Annonce
Kolding

Så er skærsilden åben for alle

Pilatustrappen, hvor må ned på knæ og angre sine synder, går fra kælderen til stueetagen på biblioteket. Man kan også tage en tur i skærsilden, som står i en grå boks lige bag ved. På den anden siden af skærsilden kan man skrive på en tavle, hvad der får én til at føle skyld. "Hvis man har såret en anden", står der for eksempel på én seddel. Foto: Chresten Bergh

På Kolding Bibliotek kan man nu gå i Luthers fodspor. Hvad med en tur i skærsilden eller en møjsommelig tur på knæ op ad Pilatustrappen? Unge fra Brændkjærskolen prøvede turen.

Kolding: De hviner. Og de griner. Lea Møller og Sille Andreasen fra Brændkjærskolens 8.b har røde kinder, da de kravler ud af den første opstillede kasse i den nye Luther-tur, der netop er åbnet på Kolding Bibliotek. I denne kasse, som har plads til to ad gangen, får man testet den usikkerhed og uvished, som Luther følte, da han en dag i år 1505 blev fanget i et grumt tordenvejr og lovede at blive munk, hvis hans liv blev reddet.

- Man når at blive lidt bange. Og så kan man ikke rigtig finde ud af, hvordan man kommer ud, smiler Lea.

Men det lykkedes. Og så gik det ellers videre for de to piger og resten af 8.b, da de unge som nogle af de første afprøvede de fem livlige poster på Luther-ruten på biblioteket. Her går viden, sjov og oplevelse hånd i hånd. For der er masser af fakta undervejs, hvor man gør holdt på centrale steder i Luthers liv. Det gælder blandt andet hans opgør med afladsbrevene, der skulle frelse folk fra den frygtede skærsild. Ved en af posterne kan man selv vælge at gå gennem skærsildens røg og bøvselyde, eller man kan angre hele vejen op ad Pilatustrappen, der går fra bibliotekets kælder til stueetagen.

- Vi har ønsket at lave en oplevelse, hvor man både kan blive klogere og underholdt på en sanselig måde. Og for os er det helt perfekt, at det kan foregå her på biblioteket, så det ikke kun er et tilbud til skoleklasser, men til alle dem som kommer her, siger Lene Thiim, der er konsulent hos det lokale skole-kirke samarbejde SKIK.

Åbent for alle

Alle stop på Luther-ruten tager afsæt i en begivenhed, et årstal og en by, og ruten er åbent for alle i bibliotekets åbningstid. Nogle poster kan godt være en smule skræmmende for mindre børn.Hvis man kommer en større gruppe, er det klogt at give biblioteket besked på forhånd.

Ruten er skabt i samarbejde mellem Skole og Kirke i Kolding (SKIK) og Kolding Bibliotekerne. Elisa Theil og Lisbet Thorsøe Larsen har konstrueret flere poster med hjælp fra elever på Hansenberg.

Projektet er støttet af Pulje til Kultursamarbejder i den åbne skole.

Sille Andreasen (til venstre) og Lea Møller (til højre) er ved at skrive, hvordan man kan få mindre skyldfølelse. "Jeg skriver, at man kan sige undskyld og tage en snak med personen, hvis man har såret nogen", siger Lea. Foto: Chresten Bergh

Ellen Ravn Bertelsen, der er formidler og projektleder på Kolding Bibliotek, er også glad for samarbejdet, fordi det er et helt anderledes tilbud end dem, biblioteket allerede har arbejdet med i forbindelse med jubilæet de 95 teser, som Luther slog op på kirkeporten i Wittenberg og dermed satte gang i reformationen for præcis 500 år siden her i 2017.

Hvis man ikke lige kan huske alle 95 teser uden ad, så finder man dem undervejs på Luther-ruten, hvor man også kan skrive sine egne teser. Det gjorde Lasse Yde Herse og Oskar Hee Hansen, der afleverede dette bud på en af de store tavler på bibliotekstorvet:

"Vi vil gerne have lavet om på skolereformen, så vi får flere lektier, mod at man til gengæld får tidligere fri".

Ja, den havde Luther i hvert fald ikke tænkt på.

Lærer Carina Skovbo har forberedt eleverne grundigt hjemmefra, inden de gik på biblioteket. Eleverne har ganske vist ikke religion i 8. klasse, men hun har smuttet Luther-året ind under danskundervisningen.

- Det ville næsten være fjollet andet, når der i år er så meget godt materiale om emnet, siger hun.

Klarer man Luther-rutens fem poster, betyder det, at man til slut er klædt på til den ultimative test. Bibliotekets velkendte Knæk Koden-konkurrence, som man finder fordelt i fem pengeskabe rundt omkring i bygningen, er i anledningen nemlig suppleret med Luther-spørgsmål, hvis man ellers kan huske, hvad man lærte undervejs. Ellers kan man altid tage en ekstra tur i skærsilden.

Luther oversatte Det Nye Testamente, og det kan man prøve kræfter med på biblioteks 1. sal, hvor SkIK-konsulent Lene Thiim og formidler Ellen Ravn B ertelsen har fundet fjerpennen frem. De har arbejdet med at skabe den nye Luther-oplevelse for skoleelever og alle besøgende på biblioteket. Foto: Chresten Bergh
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Kolding For abonnenter

Ejer af ødelagt strandeng: - Vi vidste ikke, vi gjorde noget forkert

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Sport For abonnenter

De brølende 70'ere: VB tabte to kampe og så var mesterskabet i hus, mens spillerne var ombord på storebæltsfærgen

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce