Annonce
Aabenraa

Så kom turen til Aabenraa: To lange næser til jyske kommuner på tre måneder

Facebook ville alligevel ikke bygge uden for Esbjerg, og nu vælger Apple at koncentrere sig om sit kæmpe byggeri ved Viborg og dropper planerne om byggeri ved Aabenraa. Arkivfoto: Ken Mathiesen
Først gav Facebook den kolde skulder til Esbjerg Kommune, som alligevel ikke fik sit datacenter. Tirsdag var det så Apple, der meddelte Aabenraa Kommune, at tech-giganten ikke vil bygge ved Aabenraa alligevel.

Aabenraa: Med Apples opsigtsvækkende melding tirsdag om, at giganten dropper byggeriet af et datacenter ved Aabenraa, har Syd- og Sønderjylland nu to gange på tre måneder fået den kolde af skulder af en af verdens største tech-virksomheder.

Udviklingen går stik imod regeringen og lobbyforeningers mål om, at flere datacentre skal etablere sig i Danmark. Blandt andre Udenrigsministeriets afdeling "Invest in Denmark" og lobbyforeningen for datacentre i Danmark, Datacenter Industrien, arbejder således målrettet for at tiltrække investeringer og datacentre til landet.

6. marts meddelte Facebook ganske overraskende, at virksomheden ikke ville opføre et datacenter mellem Esbjerg-motorvejen og Andrup, hvor der var over 200 hektar til rådighed. Det skete, efter at Facebook i omkring et år havde undersøgt muligheden for at bygge.

- Det er klart, at jeg er frygtelig ærgerlig over det. Jeg fik ikke én enkelt grund. Beskeden var, at beslutningen var truffet på baggrund af en række forskellige faktorer, som samlet set betyder, at de ikke vil binde an med projektet alligevel, sagde Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune, til JydskeVestkysten.

Annonce

Flere på vej

Der skulle blot gå tre måneder, før endnu en gigant inden for tech-branchen trak sig og efterlod en kommune måbende tilbage. Over et Skype-møde tirsdag fik Aabenraa Kommune besked om, at Apple ikke kommer til kommunen alligevel.

I en kortfattet pressemeddelelse fra Apple senere på dagen lød forklaringen, at man ønsker at satse fuldt ud på selskabets kommende datacenter i Viborg.

Apple er således i gang med at bygge et datacenter ved Foulum nær Viborg, som skal stå færdigt i år. I 2020 vil Facebook åbne et datacenter i Fraugde sydøst for Odense i 2020, og Google har 4,5 milliarder kroner klar til et datacenter i Taulov ved Fredericia.

Centrene i Danmark får til opgave at bearbejde de enorme mængder af data, som selskaberne bruger i deres forskellige tjenester. Når datacentre - trods afvisningen af både Esbjerg og Aabenraa - har vist stor interesse for lige netop Danmark, skyldes det ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, flere faktorer.

- I Danmark har vi formået at tiltrække en række datacentre, blandt andet fordi vi har en stabil energiforsyning, et stabilt demokrati og veluddannet arbejdskraft, og så har vi også muligheden for at integrere det med fjernvarmen, sagde han for nylig til DR.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce