Annonce
Kolding

Så kom der hvid røg op: Havnebestyrelsen og politikere enige om Kolding Erhvervshavns fremtid

Sådan ser havneaftalen ud i form af et kort. De grønne arealer overgår umiddelbart til byudvikling, mens de røde arealer forbliver erhvervshavn, hvor havnebestyrelsen uden videre f.eks. kan forlænge og indgå nye lejekontrakter.  Til gengæld lover erhvervshavnen at konsultere Kolding Kommune fremover, når der er ændringer på vej i det gule område. Kort: Kolding  Kommune 
Erhvervshavnen må allerede nu give afkald på et lidt større areal til byudvikling, end den havde lagt op til i sit eget udspil - og vedrørende et meget stort område forpligter havnebestyrelsen sig til fremover at informere åbent og gå i dialog med Kolding Kommune, før den giver tilladelse til noget nyt.

Kolding: To år efter at Koldings politikere sendte chokbølger gennem virksomhederne på Kolding Havn med deres pludselige melding om, at de over en årrække ville lukke hele erhvervshavnen, kan virksomhederne nu begynde at trække vejret roligt igen. Under en række forhandlingsmøder de seneste dage er byrådspolitikerne og Kolding Erhvervshavns bestyrelse nemlig nået til enighed om de overordnede linjer i en stor aftale om erhvervshavnens fremtid - og den indebærer, at alle de 12 havnevirksomheder kan fortsætte deres drift.

Aftalen bygger på et udspil, som erhvervshavnens bestyrelse præsenterede for politikerne i forrige uge - primært i form af et kort, som inddeler havnearealerne i røde og grønne områder. De grønne arealer på i alt 116.000 kvadratmeter var havnebestyrelsen ifølge sit eget udspil parat til at afgive til byudvikling, mens de røde fortsat skulle være forbeholdt erhvervshavnen.

Interesseområde

Så "billigt" slap havnebestyrelsen dog ikke.

For det første er det grønne område til byudvikling her og nu under de seneste dages forhandlinger udvidet med yderligere 9000 kvadratmeter.

Og så har kortet i den nye aftale fået endnu en farve - gul - som dækker et stort areal midt på sydkajen og et mindre areal ind mod byen på nordkajen. Disse arealer var i havnebestyrelsens udspil blodrøde og altså urørlige som erhvervshavn.


Vi kan som havnens ejere beslutte, at vi skal snakke med hinanden om det så tidligt som muligt, når der er ændringer på vej i interesseområdet.

Jørn Pedersen (V), borgmester


Det gule område er på omkring 135.000 kvadratmeter og benævnes i den nye aftale som "interesseområde". Det betyder, at erhvervshavnen forpligter sig til at informere helt åbent og gå i tæt dialog med kommunen, hver gang en virksomhed i det gule område eksempelvis ønsker at forlænge sin lejekontrakt, udvide eller flytte.

- I sådan nogle situationer har vi aftalt, at havnen går i drøftelser med Kolding Kommune for at afklare, hvilke overvejelser det giver anledning til. Vi kan som kommune ikke beslutte, at havnebestyrelsen ikke må forlænge lejekontrakterne på havnen. Det siger havneloven.

Mandag faldt den grundlæggende aftale mellem Kolding Kommune og Kolding Erhvervshavn på plads. Den bliver omdrejningspunktet for en kæmpemæssig byudvikling i de næste mange år og længe, længe efter, at Jørn Pedersen er stoppet som borgmester. Arkivfoto: Søren Gylling

- Men vi kan som havnens ejere beslutte, at vi skal snakke med hinanden om det så tidligt som muligt, når der er ændringer på vej i interesseområdet. På den måde kan vi undgå uhensigtsmæssige og overraskende dispositioner, som ikke stemmer overens med Kolding Kommunes overordnede ønsker, siger borgmester Jørn Pedersen (V), som er tilfreds med aftalen.

- Havnens bestyrelse anerkender, at vi ønsker, at der skal ske byudvikling, og vi anerkender, at vi har en erhvervshavn i vækst, siger borgmesteren.

Annonce

Flere aftaler på vej

Den store havneaftale består ud over det tre-farvede kort af en skriftlig ejerstrategi, som skal beskrive og varetage Kolding Kommunes interesse som ejer af havnen og en samarbejdsaftale mellem havn og kommune. Hele aftale-komplekset skal godkendes på byrådets kommende møde.

Længere ud i fremtiden venter mere detaljerede aftaler om blandt andet infrastruktur, klimasikring, grøn omstilling af havnen som virksomhed og ikke mindst udarbejdelsen af en udviklingsplan. Sidstnævnte skal beskrive præcist, hvad der skal ske i de - på kortet grønne - områder, som Kolding Kommune nu råder egenhændigt over til byudvikling.

Havnevisionerne

  • Det første politiske forlig om helt at nedlægge Kolding Erhvervshavn med henblik på at udvikle et nyt byområde i løbet af de næste 25 år blev lanceret i november 2018.
  • Beslutningen vakte stor debat og modstand fra havnevirksomhederne og deres organisationer.
  • 9. december 2019 meddelte SF, Enhedslisten og løsgænger Hanne Dam, at de brød med forliget, og dagen efter fulgte Socialdemokratiet trop.
  • 19. december 2019 vedtog byrådet en ny havnevision, der fastslår, at "det fortsat er hensigten, at erhvervshavn, by og fjord skal bindes sammen i en udvikling af havneområdet", og at "havneområdet skal udvikles med boliger, erhverv, kultur og rekreative områder, hvorved der bliver mere by og grønnere havn".
  • Havnevirksomhederne har efterlyst afklaring i form af en konkret plan, og i april bad byrådet havnebestyrelsen om at komme med sit udspil for at fremme processen.
  • Det udspil kom havnebestyrelsen med 26. oktober.
Annonce
Kolding For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Kolding

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se video med unges opråb: Send ikke vores ven i døden

Esbjerg For abonnenter

Manglen på dagplejere er tæt på at være i konflikt med reglerne: Så mange har kommunen ansat siden september

Livsstil

Havemandens julebord kan ikke overdrives: Jul og stearinlys går hånd i hånd for Claus Dalby

Aabenraa

Fik 10-årig til at blotte sig og røre ved sig selv: Politiet fandt enorm mængde børneporno hos dømt 72-årig

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv For abonnenter

Ramt af aflysninger: Corona barberer antallet af kuverter til firmajulefrokoster ned fra 1200 til 200

KIF Kolding For abonnenter

Nordsjælland udlignede syv sekunder før tid: Kolding måtte nøjes med et point i bunddrama

Haderslev

Fumlebilist blev effektivt stoppet: 71-årig mand tog en bilists nøgler i et vejkryds

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Aabenraa

85-årig spøgelsesbilist mister bilen: Kørte forkert og foretog U-vending på motorvejen

Navne For abonnenter

Borgmesteren med de rappe replikker fik tak: Mange mødte op for sige farvel til Geil

Esbjerg

Se billederne: Danmarks hyggeligste juleby vækkede den hæse mand med skægget

Annonce