Annonce
Esbjerg

Så er Esbjerg og byrådet klar - er Facebook?

Det kommende datacenter ved Esbjerg med fire datahaller og administration- og logistikcenter vil fuldt bebygget have 250.000 kvadratmeter under tag. Kort: Esbjerg Kommune.

Esbjerg Byråd vedtog mandag aften plangrundlaget for Facebooks kommende datacenter ved Andrup. Nu er bolden på Facebooks banehalvdel. Borgmester håber på væksteventyr og en "perlerække af virksomheder" inden for samme kategori.

Esbjerg Kommune: Det har ind i mellem været op ad bakke, men på mandagens byrådsmøde kunne politikerne i Esbjerg melde alt klar til Facebooks kommende datacenter ved Andrup.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten har der været holdt to borgermøder i Skads-Andrup, hvor en lang række borgere samt lokalråd udtrykte bekymring for, hvordan gigantbyggeriet mellem Esbjergmotorvejen og Andrup med 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter på et godt og vel to millioner kvadratmeter stort område, ville påvirke lokalsamfundet med støj, trafik og eventuel visuel forurening.

Især blandt beboere i Nørregårdsparken, der får Facebooks datacenter tættere på end nogen andre, har bekymringen været markant:

- På baggrund af dialogen har det været muligt at identificere nogle tilpasningsmuligheder, der imødekommer en del af borgernes bekymringer, og som ansøgeren er indforstået med, oplyste formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Bekymring skulle altså være vendt til tilfredshed, og det kunne også aflæses på debatten i byrådssalen mandag, hvor kommuneplanændring, lokalplan og miljørapport blev endelig vedtaget. Der var således roser fra blandt andre Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby til forløbet, og han indledte morsomt med kommentarer til det hemmelighedskræmmeri, der var omkring sagen i dens indledende fase:

Annonce

Vilkårene


  • Med vedtagelsen af plangrundlaget er der også godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet:
  • I forhold til tung trafik ledes den uden om Mølhøjvej og boligområdet, idet den tunge trafik skal anvende den vestlige indkørsel ved rundkørslen Esbjerg Ø. Problemet har været, at Energinet har højspændingsledninger i området, som trafikken normalt ikke må ledes under, men Energinet har givet tilladelse. Indkørslen ved Mølhøjvej fra Andrupvej bliver forbeholdt personbiler, der skal ind på området om morgenen og hjem om eftermiddagen. I den forbindelse flyttes en eksisterende afspærring på den del af Mølhøjvej, der ligger på den modsatte side af Andrupvej, tættere på boligområdet, så man ikke kan bruge en smutvej via Andrup Byvej, men istedet skal køre ad den større Andrupvej til byggepladsen.
  • I forhold til randbeplantning er det præciseret, at træerne skal være to meter, når de plantes, ligesom der skal plantes fire rækker træer forskudt fra hinanden. Det skal ske som noget af det første, og der er udarbejdet en meget detaljeret pleje- og planteplan. Træer, der går ud, skal erstattes, og afskærmningen ind mod Nørregårdsparken bliver sat som noget af det første.
  • I hele anlægsfasen skal bygherre monitorere støjen i hele byggeperioden, så støjgrænserne holdes.

Forvaltning på overarbejde

- Vi har her at gøre med en sag, som i sin opstart var udsat for megen mystik, og dermed er der næsten ikke en borger, der ikke har kastet sig ud i gætteri om, hvad og hvem, der lagde billet ind på det pågældende ret store areal. Byrådspolitikerne har også deltaget flittigt i gætteriet, men nu er det jo fuldt opklaret. Der har været en del bemærkninger til de fremlagte forslag som er behandlet og imødekommet i fornødent omfang. Det vil vi gerne rose de involverede for, lød det fra Hans K. Sønderby, der tilføjede, at vejen nu er banet for en virksomhed, "der forhåbentlig vil været et aktiv for Esbjerg Kommune og dens udvikling".

Samme positive takter slog SFs Jørn Boesen Andersen og De Radikales Anne Marie Geisler Andersen an:

- Det har været et stort puslespil at få tingene til at gå op i en højere enhed, men det er lykkes med dialog og forståelse. Det er flot. Jeg vil gerne rose direktionen med Hans Kjær (direktør for Teknik & Miljø, red.) i spidsen. Forvaltningen har været på overarbejde hele julen, og det her resultat havde man ikke turdet håbe på efter det første borgermøde i Skads-Andrup, sagde Boesen Andersen.

Håbefuld borgmester

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) betegnede det "som en stor dag", at plangrundlaget nu er på plads.

- Der har før været forespørgsler fra datacentre, men det er første gang, vi er nået så langt i en proces. Nu er plangrundlaget på plads, og jeg er enig i, at det har været en fantastisk god indsats fra alle parter. Forhåbentlig er dette begyndelsen på et vækst-eventyr og en perlerække af virksomheder inden for denne industri i de kommende år, sagde han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Danmark

Lyt her: Rikke May blev behandlet som en kriminel - Mistænkt for at rejse ulovligt ind i USA

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Annonce