Annonce
Aabenraa

Så langt så godt: Aabenraa er sluppet for store vandmasser

Bøndervej i Aabenraa er et af de steder, hvor det først bliver synligt, når Mølleåen ikke længere kan rumme alt regnvandet. Billedet er fra 2013. Arkivfoto: Ulrik Pedersen.
Aabenraa hører til de ti mest truede byer i Danmark, når det gælder oversvømmelser. Men februarregnen har indtil videre ikke givet store problemer.

AABENRAA: I Aabenraa kan man stadig gå tørskoet, mens det kniber visse steder i Kolding knap 60 kilometer mod nord.

Ifølge Hans Odgaard, biolog hos Aabenraa Kommune, er det først og fremmest vejrgudernes barmhjertighed, der ligger til grund for, at Aabenraa er sluppet nådigt.

- Når man har set vejrudsigterne, er det Midtjylland og Vestjylland, der har fået mest regn i denne omgang. Aabenraa er stadig truet, og hvis der kommer store mængder regn, samtidig med at der er højvande i fjorden, så er den gal igen, forklarer han.

Danmarks Meteorlogiske Institut giver Hans Odgaard ret:

- I området omkring Aabenraa er der faldet ca. 120 mm nedbør i februar i år. Det er ganske meget, men noget mindre end i flere af de byer og områder, der lige nu slås med oversvømmelser. Mange steder i det centrale Jylland, nord for Aabenraa, er der således faldet mellem 130 og 170 mm, fortæller Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI.

En række store oversvømmelser og prognoserne, der forudser en højere vandstand i verdenshavene, har gennem de senere år fået Aabenraa Kommune til at investere i klimasikring flere steder.

Der er lavet forsinkelsesbassiner ved Løgumklostervej og Campus Aabenraa, og kommunen er i øjeblikket ved at hæve diget omkring Mølleåen. Der er også lavet foranstaltninger ved dammene omkring Slotsmøllen, der forsinker eventuelle oversvømmelser.

Annonce
Vi ville gerne kunne sige, at alle problemer er løst med den indsats, vi har gjort, men sådan er det desværre ikke.

Hans Odgaard, biolog, Aabenraa Kommune.

Ikke helt i mål

- Vi ville gerne kunne sige, at alle problemer er løst med den indsats, vi har gjort, men sådan er det desværre ikke. Der for er klimasikring nu i højere grad kommet på politikernes dagsorden, siger Hans Odgaard.

Kommunen har flere nye projekter i skuffen, der skal være med til at sikre byen mod oversvømmeler i fremtiden. Det gælder blandt andet et nyt pumpesystem ved Mølleåens udløb.

Selv om selve Aabenraa by denne gang har undgået de helt store oversvømmelser, er der alligevel vandproblemer i kommunen. Mange steder står landmændenes marker under vand, og det betyder risiko for store tab i høstudbyttet til sommer.

- Vi har haft henvendelser fra en del landmænd, der gerne vil have, at vi spuler rørsystemet i håb om, at vandet så hurtigere vil løbe væk, fortæller Hans Odgaard.

Arbejdet med digerne omkring Mølleåen ved Dyrskuepladsen i Aabenraa resulterede på et tidspunkt i en oversvømmelse af pladsen. Nu er diget reetableret, men pladsen er stadig meget våd, oplyser Hans Odgaard.

Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Studerende føler sig tvunget i praktik på trods af coronafrygt: Takker man nej, må man tage orlov

Annonce