Annonce
Esbjerg

Så er Esbjerg og byrådet klar - er Facebook?

Det kommende datacenter ved Esbjerg med fire datahaller og administration- og logistikcenter vil fuldt bebygget have 250.000 kvadratmeter under tag. Kort: Esbjerg Kommune.

Esbjerg Byråd vedtog mandag aften plangrundlaget for Facebooks kommende datacenter ved Andrup. Nu er bolden på Facebooks banehalvdel. Borgmester håber på væksteventyr og en "perlerække af virksomheder" inden for samme kategori.

Esbjerg Kommune: Det har ind i mellem været op ad bakke, men på mandagens byrådsmøde kunne politikerne i Esbjerg melde alt klar til Facebooks kommende datacenter ved Andrup.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten har der været holdt to borgermøder i Skads-Andrup, hvor en lang række borgere samt lokalråd udtrykte bekymring for, hvordan gigantbyggeriet mellem Esbjergmotorvejen og Andrup med 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter på et godt og vel to millioner kvadratmeter stort område, ville påvirke lokalsamfundet med støj, trafik og eventuel visuel forurening.

Især blandt beboere i Nørregårdsparken, der får Facebooks datacenter tættere på end nogen andre, har bekymringen været markant:

- På baggrund af dialogen har det været muligt at identificere nogle tilpasningsmuligheder, der imødekommer en del af borgernes bekymringer, og som ansøgeren er indforstået med, oplyste formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Bekymring skulle altså være vendt til tilfredshed, og det kunne også aflæses på debatten i byrådssalen mandag, hvor kommuneplanændring, lokalplan og miljørapport blev endelig vedtaget. Der var således roser fra blandt andre Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby til forløbet, og han indledte morsomt med kommentarer til det hemmelighedskræmmeri, der var omkring sagen i dens indledende fase:

Vilkårene


  • Med vedtagelsen af plangrundlaget er der også godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet:
  • I forhold til tung trafik ledes den uden om Mølhøjvej og boligområdet, idet den tunge trafik skal anvende den vestlige indkørsel ved rundkørslen Esbjerg Ø. Problemet har været, at Energinet har højspændingsledninger i området, som trafikken normalt ikke må ledes under, men Energinet har givet tilladelse. Indkørslen ved Mølhøjvej fra Andrupvej bliver forbeholdt personbiler, der skal ind på området om morgenen og hjem om eftermiddagen. I den forbindelse flyttes en eksisterende afspærring på den del af Mølhøjvej, der ligger på den modsatte side af Andrupvej, tættere på boligområdet, så man ikke kan bruge en smutvej via Andrup Byvej, men istedet skal køre ad den større Andrupvej til byggepladsen.
  • I forhold til randbeplantning er det præciseret, at træerne skal være to meter, når de plantes, ligesom der skal plantes fire rækker træer forskudt fra hinanden. Det skal ske som noget af det første, og der er udarbejdet en meget detaljeret pleje- og planteplan. Træer, der går ud, skal erstattes, og afskærmningen ind mod Nørregårdsparken bliver sat som noget af det første.
  • I hele anlægsfasen skal bygherre monitorere støjen i hele byggeperioden, så støjgrænserne holdes.

Forvaltning på overarbejde

- Vi har her at gøre med en sag, som i sin opstart var udsat for megen mystik, og dermed er der næsten ikke en borger, der ikke har kastet sig ud i gætteri om, hvad og hvem, der lagde billet ind på det pågældende ret store areal. Byrådspolitikerne har også deltaget flittigt i gætteriet, men nu er det jo fuldt opklaret. Der har været en del bemærkninger til de fremlagte forslag som er behandlet og imødekommet i fornødent omfang. Det vil vi gerne rose de involverede for, lød det fra Hans K. Sønderby, der tilføjede, at vejen nu er banet for en virksomhed, "der forhåbentlig vil været et aktiv for Esbjerg Kommune og dens udvikling".

Samme positive takter slog SFs Jørn Boesen Andersen og De Radikales Anne Marie Geisler Andersen an:

- Det har været et stort puslespil at få tingene til at gå op i en højere enhed, men det er lykkes med dialog og forståelse. Det er flot. Jeg vil gerne rose direktionen med Hans Kjær (direktør for Teknik & Miljø, red.) i spidsen. Forvaltningen har været på overarbejde hele julen, og det her resultat havde man ikke turdet håbe på efter det første borgermøde i Skads-Andrup, sagde Boesen Andersen.

Annonce

Håbefuld borgmester

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) betegnede det "som en stor dag", at plangrundlaget nu er på plads.

- Der har før været forespørgsler fra datacentre, men det er første gang, vi er nået så langt i en proces. Nu er plangrundlaget på plads, og jeg er enig i, at det har været en fantastisk god indsats fra alle parter. Forhåbentlig er dette begyndelsen på et vækst-eventyr og en perlerække af virksomheder inden for denne industri i de kommende år, sagde han.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Esbjerg For abonnenter

Passer kvæg fra hesteryg i fantastisk natur: Marie nyder landbrugslivet i Canadas bjerge

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce