Annonce
Esbjerg

Så er Esbjerg og byrådet klar - er Facebook?

Det kommende datacenter ved Esbjerg med fire datahaller og administration- og logistikcenter vil fuldt bebygget have 250.000 kvadratmeter under tag. Kort: Esbjerg Kommune.

Esbjerg Byråd vedtog mandag aften plangrundlaget for Facebooks kommende datacenter ved Andrup. Nu er bolden på Facebooks banehalvdel. Borgmester håber på væksteventyr og en "perlerække af virksomheder" inden for samme kategori.

Esbjerg Kommune: Det har ind i mellem været op ad bakke, men på mandagens byrådsmøde kunne politikerne i Esbjerg melde alt klar til Facebooks kommende datacenter ved Andrup.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten har der været holdt to borgermøder i Skads-Andrup, hvor en lang række borgere samt lokalråd udtrykte bekymring for, hvordan gigantbyggeriet mellem Esbjergmotorvejen og Andrup med 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter på et godt og vel to millioner kvadratmeter stort område, ville påvirke lokalsamfundet med støj, trafik og eventuel visuel forurening.

Især blandt beboere i Nørregårdsparken, der får Facebooks datacenter tættere på end nogen andre, har bekymringen været markant:

- På baggrund af dialogen har det været muligt at identificere nogle tilpasningsmuligheder, der imødekommer en del af borgernes bekymringer, og som ansøgeren er indforstået med, oplyste formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Bekymring skulle altså være vendt til tilfredshed, og det kunne også aflæses på debatten i byrådssalen mandag, hvor kommuneplanændring, lokalplan og miljørapport blev endelig vedtaget. Der var således roser fra blandt andre Dansk Folkepartis Hans K. Sønderby til forløbet, og han indledte morsomt med kommentarer til det hemmelighedskræmmeri, der var omkring sagen i dens indledende fase:

Annonce

Vilkårene


  • Med vedtagelsen af plangrundlaget er der også godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet:
  • I forhold til tung trafik ledes den uden om Mølhøjvej og boligområdet, idet den tunge trafik skal anvende den vestlige indkørsel ved rundkørslen Esbjerg Ø. Problemet har været, at Energinet har højspændingsledninger i området, som trafikken normalt ikke må ledes under, men Energinet har givet tilladelse. Indkørslen ved Mølhøjvej fra Andrupvej bliver forbeholdt personbiler, der skal ind på området om morgenen og hjem om eftermiddagen. I den forbindelse flyttes en eksisterende afspærring på den del af Mølhøjvej, der ligger på den modsatte side af Andrupvej, tættere på boligområdet, så man ikke kan bruge en smutvej via Andrup Byvej, men istedet skal køre ad den større Andrupvej til byggepladsen.
  • I forhold til randbeplantning er det præciseret, at træerne skal være to meter, når de plantes, ligesom der skal plantes fire rækker træer forskudt fra hinanden. Det skal ske som noget af det første, og der er udarbejdet en meget detaljeret pleje- og planteplan. Træer, der går ud, skal erstattes, og afskærmningen ind mod Nørregårdsparken bliver sat som noget af det første.
  • I hele anlægsfasen skal bygherre monitorere støjen i hele byggeperioden, så støjgrænserne holdes.

Forvaltning på overarbejde

- Vi har her at gøre med en sag, som i sin opstart var udsat for megen mystik, og dermed er der næsten ikke en borger, der ikke har kastet sig ud i gætteri om, hvad og hvem, der lagde billet ind på det pågældende ret store areal. Byrådspolitikerne har også deltaget flittigt i gætteriet, men nu er det jo fuldt opklaret. Der har været en del bemærkninger til de fremlagte forslag som er behandlet og imødekommet i fornødent omfang. Det vil vi gerne rose de involverede for, lød det fra Hans K. Sønderby, der tilføjede, at vejen nu er banet for en virksomhed, "der forhåbentlig vil været et aktiv for Esbjerg Kommune og dens udvikling".

Samme positive takter slog SFs Jørn Boesen Andersen og De Radikales Anne Marie Geisler Andersen an:

- Det har været et stort puslespil at få tingene til at gå op i en højere enhed, men det er lykkes med dialog og forståelse. Det er flot. Jeg vil gerne rose direktionen med Hans Kjær (direktør for Teknik & Miljø, red.) i spidsen. Forvaltningen har været på overarbejde hele julen, og det her resultat havde man ikke turdet håbe på efter det første borgermøde i Skads-Andrup, sagde Boesen Andersen.

Håbefuld borgmester

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) betegnede det "som en stor dag", at plangrundlaget nu er på plads.

- Der har før været forespørgsler fra datacentre, men det er første gang, vi er nået så langt i en proces. Nu er plangrundlaget på plads, og jeg er enig i, at det har været en fantastisk god indsats fra alle parter. Forhåbentlig er dette begyndelsen på et vækst-eventyr og en perlerække af virksomheder inden for denne industri i de kommende år, sagde han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Stenkaster skal mentalundersøges

Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Sluse, pumpe og p-pladser til regnvand er klar i Kolding om tre-fire år

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Annonce