Annonce
Haderslev

Så får omstridt plads sine nye træer

Sådan kommer Gravene til at se ud, når platantræerne er plantet, og det nye fortov er anlagt. Der bliver tale om en dobbeltrække af træer med et fortov imellem. Visualisering: Haderslev Kommune
Haderslev Kommune går i næste uge i gang med at plante 39 platantræer rundt om Gravene midt i Haderslev. Arbejdet kommer til at strække sig over flere uger.

Flere års debat om nye træer rundt om Gravene er endegyldig slut. Mandag den 19. oktober går arbejdet med at skabe en ny, grøn ramme rundt om Haderslevs mest centrale plads i gang, når Haderslev Kommune planter 39 platantræer på den østlige, nordlige og vestlige del af pladsen.

De nye træer er en erstatning for de tilbageværende lindetræer, der blev plantet ved pladsens modernisering i 2003/2004 og som enten er visnet, bukket under for hærværk eller i dag kæmper for livet.

Arbejdet er en konsekvens af den beslutning, som Haderslev Byråd vedtog i sommer. Her var et bredt flertal enige om at bruge 2,6 millioner kroner på nye træer. Beslutningen fulgte efter en lang debat om pladsens anvendelse, hvor der fra flere sider kom bud på, hvad Gravene skulle kunne bruges til.

Annonce


Træerne kommer til at danne en smuk, grøn ramme om pladsen, der samtidig bevarer sin fleksibilitet, så der kan afholdes torvedag og andre arrangementer.

H. P. Geil (V), borgmester


- Jeg er rigtig glad for, at vi i byrådet er blevet enige om en løsning for Gravene i Haderslev, der skaber stemning og miljø. Træerne kommer til at danne en smuk, grøn ramme om pladsen, der samtidig bevarer sin fleksibilitet, så der kan afholdes torvedag og andre arrangementer, siger borgmester H. P. Geil (V).

Dobbelt trærække

De nye træer bliver plantet i en dobbelt række, og mellem dem bliver der et fortov, som bliver lidt smallere end det nuværende. Samtidig sættes der bænke og belysning op:

- Så der bliver rart og trygt at opholde sig her, siger Christina Bess Hansen, der er planlægger ved Haderslev Kommune.

Genbrug er godt, og det kommer også til at gælde på Gravene. Til de nye træer genbruges den eksisterende granit og mod p-pladserne sættes kantsten, som tidligere har været brugt på den smalle del af Jomfrustien.

Baggrund

Spørgsmålet om nye træer rundt om Gravene har været til debat i årevis.

Det viste sig hurtigt, at forholdene for de nuværende lindetræer ikke var optimale. Platantræer er mere egnede, og de er derfor blevet valgt.

Politisk har nye træer dog ikke været prioriteret før nu. Beslutningen blev taget på grund af en en debat, som tog en uventet drejning, da den fungerende formand for udvalget for plan og miljø, Thomas Vedsted (LA), fremsatte et forslag om Gravene, banegårdspladsen i Vojens samt en ny cykelsti i Gram.

Antallet af parkeringspladser røres der heller ikke ved. De bevares uændret.

Dele af kørebanen og halvdelen af p-pladserne vil dog være spærret i den periode, arbejdet står på. Afhængigt af vejret kommer det til at vare seks til otte uger.

Annonce

Afspærring

- Vi er godt klar over, at arbejdet kommer til at trække ind i julehandlen, hvilket kan være træls for de handlende og butikkerne. Det er rigtig ærgerligt, men da arbejdet skal laves i år, kan vi desværre ikke gøre det anderledes. Til gengæld forsøger vi at begrænse perioderne med afspærring så meget vi kan, ligesom torvedage og arrangementer på pladsen vil kunne afvikles på normal vis, siger Christina Bess Hansen, der oplyser, at der i hele perioden også fortsat vil være mulighed for vareleverancer til butikker og restauranter langs Gravene.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce