jesper Tofft fra Ravnhøj Consult, som administrerer Jebsens engagement i Danmark, og det er derfor også Ravnhøj Consult, som står for selve udførelsen af vandhullerne. De kommer til at løbe op i omkring 10.000 kroner pr. vandhul, vurderer han.

- Vi er ved at få tilladelse på plads fra kommunen, og så går vi i gang med gravemaskinerne i løbet af et par uger, siger Jesper Tofft.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce